BIVŠI TRAMPOV IZASLANIK ZA KOSOVSKO PITANJE KRITIKUJE LIDERA SAD! Grenel: Bajden ignoriše Balkan, prepustio ga je EU!
Foto: Profimedia

POLITIKA

BIVŠI TRAMPOV IZASLANIK ZA KOSOVSKO PITANJE KRITIKUJE LIDERA SAD! Grenel: Bajden ignoriše Balkan, prepustio ga je EU!

Politika -

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena ignoriše Balkan, koji je prepustila Evropskoj uniji. Bajden je protraćio istorijske pregovore nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma prošle godine, poručio je bivši izaslanik nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Ričard Grenel
foto: EPA Chris Kleponis Pool

Podsećajući da je Trampova vizija za Srbiju i Kosovo bila da se normalizuju ekonomski odnosi i da se pomogne u potpunoj revitalizaciji Balkana, Grenel je ocenio da je, na štetu Balkana, Bajdenova administracija preuzela drugačiju poziciju.

- On nastavlja da ignoriše Kosovo, Albaniju, Srbiju i ceo region i odlučio je da ne želi da se meša. Nema predsedničkog izaslanika za pregovore i nema diskusija i planova o tom regionu unutar njegove Bele kuće. Nema planiranih poseta ni visokih zvaničnika SAD, niti ima datuma za dolazak balkanskih lidera u Vašington - naveo je Grenel i dodao da je Bajden preneo proces na EU.

bajden
foto: Profimedia

Milan Krstić sa beogradskog Fakulteta političkih nauka ocenjuje za Kurir da je Balkan pomeren s liste prioriteta SAD pre svega zbog aktuelnih događanja u Avganistanu.

- No, ne može se reći da je to radikalno velika promena, jer je Amerika i dalje prisutna u balkanskim poslovima. Samo je predvodničku ulogu prepustila EU, što ne znači da neće nastaviti da se bavi ovim pitanjima, iako jeste primetna razlika u odnosu na vreme kada je Grenel bio zadužen za dijalog Beograda i Prištine. Činjenica je da Balkan neće biti u narednom periodu prioritet kao što je bio Trampu pred kraj mandata, što je pak bilo u sklopu njegove kampanje - naveo je Krstić.

I. Žigić/ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track