02:43

ANGELA MERKEL U BEOGRADU Šta njen dolazak znači za Srbiju: Ognjen Pribićević i Slobodan Zečević u Usijanju

KURIR TELEVIZIJA

ANGELA MERKEL U BEOGRADU Šta njen dolazak znači za Srbiju: Ognjen Pribićević i Slobodan Zečević u Usijanju

Politika -

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas u Beograd i sastala se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Najmoćnija žena sveta u 21. veku, samo dve nedelje pred završetak svog mandata kancelarke i samoinicijativan odlazak u političku penziju, odlučila je da poseti Srbiju. Koliko je to priznanje za našu državu? Kakvi će odnosi Srbije i Nemačke biti i nakon izbora 26. septembra i njenog povlačenja? Da li će imati uticaj i iz senke, ko god da bude nemački kancelar?

Gosti Usijanja bili su dr Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji i prof. Slobodan Zečević, direktor Instituta za evropske studije.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Izuzetno je veliki značaj. Sama činjenica da ona dolazi i to na povlačenju je izuzetno važna. To će preneti svi svetski mediji i to će Srbiju vratiti u prvi plan sa našim željama i interesima. Naravno, Srbija nije prioritet, ali van osnovnih prioriteta, Srbija je jako važna. Taj zapadni Balkan je jako važan i očigledno je njena želja da Srbija uže u EU - naveo je Ognjen Pribićević na početku emisije.

Slobodan Zečević istakao je Merkelova u bilateralnim odnosima sa Srbijom postigla čak i više nego u procesu evropske integracije.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Spektakularan je rast ekonomske razmene sa Nemačkom. Taj veliki broj nemačkih firmi i to veoma uglednih je nešto što govori o tome da Anglea računa na stabilnost Srbije i da je Srbija zemlja sa kojom može da se sarađuje. To je za mene važnije - kaže Zečević.

Zečević je, takođe, istakao da svojom posetom Angela želi naslednicima da poruči da je zapadni Balkan izuzetno važan i da je važno i da zemlje zapadnog balkana uđu u EU.

Nemačka politika se neće mnogo menjati, ko god da dođe na vlast u smislu podrške evropskim integracijama, ali teško je očekivati ovakav odnos koji je imala Merkelova, naveo je Pribićević.

- Ona se uvek zalagala za mir, stabilnost, ekonomski rast i razvoj i to je ono što će ona preneti i na svoje naslednike. Mi imamo jedan dugoročni problem sa Kosovom, a ja bih voleo da se u EU pokaže jedna evolucija u odnosu prema Srbiji i Kosovu i da se to pitanje odvoji u smislu evropske integracije - kaže Zečević, koji navodi da je kososvski problem složeniji nego što je to bilo ko očekivao.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Srbija je najveća u regionu, ne samo po površini, već je najjača i u nekim drugim stvarima. Ekonomski, kluturno, u nauci i obrazovanju i samim tim ona je prva na redu. To i ova poseta govori. Srbija i jeste centralna zemlja i mislim da se Evropa tiu mnogo ogrešila o Srbiju. Trebalo je još pre 10 godina da uđemo u EU - kaže Pribićević.

- Nisam optimista, ne postoji raspoloženje za proširenje. Mi smo manji deo Evrope, ali smo strateški važne. Srbija pripada Evropi i sa ovim problemom Kosova ušao je i Kipar. Otvorili su se razni problemi - kaže Pribićević.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Angela Merkel je bila neko ko spaja ljude, a ne ko ih razdvaja - istakao je Zečević.

Angela je dovela do toga da Nemačka bude najjača zemlja EU, ali je to uradila kroz Evropu. To je jako velika zasluga Merkelove, odigrala je jako veliku ulogu i na jedan izvanredan i pozitivan način obeležila je ovo vreme.

Zečević je naveo i da su kritike na njen račun i te kako opravdane.

- Ja sam u neprijtanoj poziciji, ali bih rekao da je tu bilo dosta propuštenih šansi. To su naučne analize, uvek će biti kontroverzno - rekao je Zečević.

- Jako mi je drago što je Angla na kraju svog mandata poslala poruku da je zapadni Balkan važan i da bi trebalo da se radi na njegovom integrisanju u EU - zaključio je Pribićević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:24

NEMAČKA NEĆE ZABORAVITI BALKAN: Politički analitičar Mišel Zubenica o budućoj saradnji Beograda i Berlina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track