PRIŠTINA NASTAVLJA UBRZANO NAORUŽAVANJE: Iz Amerike im stiglo 55 oklopnih vozila
Foto: EPA Kenzo Tribouillard, Printscreen

Pretnja za Srbe

PRIŠTINA NASTAVLJA UBRZANO NAORUŽAVANJE: Iz Amerike im stiglo 55 oklopnih vozila

Politika -

Ovo je opasnost za goloruki narod na severu Kosova, jer su nova vozila pogodna za intervencije protiv civila, ocenjuju bezbednjaci

Prištinska vlast nastavlja da se naoružava! Na Kosovo je, naime, stigla donacija Sjedinjenih Američkih Država od 55 oklopnih vozila. Donacija je predstavljena u kasarni Kosovskih bezbednosnih snaga u Prištini, a kosovska predsednica Vjosa Osmani najavljuje skoriju nabavku helikoptera. Sve ovo je indirektna pretnja kosovskim Srbima, ocenjuju sagovornici Kurira!

Vjosa Osmani, 6. okt 2019
foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Otporan na mine

Na Kosovo su iz Amerike stigla laka oklopna vozila M-1117, koji se u SAD proizvodio do 2002. godine, a inače je bio prvi američki oklopnjak otporan na mine.

Aleksandar Radić
foto: Marina Lopičić

Vojni analitičar Aleksandar Radić za Kurir kaže da ova nabavka nije direktna pretnja Srbiji, ali da to predstavlja Srbima na Kosovu i Metohiji. Dodaje da su Albanci nabavili veliku količinu oružanih sredstava, te da problem predstavlja raspoređivanje ovakvih vozila u srpskim sredinama.

- Nije ovo poruka nama, ali mnogo znači Albancima za podizanje samopouzdanja. Njihovi mediji i društvene mreže puni su snimaka kada su ova vozila dolazila. To je za njih impresivno - kaže Radić.

Priprema terena

Bivši oficir Kontraobaveštajne službe i potpukovnik u penziji Ljuban Karan navodi da su ova oklopna vozila minimalna pretnja za Vojsku Srbije, ali da su ogromna pretnja za, kako kaže, goloruki narod na severu Kosova i u enklavama, jer su ova vozila vrlo pogodna za intervencije protiv civila.

Ljuban Karan
foto: Kurir TV

- Interesantno je da se, uz ove političke i druge pritiske na Srbiju, istovremeno forsira transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova. To je za nas bila i ostaće paravojska, to je sve vezano za Rezoluciju 1244 i za Srbiju je to nelegalno i nezakonito - navodi Karan i dodaje:

- Imam utisak da američke snage imaju nameru da se povuku s Kosova, kao i Međunarodna misija, te će oni napraviti nekakav plan za prelaz i plašim se da će upravo te međunarodne snage Kfor i NATO pomoći da se uspostavi kontrola i da će Srbiju dovesti u vrlo nezgodnu situaciju, gde bi neka naša intervencija bila tretirana kao napad na međunarodne snage.

Karan očekuje da će srpska diplomatija, pre svega oslanjajući se na dobre odnose s Kinom i Rusijom, moći da preduhitri ovakve događaje, jer je stav Srbije više nego jasan, a to je da neće dozvoliti neki novi pogrom ili egzodus.

Kurir.rs/ Jovan Mladenović Foto: EPA Kenzo Tribouillard, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track