ZATVARANJE POGLAVLJA BOLNE PROŠLOSTI: Žozep Borelj se oglasio uoči sastanka Vučića i Kurtija u Briselu
Foto: Jean-François Badias / Pool via AP

Visoki predstavnik EU optimista

ZATVARANJE POGLAVLJA BOLNE PROŠLOSTI: Žozep Borelj se oglasio uoči sastanka Vučića i Kurtija u Briselu

Politika -

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izrazio je očekivanje da će današnji sastanak, u okviru nove runde dijaloga između Beograda i Prištine, biti produktivan.

Borelj je, uoči početka sastanka, u obraćanju novinarima rekao, da je dobro da je ponovo održan sastanak pre letnje pauze, jer je očuvanje redovnih kontakata između Beograda i Prištine od ključnog značaja za međusobnu normalizaciju odnosa.

"Nastavićemo danas pregovore o ostvarenim pomacima i narednim koracima, a očekujem od obe strane da pristupe sastanku na konstruktivan i pragmatičan način", izjavio je Borelj.

Kako je naglasio, dve strane moraju konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti i da sprovedu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, kao i da zajedno rade na evropskoj budućnosti, koja je, kako napominje, važnija od prošlosti.

"Moramo da gledamo napred, a to je evropska perspektiva", poručio je Borelj.

Naveo je i da je ovo drugi sastanak između Beograda i Prištine od izbora Aljbina Kurtija za kosovskog premijera, kao i da prvi sastanak nije bio naročito produktivan.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track