01:25

ŽARKO OBRADOVIĆ O HAŠKIM UDŽBENICIMA ZA NAŠE ĐAKE: Pobednici pišu istoriju, hoće da nametnu svoju verziju prošlosti

KURIR TELEVIZIJA

ŽARKO OBRADOVIĆ O HAŠKIM UDŽBENICIMA ZA NAŠE ĐAKE: Pobednici pišu istoriju, hoće da nametnu svoju verziju prošlosti

Politika -

Ponovni pokušaji pisanja, odnosno prekrajanja istorije sa ciljem da se Srbi iznova nađu u ulozi loših momaka, evidentiran je prošle subote u Beogradu kada je održana radionica za nastavnike istorije iz Srbije o korišćenju arhive Haškog tribunala i Mehanizma za krivične sudove za potrebe kreiratianja nastavnog materijala.

Kakav će taj program izgledati, kada se zna da su organizatori, Udruženje za društvenu istoriju Euroklio i Međunarodni rezidulani mehanizam za krivične sudove, pravni naslednik Haškog tribunala, u većini presuda za ratne zločine na prostoru bivše SFRJ okrivio Srbe, pitali smo bivšeg ministra prosvete Žarka Obradovića.

"Očigledna namera je da se nametne samo jedna istina o događajima koji su obeležili našu blisku prošlost, ukljujući da ta prošlost bude primarno obeležena odlukama Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu. Ali sudske presude ne mogu biti jedini osnov za utvrđivanje činjenica o nekim događajima koji su se desili. Postoje različita tumačenja pojedinih događaja, sudije se preglasavaju, odluke se donose i poništavaju, to je pravna dimenzija", rekao je Obradović i napomenuo da postoje i zločini nad Srbima koji nisu bili predmet sudskog spora jer se sudovi proglašavaju nenadležnim.

Pisanje udžbenika treba ostaviti struci, ponovio je on i dodao da je precizna uloga ministarstva, izdavača, stručnih komisija, Zavoda za unapređenja znanja itd.

"Ne kaže se za džabe da pobednici pišu istoriju i da će oni koji su obeležili 2000. godinu ili aktivno učestvovali u agendi zapadnih zemalja insistirati na takvom viđenju događaja iz devedesetih godina. Važno je da mi imamo svoje viđenje događaja koji su obeležili našu prošlost", zaključio je Obradović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track