DOKLE VIŠE! NOVA UCENA: Srbi, priznajte genocid u Srebrenici ako hoćete u EU?!
Foto: Profimedia

USLOV

DOKLE VIŠE! NOVA UCENA: Srbi, priznajte genocid u Srebrenici ako hoćete u EU?!

Politika -

Pitanje ulaska Srbije u Uniju uz ovaj uslov otvorilo se nakon poruka Olivera Varheljija i Đozepa Borelja za vikend, kada je obeleženo 26 godina od zločina

Srbija će, sve su glasnije priče, dobiti novi uslov za ulazak u EU, i to ni manje ni više nego da prizna genocid u Srebrenici!

To se da naslutiti iz izjava evropskih funkcionera koje stižu poslednjih dana. Domaći predstavnici pak tvrde da promene uslova za ulazak u Uniju ne dolaze u obzir, te da tu cenu naša zemlja svakako neće platiti.

Naime, pitanje ulaska Srbije u EU otvorilo se nakon poruka funckionera Evropske unije Olivera Varheljija i Đozepa Borelja za vikend, kada je obeleženo 26 godina od zločina, da Brisel ne prihvata negiranje genocida u Srebrenici. To znači da bi država trebalo da kažnjava institucije i pojedince koji tvrde da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Takođe, slične konstrukcije da će se pratiti šta političari govore o stradanju Bošnjaka pojavile su se nedavno i u dokumentu Stejt departmenta o Zapadnom Balkanu, pa je imajući sve u vidu prirodno očekivati da će i ovo pitanje biti upotrebljeno za novo ucenjivanje Beograda u procesu evrointegracija.

Ovaj zahtev samo je jedan u nizu koje Unija ispostavlja Srbiji. Tako su do sada tražili "labavljenje" odnosa sa Rusijom i Kinom, postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom odnosno priznanje Kosova, isporučivanje generala Ratka Mladića Hagu, uvođenje sankcija Belorusiji, izlazak iz Evroazijske unije...

Jadranka Joksimović, Jadranka Joksimovic
foto: Tanjug Printscreen

No, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović za Kurir poručuje da su uslovi za članstvo jasni i sadržani u našem pregovaračkom okviru.

- Dakle, ispunjavanje svih kriterijuma u odnosu na 6 klastera po novoj metodologiji. Pregovarački okvir Srbije na jasan i egzaktan način određuje koji su uslovi koje moramo ispuniti zarad punopravnog članstva u EU. Ukratko, napredak pregovora zavisiće od napretka koji Srbija ostvari u pripremama za članstvo, a u okviru ekonomske i socijalne konvergencije. Ovaj napredak naročito će se meriti na osnovu kriterijuma iz Kopenhagena (pogledati okvir) - kaže Joksimović.

Takođe, dodaje, uslovi određeni Procesom stabilizacije i pridruživanja, ostaju zajednički okvir za odnose sa svim državama Zapadnog Balkana do njihovog pristupanja.

- U vezi s tim Srbija čini ogroman napor u cilju očuvanja dobrosusedskih odnosa i razvoja regionalne saradnje. Poslednji u nizu dobrih primera koji ukazuje na naše iskrene namere u tom pravcu, predstavlja aktuelna pomoć koju pružamo svima u regionu u pogledu borbe protiv korona virusa - kaže ona. Joksimović napominje da će se do momenta pristupanja, od Srbije zahtevati da postupno usklađuje svoje politike prema trećim državama.

- Pristupanje, pre svega, podrazumeva prihvatanje i sprovođenje "pravnih tekovina" Unije, koje mi već uveliko sprovodimo. Predviđa se i postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Određivanje novih uslova ne bi bilo u skladu sa utvrđenim pregovaračkim okvirom na koje su pristale obe strane, tj. Srbija i EU - zaključuje ministarka.

Ivica Dačić
foto: Damir Dervišagić

Predsednik Republičkog parlamenta i nekadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Kurir naglašava da pitanje priznanja genocida u Srebrenici nikada nije spominjano u razgovorima sa EU. - To nije bilo nikada spominjano, ali me ne bi iznenadilo. Dvostruki su aršini nažalost, postali pravilo - kratak je Dačić.

Ovim povodom nedavno se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je poručio da u tom slučaju Srbija ni ne treba da ide put EU.

- Ako naš put u EU počinje lečenjem hrvatskih frustracija, nastavlja se odricanjem od svojih prijatelja a završava se napuštanjem sebe, onda je bolje da i ne idemo u EU. Ako naš put u EU vodi preko poniženja pred lažima o Srebrenici i ćutanjem pred istinom o Jasenovcu, onda je pravedno da Srbija krene svojim srpskim putem - istakao je Vulin.

Kriterijumi za ulazak u EU

- stabilnost institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i zaštitu manjina; - postojanje funkcionalne tržišne privrede, kao i sposobnost da se nosi sa pritiskom konkurencije i tržišnih kretanja u okviru Unije; - sposobnost da se preuzmu obaveze koje proizilaze iz članstva, uključujući prihvatanje ciljeva političke, ekonomske i monetarne unije, i administrativni kapacitet neophodan za delotvornu primenu i sprovođenje pravnih tekovina EU.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track