PODMUKLO! Skandalozna ucena iz Hrvatske: Srbija mora da prizna genocid u Srebrenici da bi ušla u EU!
Foto: EPA/Johanna Geron, AP/Armando Franca, Beta/Damir Senčar

sraman Pritisak iz Zagreba

PODMUKLO! Skandalozna ucena iz Hrvatske: Srbija mora da prizna genocid u Srebrenici da bi ušla u EU!

Politika -

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman otkrio kako će uslovljavati našu državu. Sagovornici Kurira ocenuju da je ovo najava moguće hrvatske blokade Srbije u procesu evropskih integracija

Vlast u Hrvatskoj ne prestaje sa upornim provokacijama, pa sada traže od Srbije da prizna genocid u Srebrenici kako bi postala članica EU! To je, naime, u Luksemburgu poručio ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

On je naveo da Srbija, na svom putu prema EU, treba da pokaže suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima i da pokaže volju za ispunjavanje svih potrebnih kriterijuma.

Spisak uslova

- Od Srbije se traže jasni odgovori, pre svega suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima. Srbija bi trebalo da pokaže političku volju za ispunjavanje svih onih kriterijuma i reformi, kao i posvećenost evropskim integracijama. U tom smislu gledamo na područje vladavine prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločina, saradnju s međunarodnim krivičnim sudom, priznavanje genocida u Srebrenici, jačanje dobrosusedskih odnosa kako s članicama EU, tako i onima izvan EU - rekao je hrvatski ministar.

Odgovarajući na ovu ucenu iz susedstva, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović za Kurir poručuje da je Srbija, kao ozbiljna i odgovorna evropska zemlja, jasno i nedvosmisleno osudila strašne ratne zločine i sve pojedince koji su ih počinili.

- Pred Međunarodnim sudom mnogi Srbi su odgovarali za ratne zločine, što nije slučaj sa svim akterima ratova iz devedesetih, mnogi koji je trebalo da odgovaraju nisu. Mislim da bi plodotvornije bilo da vidimo kako ćemo da se zajednički suočimo sa budućnošću, koja za sve nas u Evropi nosi brojne izazove i nameće nove teme i načine života i rada, i gde će saradnja biti neophodna jer nam je pandemija pokazala da nijedna zemlja neće moći sama da se ekonomski i socijalno oporavi bez saradnje u regionu i EU - rekla je Joksimovićeva.

Prazne priče

Politički analitičar i profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski za naš list ocenjuje da priznavanje genocida u Srebrenici nije formalni uslov za Srbiju, ali da će svakako biti politički.

- Ne može to biti jedan od formalnih elemenata za članstvo, ali će sasvim sigurno biti rečeno da je to politički uslov. No, sve su to prazne priče jer u narednih deset godina nema prostora da iko uđe u EU, jednostavno, nema institucijskih kapaciteta, a i EU još uvek nije načisto sama sa sobom - smatra Puhovski.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku za Kurir kaže da joj se ova izjava Grlić Radmana čini kao najava moguće hrvatske blokade Srbije u procesu evropskih integracija.

- Umesto toga, ministar bi trebalo da se fokusira na poboljšanje bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, u kojima ima još otvorenih pitanja koja bi trebalo da se rešavaju, a ovakve izjave ne doprinose unapređenju odnosa - kaže Grubješićeva.

Ministar Nikola Selakovć

Trpaju nas u političke jame

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je juče da Hrvatska, koja je bila deo nacističkog sveta i učestvovala u genocidu nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu, ne bi trebalo da govori o istom:

- Oni nama drže lekcije o genocidu, oni nama pričaju šta treba da radimo, oni sebi uzimaju za pravo danas da za nas kopaju nove jame, ovog puta političke, da nas guraju i trpaju u njih. Mi to nećemo da prihvatimo.

Nikola Selaković
foto: Zorana Jevtić

Vulin odgovorio Plenkoviću

Hrvatima bez pokajanja oprošten Jasenovac

Na konstataciju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su „Hrvati dali najveći broj partizana“ reagovao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji je podsetio da je, kada su 8. maja 1945. jedinice 45. srpske divizije iz sastava druge armije Narodnooslobodilačke vojske pod komandom Koče Popovića ušle u Zagreb, njih je dočekao pust grad, dok su, kada je u Zagreb 1941. ušao Vermaht, njega dočekale hiljade.

- Voljom ogromne većine Hrvata, do poslednjeg časa postojanja Trećeg rajha, Hrvatsku je vodio Pavelić. Možda Plenković može pred članicama EU da priča da su Hrvati većinski bili u partizanima, ali pred Srbima takvu glupost ne bi smeo da ponovi - naveo je Vulin i dodao:

- Nisu krivi Hrvati što im je bez pokajanja oprošten Jasenovac, krivi su Srbi, jer im pokajanje nisu tražili.

stampano izdanje 24.06.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS DVA POKLONA U KURIRU – DODATAK ZDRAVLJE I DODATAK TURIZAM!

Saznajte sve o onome što vas muči, a doktori nisu stigli da vam kažu

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon dodatak Zdravlje! Tema ovog broja su EDEMI.

Prof. dr sc. med. Rajko Hrvačević, jedan od najboljih specijalista interne medicine kod nas i u međunarodnim okvirima, supspecijalista nefrologije, objašnjava uzroke otoka i upozorava da njihovo prisustvo u velikom broju slučajeva zahteva medicinsko ispitivanje. Ne lečite se sami, a dok ne odete kod lekara - ne boravite na suncu!

Zašto sve veći broj ljudi ima SINDROM NEMIRNIH NOGU, neurološki poremećaj čija je podloga narušena ravnoteža dopamina, ali i kako možete da se rešite pravog darmara u krevetu upućuje vas dr med. Katarina Milisavljević iz Univerzitetskog bolničkog medicinskog centra "Bežanijska kosa".

Milka Raičević, dijetetičarka, nutricionistkinja i aromaterapeutkinja objašnjava DA LI SE LEKOVI UZIMAJU UZ OBROK, KOJA HRANA POMAŽE VEĆOJ PRODUKCIJI SPERMATOZOIDA, ŠTA TREBA DA KONZUMIRAJU OSOBE SA OSTEOPOROZOM...

Tu su u i najbolje VEŽBE ZA RAMENA. Ana Jovičić, strukovni fizioterapeut, savetuje kako da u našem najpokretljivijem, ali i najnestabilnijem zglobu održite cirkulaciju, mobilnost i snagu. Dragan Lončar, koji je prvi u Srbiji počeo da uvodi standarde evropskih i svetskih asocijacija u podučavanju joge, pita ŠTA JE ZA VAS PRAVI ODMOR. Pre ili kasnije, doći ćete i sami do odgovora da su to spokoj i ispunjenost. Ka tome svi težimo, a tu se uklapa i joga kao metod da to i postignemo.

MIRISNI I MEDONOSNI CVETOVI LIPE mogu se upotrebiti na mnogo načina. Koje sve moći lipa poseduje, kada treba da berete cvet, kako da napravite sirup koji je idealan za letnju žegu i kako da spremite ovu fantastičnu biljku za zimu i ostanete zdravi, upućuje vas Dušan Todorović, nutricionista i dijetetičar. On zna najbolje - nije džabe član seniorske reprezentacije Srbije u bejzbolu!

Ne smete da izostavite ni tekst KAKO DA MOTIVIŠETE BLISKU OSOBU DA POTRAŽI POMOĆPSIHOLOGA ILI PSIHOTERAPEUTA. Mr Anđelka Jelčić objašnjava do detalja šta treba da radite, kada je pravo vreme za to, kako da odaberete mesto. Pročitajte, svakome može da zatreba pomoć.

To, naravno, nije sve - u najnovijem broju magazina Zdravlje pronaći ćete još mnogo zanimljivih tema i saveta.

zdravlje, poklon
foto: Promo

DRUGI POKLON - DODATAK TURIZAM

turizam, poklon, dodatak
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Ivana Žigić/ Foto/Source:Beta/HINA/Tomislav Pavlek/DS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track