ISTINA! U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA: Srpske snage izvršile legitimne vojne akcije
Temeljno istraživao Gideon Grajf, Foto: FRISCO GENTSCH EPA

međunarodni stručnjaci dokazali

ISTINA! U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA: Srpske snage izvršile legitimne vojne akcije

Politika -

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

U opširnom izveštaju na 1.036 strana komisija pod vođstvom Gideona Grajfa, izraelskog istoričara (stručnjaka za istoriju Holokausta), argumenovano je obrazložila da „nije postojala namera da se zarobe i ubiju muslimani“, ali i naglasila da je iz pravne perspektive važno razlikovati vojni napad na Srebrenicu od masovnih ubistava koja su usledila posle napada.

Uloga Nasera Orića

- Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti - navodi se, između ostalog, u zaključcima Komisije.

U ovom dokumentu, koji je juče objavljen na srpskom i engleskom jeziku, opisani su i razjašnjeni detalji u vezi sa ulogom Armije BiH na tom području, kojom je komandovao Naser Orić.

- Do sada je bilo široko prihvaćeno tumačenje da ubistvo 8.000 muslimanskih muškaraca nalikuje genocidnim zločinima koje su počinili nacisti, sistematski odvajavši Jevreje i druge manjine od ostatka stanovništva da bi ih potom ubili. Nalazi Komisije pokazuju da se zločin takve prirode nije dogodio. Štaviše, Komisija je utvrdila da su muslimanske snage 28. divizije Armije Republike BiH unutar Srebrenice formirale vojnu kolonu sa više od 12.000 pripadnika vojske koja se probila kroz formacije srpske vojske i krenula prema muslimanskoj teritoriji - piše u izveštaju, kao i to da je u napadima na ovu kolonu, međusobnim obračunima, samoubistvima stradalo približno četiri do pet hiljada pripadnika 28. divizije Armije Republike BiH.

Nalaz komisije je jasan - srpske snage su izvršile legitimne vojne akcije.

- Međutim, pogubljenje 2.500-3.000 vojnih zatvorenika, uključujući nekoliko stotina muških civila iz baze Potočari, pored nekoliko stotina razmenjenih vojnika, predstavlja ratni zločin. Komisija ne sumnja u zločinačku prirodu ovih ubistava. Međutim, ne može se utvrditi da su ta ubistva počinjena sa bilo kojom drugom namerom osim da se eliminiše vojna pretnja u periodu nakon vojnog napada hrvatskih i muslimanskih snaga na srpsku teritoriju (operacija „Oluja“) - piše u izveštaju nezavisnih eksperata.

Šokantno otkriće komisije

Žive „pokopali“ u Memorijalnom centru

Istraživanjem smo utvrdili ukupno 36 imena individua koja se nalaze na spisku Memorijalnog centra, a koja se ujedno pojavljuju u evidencijama Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH, jer su im nakon okončanja rata u BiH izdati lični dokumenti. Upoređivali smo ime, prezime, ime oca i datum rođenja. Podudaranja kod tih 36 osoba bila su 100 odsto. Pored toga, utvrdili smo veliko podudaranje u upoređivanim podacima kod dodatnih 15 osoba... Navedeni podaci potvrđuju da su te osobe verovatno žive, te samim tim i da nisu mogle biti žrtve ratnih događaja iz jula 1995 - zaključila je Komisija.

Izveštaj o Srebrenici
foto: Printscreen/incomfis-srebrenica.org

Svetski stručnjaci u komisiji

Srebrenicu analizirali 18 meseci

Izveštaj koji se ovde podnosi rezultat je marljivog i intenzivnog rada nezavisne komisije u trajanju od otprilike godine i po, čiji članovi su bili objektivni eksperti, predstavnici sedam zemalja, koji su žarko želeli da dođu do istorijskih činjenica i čisto istorijske istine. Niko od članova Komisije nije imao predrasude ni prema jednoj od strana iz konflikta, niti je ijedan imao neke konkretne ideje u vezi sa prirodom i pozadinom konflikta - navodi se u izveštaju. Osim Grajfa, članovi ove komisije su profesor Valter Manušek iz Austrije, advokat Markus Kolbah, inače jedan od vodećih advokata u Nemačkoj koji je radio na suđenjima nemačkim nacističkim zločincima, Adarnele Šinaba iz Nigerije, koja je stručnjak za istraživanje zločina, profesor Marija Ðurić, koja se smatra najboljom u svetu na polju forenzičkih istraživanja i jedini je srpski predstavnik. Pored njih, u Komisiji je bio profesor Rodžer Bajard, svetski poznati stručnjak za forenzička istraživanja, profesor Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenc i pokojni Ðuzepe Cakarija, koji je stručnjak za medije i svetski poznat novinar.

Selektivne presude

U izveštaju se predlaže i proširivanje istrage pomeranjem fokusa na sama „dela za koja se optuženi tereti, a ne na pojedinačne optužnice sa inheretnom pristrasnošću koja se povezuje sa selektivnim presuđivanjem tužilaštva“.

- Geopolitičke, rasne/etničke i/ili verske pristrasnosti znatno se mogu umanjiti usredsređivanjem na događaje za koje se može podići optužnica, a ne samo na pojedinačne optuženike... Istraga treba da se proširi na spoljne (posredničke) sile kojima je sukob smišljeno pogodovao tako što su često direktno ili indirektno pogoršavali faktore koji su produžavali trajanje sukoba. Iznad svega, svi održivi napori za obnavljanje socijalne pravde moraju da uključuju sve države koje su činile bivšu Jugoslaviju - piše u izveštaju.

Pomenuta komisija je formirana odlukom vlade Republike Srpske s ciljem da se celovito sagledaju događaji u Srebrenici i oko nje, što bi doprinelo „jačanju poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija“. Vlada je prethodno stavila van snage izveštaj Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine i u kome je navedeno da je u Srebrenici likvidirano više hiljade Bošnjaka na načine koji „predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava“.

Brutalan prema Srbima Naser Orić
Brutalan prema Srbima Naser Orićfoto: Profimedia

Razvodnjavanje zločina

Olako korišćenje termina „genocid“

Komisija je naglasila da „nalazi tribunala u Hagu o genocidu neće izdržati test vremena, jer se zločini u Srebrenici ne mogu smatrati genocidom prema odredbi člana VI a Rimskog statuta, u kombinaciji sa obrazloženjem da se takvo ponašanje mora dogoditi u kontekstu obrasca sličnih postupaka usmerenih protiv te grupe ili da je to ponašanje samo po sebi moglo prouzrokovati takvo uništenje“.

- U širem smislu, od presudnog značaja za prevenciju budućih genocida je da se pojam genocida kao zločina nad zločinima ne sme razvodniti. Ako bi se taj termin tako olako koristio, kao u slučaju događaja u Srebrenici tokom jula 1995, na kraju bi postao besmislen - upozorili su članovi Komisije.

štampano izdanje 22.7.2021.
foto: Kurir

DANAS POKLON DODATAK U KURIRU! TOKIO 2020: Olimpijske igre na dlanu

Kurir danas svim čitaocima poklanja dodatak TOKIO 2020: Olimpijske igre na dlanu.

Pročitajte intervjue sa šampionima Ivanom Španović, Tijanom Bošković i Filipom Filipovićem, kao i zbog čega je Novak Đoković najveće ime u Tokiju. Otkrivamo kompletan sastav Srbije, kakve nagrade je ministar sporta Vanja Udovičić obećao osvajačima medalje i koja pravila igre važe usred korone: Ako prekršiš samo jedan od 10 propisa, deportuju te iz Japana. Čeka vas kalendar svih događaja i pregled istorije Igara.

Kurir poklon
foto: AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track