PAKLENO: Komite pretile pištoljima, napale policajce, bacale kamenice, sveštenicima psovali majku četničku!
Foto: Printscreen

pozirale s pištoljima uz poruku:„Mi smo spremni“

PAKLENO: Komite pretile pištoljima, napale policajce, bacale kamenice, sveštenicima psovali majku četničku!

Politika -

Bu­r­no je bi­lo ju­če na Ce­ti­nju, dan uo­či usto­li­če­nja mi­tro­po­li­ta cr­no­go­r­sko-pri­mo­r­skog Joa­ni­ki­ja. Glav­ni iza­zi­va­či ne­re­da su ne­priz­na­ta cr­kva Mi­ra­ša De­dei­ća, ko­mi­te, ali i pri­sta­li­ce DPS

Otvo­re­ne pre­t­nje na­si­ljem, ba­ca­nje ka­me­ni­ca na po­li­ci­ju, pro­bi­ja­nje ko­r­do­na, ru­še­nje bez­bed­no­snih ogra­da i sli­č­ni po­ku­ša­ji iza­zi­va­nja ve­ćih ne­re­da i na­si­lja na Ce­ti­nju obe­le­ži­li su i dan uo­či usto­li­če­nja mi­tro­po­li­ta cr­no­go­r­sko-pri­mo­r­skog Joa­ni­ki­ja, zbog če­ga je za ovu pri­li­ku an­ga­žo­va­no oko 1.800 pri­pa­d­ni­ka po­li­ci­je.

Miraš
foto: AP Risto Božović

Pozivi na nerede

Na­j­vi­dlji­vi­ji iza­zi­va­či ne­re­da i pro­vo­ka­to­ri su me­đu pri­sta­li­ca­ma ra­spo­pa Mi­ra­ša De­dei­ća, ko­ji vo­di ne­priz­na­tu ta­ko­zva­nu Cr­no­go­r­sku pra­vo­slav­nu cr­kvu, kao i ko­mi­te, ko­ji su i otvo­re­no pre­ti­li, ali i pri­sta­li­ce i fu­n­k­cio­ne­ri DPS Mi­la Đu­ka­no­vi­ća. Na dru­štve­nim mre­ža­ma de­li­la se fo­to­gra­fi­ja ta­ko­zva­nih ko­mi­ta ko­ji po­zi­ra­ju sa pi­što­lji­ma u ru­ka­ma i po­ru­ču­ju: „Mi smo spre­m­ni za su­tra“, što je bio sa­mo još je­dan u ni­zu di­re­k­t­nih po­zi­va na ne­re­de i haos ko­ji se spre­ma za da­nas. U po­ku­ša­ju da blo­ki­ra­ju pri­laz Ce­ti­nju, ko­mi­te su, ka­ko pre­no­se me­di­ji, po­če­le da ba­ca­ju ka­me­ni­ce na put, ali i na pri­pa­d­ni­ke po­li­ci­je. U jed­nom tre­nu­t­ku su pro­bi­li ko­r­don i kre­nu­li da tr­če, po­sle če­ga je do­šlo do su­ko­ba sa po­li­ci­jom, ko­ja je po­ku­ša­va­la da ih zau­sta­vi.

Na Cetinju su juče raspoređene policijske snage, a stigla su i oklopna vozila, kao i policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija. U ovom gradu protestovala je grupa protivnika ustoličenja izabranog mitropolita, a prisutni su bili i funkcioneri DPS Mila Đukanovića, koji je najavio dolazak u prestonicu ukoliko Mitropolija ne odustane od tog verskog čina u Cetinjskom manastiru. Na Cetinju je juče bio i bivši crnogorski premijer Duško Marković, inače član DPS, a kasno popodne pojavio se i Milo Đukanović.

Celodnevne provokacije ekstremista Juče na Cetinju
Celodnevne provokacije ekstremista Juče na Cetinjufoto: Printscreen

Deo komita koji se okupio na Cetinju jezivim porukama skandirao je sveštenstvu i monaštvu SPC: „Što ste na nas digli hajku, četničku vam je*em majku!“ Jedna grupa okupljenih je čak uklonila i zaštitnu ogradu postavljenu na Dvorskom trgu ispred Cetinjskog manastira. Oni su se okupili da negoduju zbog ograda koje su postavljene oko Cetinjskog manastira, poručujući policijskim službenicima da provere ko je sve ušao u Cetinjski manastir. Neki su uzvikivali: „Ovo je Cetinje“ i „Ovo je naša policija, neće policija da puca u nas, ona nas štiti“. Čulo se i: „Nemojte policiju da dirate“, ali i skandiranje potpredsedniku crnogorske vlade Dritanu Abazoviću: „Dritane, pederu!“ Na ulasku u Cetinje došlo je i do okršaja okupljenih komita sa policijom.

Demonstranti predvođeni sveštenstvom Dedeićeve crkve u jednom trenutku su blokirali put do Cetinja, probili policijaski kordon, popeli se na gume i skandirali: „E viva Montenegro!“

Veliki broj vozila iz više crnogorskih gradova kretao se tokom jučerašnjeg dana prema Cetinju, a kako prenosi CdM, neki su se, pored državnih zastava, zakitili i američkim.

PATRIJARH SE OGLASIO NAKON TVRDNJI MEDIJA

Porfirije: Ne odustaje se od ustoličenja na Cetinju

Kasno sinoć u medijima su se pojavile tvrdnje da će današnje ustoličenje biti otkazano. Takve tvrdnje usledile su nakon celodnevnih protesta komita, pristalica Dedeićeve „crkve“ i članova DPS Mila Đukanovića, koji je juče po podne i sam poručio da svečanog čina na Cetinju neće biti. Navodno su i predsednik i potpredsednik crnogorske vlade Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović urgirali kod najviših predstavnika SPC da odlože ustoličenje.

Međutim, medijske navode o otkazivanju ustoličenja ubrzo je demantovao patrijarh Porfirije.

- Sutra ujutro, s Božjom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog - rekao je patrijarh kasno sinoć.

Vučić uputio čestitku

Da u zdravlju i hrabrosti budete duhovni pastir

Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je čestitku mitropolitu Joanikiju. On je ukazao na značaj te eparhije za SPC, i da je Srbiji stalo do prijateljstva i najbližih odnosa saradnje sa Crnom Gorom, čiju nezavisnost poštuje.

- Uoči vašeg ustoličenja, kada stupate na tron mitropolita crnogorsko-primorskih, na tron Svetog Petra Cetinjskog, preuzimajući ovo uzvišeno zvanje, ali i zvanje odgovorno i bremenito različitim iskušenjima, dozvolite mi da vam u ime građana Republike Srbije, a naročito nas pravoslavnih Srba, čestitam ustoličenje i poželim da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspešno budete duhovni pastir u slavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a u čast roda srpskog, roda svetosavskog i roda pravoslavnog - piše u čestitki.

Podrška komitama?

Policajci (ni)su spustili štitove

Juče po podne neki mediji u izveštajima s lica mesta preneli su vest da su pripadnici policije spustili štitove i pustili komite da prođu i blokiraju puteve. Policija je kasnije demantovala ovu vest. Juče po podne neki mediji u izveštajima s lica mesta preneli su vest da su pripadnici policije spustili štitove i pustili komite da prođu i blokiraju puteve. Policija je kasnije demantovala ovu vest.

Z. Š. - I. K.

Štampano izdanje 05.09.2021.
foto: Kurir

DANAS NE PROPUSTITE DVA POKLONA U KURIRU!

Dobićete IKONU CETINJSKOG MANASTIRA i porodični magazin LENA

poklon
foto: Kurir

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon IKONU CETINJSKOG MANASTIRA i porodični magazin LENA. Ivan Crnojević je sazidao Cetinjski manastir 1484. koji postaje sedište zetske episkopije. Manastir je srušen do temelja 1692. od strane Turaka, a obnovio ga je Vladika Danilo.

U novi manastir je ugrađeno kamenje iz starog, a preneta je i ploča sa grbom Crnojevića i posvetom Ivana Crnojevića. Pre 1714 manastir je bio spaljen, a obnovio ga je oko 1743 crnogorski mitropolit Sava Ivanović Njegoš. Više puta je dograđivan, a sadašnji izgled datira iz 1927. godine. U manastiru se nalazi crkva Rođenja Bogorodice u kojoj se nalaze mošti Svetog Petra Cetinjskog.

Kao drugi poklon dobićete porodični magazin LENA:

Lena, poklon
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track