NAKON NAJAVA POBUNE PRISTALICA DPS I CPC: Službe na nogama zbog ustoličenja Joanikija!
Foto: Nemanja Nikolić

najavljuju se protesti

NAKON NAJAVA POBUNE PRISTALICA DPS I CPC: Službe na nogama zbog ustoličenja Joanikija!

Politika -

Pristalice DPS Mila Ðukanovića i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) danima već najavljuju proteste zbog ustoličenja crnogorsko-primorskog mitropolita Joanikija, te poručuju da Srpska pravoslavna crkva (SPC) zaposeda crnogorske svetinje.

I crnogorske bezbednosne službe su „na nogama“ otkad je iz SPC saopšteno da će 4. septembra biti održano ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. Kako su procenili, to nosi ogroman bezbednosni rizik jer se očekuje da će se tog dana okupiti hiljade građana u „znak protesta što je SPC zaposela crnogorske svetinje“, što može eskalirati u nerede.

Oglasio se i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, koji je pozvao da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja.

Verski analitičar Draško Ðenović kaže za Kurir da je činjenica da pristalica CPC ima najviše među Ðukanovićevim glasačima.

- No, Crna Gora generalno ima problem, jer su mala država koja praktično nema ni svoj jezik, već ga u školama zovu matični jezik. Zato određeni deo Crnogoraca ima potrebu da ima svoju crkvu, jer im je potrebno da se uhvate za nešto čime bi dokazali da postoje kao nacija. Jer, u čemu je razlika od Srba onda? Ako već nemaju jezik, hoće da imaju barem crkvu - kaže Ðenović.

I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track