UJEDINJENE PROTIV SRPSKOG POLITIČARA: Sonja Biserko i Bisera Turković udarile na Vulina!
Foto: Marina Lopičić, EPA/Fehim Demir

Protive se ideji o „ujedinjenju srpskog sveta“

UJEDINJENE PROTIV SRPSKOG POLITIČARA: Sonja Biserko i Bisera Turković udarile na Vulina!

Politika -

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko napala je ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina zbog izjava sa skupa na kojem je obeležena godišnjica njegove stranke.

Biserkova navodi da su opasne Vulinove poruke o „obedinjavanju Srba gde god oni živeli“ i da je to, prema njenom mišljenju, otvoreno izvikivanje ratne politike. Ona navodi i da poslednji nastupi visokih funkcionera, posebno Vulina, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od članstva u EU, a obeležavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista vidi kao jedan od prvih predizbornih skupova za predsedničke izbore naredne godine.

Oglasila se i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, koja je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ogradi od Vulinovih izjava o „ujedinjenju srpskog sveta“.

- Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova, i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima za cilj pripajanje delove BiH Srbiji - navela je ona.

Aleksandar Vulin
foto: Zorana Jevtić

Njoj je Vulin odmah odgovorio pozvavši je da se „odmah ogradi“ od izjave člana Predsedništva BIH Šefika Džaferovića da je Kosovo nezavisno, navodeći da će, ako ona to ne učini, smatrati da „podržava komadanje Srbije“:

- Radujem se što ste rešili da branite Dejton, to onda sigurno znači da ste za vraćanje svih dejtonskih ovlašćenja RS, a posebno ste protiv deklaracije SDA koja traži ukidanje RS. Ako odmah ne osudite stav SDA da RS treba da se ukine i da su Srbi „genocidaši“ - kako kaže Bakir Izetbegović - smatraću da podržavate takve napade na Dejton, RS i na Srbe.

Andrija Mandić podržava

Jedan smo narod

Vulinovu ideju podržao je Andrija Mandić iz crnogoroskog Demokratskog fronta. On kaže da već rade na njenom ostvarenju.

- Srbi iz Crne Gore, Srbi iz Republike Srpske, Srbi iz Makedonije, te granice koje postoje među nama da ne postoje u njihovim glavama, a onda ćemo bolje sarađivati, bićemo bliži jedni drugima, na kraju, jedan smo narod.

Bonus video:

00:24

POSLEDNJI ISPRAĆAJ VELIKANA: Na groblju Dovarje u Užicu sahranjen Radomir Antić, na sahrani brojne sportske i fudbalske legende

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track