02:14

MALO POZNATA PRIČA O HEROJSTVU RATKA MLADIĆA

KURIR TELEVIZIJA

Darko Mladić ispričao ratnu priču o ocu: Niko nije tražio to od njega

Politika -

Sin haškog osuđenika i bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića, Darko Mladić, tvrdi da je njegov otac spasao život devojčici islamske veroispovesti iz Goražda kada joj je puklo slepo crevo i hitno joj je bila potrebna evakuacija u drugu zdravstvenu ustanovu na srpskoj strani.

"Imala je perforaciju slepog creva i nisu mogli da je spasu u Goraždu sa onim što su imali tamo. Goražde je u tom trenutku bilo enklava u okruženju naše vojkse i oni su tražili da se devojčica leči na našoj teritoriji", pričao je Darko Mladić.

Usijanje, Darko Mladić
foto: Kurir Televizija

Informacija je, kako kaže, brzo došla do njegovog oca koji je odmah ponudio svoj helikopter.

"Niko nije tražio to od njega, ideja je bila da se spase medicinskim vozilom. On je prebacio helikopter u vojnu bolnicu na Sokolcu, gde je ona operisana i oporavljena. Posle je neko vreme provela u Glavnom štabu gde je ugovorena primopredaja na liniji dodira, gde su na prvoj primopredaji musloimanske snage pokušali da ih ubiju, oficira i nju, nekom nije odgovaralo da smo mi izlečili to dete", otkrio je detalje Ratkov sin.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

(Kurir.rs)

Bonus video:

07:04

PRAVOSNAŽNA PRESUDA RATKU MLADIĆU U HAGU: Nije kriv za genocid u 6 opština BiH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track