MIODRAG LINTA: Antidejtonski i apsurdan zahtev Džaferovića za smenu Dodika
Foto: Kurir

Reagovanje

MIODRAG LINTA: Antidejtonski i apsurdan zahtev Džaferovića za smenu Dodika

Politika -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje kao antidejtonski i apsurdan zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića upućen Visokom predstavniku UN Kristijanu Šmitu da pokrene pitanje smene srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika, kako bi se odblokirao rad Predsedništva BiH.

- Navedeni zahtev Džaferovića predstavlja dolivanje ulja na vatru i dodatno pogoršavanje uzavrele političke situacije u BiH s ciljem da međunarodna zajednica interveniše protiv Srba i Republike Srpske. Potpuna je besmislica da Džaferović traži smenu Dodika zbog toga što mu se ne sviđa način kako on glasa na sednici Predsedništva BiH. Predstavnik Republike Srpske u Predsedništvu BiH ima pravo da glasa po sopstvenom opredeljenju - navodi Linta i izražava uverenje da Kristijan Šmit, koji nije legalno izabran na funkciju Visokog predstavnika, neće iskoristiti tzv. bonska ovlašćenja i smeniti Milorada Dodika jer bi to predstavaljalo direktar udar na mir i stabilnost u BiH i regionu.

Linta navodi da je u pitanju jedan od mnogih dokaza da Džaferović i političko Sarajevo ne odustaju od projekta daljeg urušavanja Republike Srpske s krajnjim ciljem njenog ukidanja i stvaranja unitarne BiH u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju. U ostvarenju navedenog ratnog cilja Alije Izetbegovića i SDA bošnjački političari očekuju i traže podršku pojedinih zapadnih centara moći a kao sredstvo koriste lažni mit o Srebrenici.

Zbog toga je važno konstantno insistirati da poštovanju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma i povratku otetih nadležnosti. Pored toga, potrebno je da Srbija i Srpska zajedno pokrenu snažnu političku, diplomatsku i pravnu borbu u međunarodnoj zajednici za istinu da se u Srebrenici nije desio genocid i da nije streljano 8.000 Muslimana već nekoliko puta manje, kao i nisu streljani muslimanski civili već zarobljeni muslimanski vojnici. U pitanju je ratni zločin koji je bio posledica osvete zbog brutalnih zločina koje su pripadnici 28. divizije tzv. Armije BiH počinili nad Srbima u srednjem Podrinju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track