JADNO: Đilas i Tadić napali Angelu Merkel, besni što se sastala s Vučićem!
Foto: Dimitrije Goll, Marina Lopičić, Zorana Jevtić

POLITIKA

JADNO: Đilas i Tadić napali Angelu Merkel, besni što se sastala s Vučićem!

Politika -

Opozicionari u svojim izjavama povodom posete najmoćnije političarke nisu mogli da sakriju zavist zbog njenog susreta sa srpskim predsednikom i pohvala na njegov račun

Predstavnicima opozicije ne valja ni kancelarka najjače evropske zemlje Angela Merkel, očigledno samo zato što se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tako su na račun nemačke kancelarke pojedini opozicionari na društvenim mrežama, ali i u izjavama, sasuli salvu nipodaštavanja bez ikakvog pokrića, rezignirani činjenicom da ima dobar odnos sa Vučićem.

Lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić unizio je kancelarku ocenivši da je pogrešila.

GO DS, Generalni odbor DS, Dom omladine, Boris Tadić
foto: Zorana Jevtić

- Merkelova je imala prilike da nastupi principijelno i otvori pitanje Kosova, ništa se ne dešava... Nakon toga Merkelova nije rekla ni reč o vladavini prava, kriminalizaciji i naprednjačkoj formaciji "Belivuk", koja je radila uz podršku režima. Merkelova nije rekla ni reč o katastrofalnom stanju u regionu, u Crnoj Gori smo imali ogroman sukob, odnosi sa Hrvatskom su katastrofalni. Da je to rekla, onda bi morala da prizna da je pogrešila, i onda je odbila da prizna da je pogrešila - rekao je Tadić.

Ništa lepšu ocenu nije imao ni lider SSP Dragan Đilas, koji tvrdi da je Merkelova dovela predsednika Vučića na vlast u Srbiji, te da ga je podržavala sve vreme.

Dragan Đilas
foto: ATA Images

- Sada kada odlazi iz politike, bilo bi pošteno da ga povede sa sobom - ocenio je on.

Istovremeno, aktivisti Pokreta za preokret Janka Veselinovića otišli su korak dalje i nedaleko od Palate Srbije, gde je predsednik ugostio Merkelovu, razvili transparent na kojem su pozivali kancelarku da napusti Srbiju.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, poručio je za Kurir da smatra da ovu posetu nemačke kancelarke prosto ne bi trebalo koristiti kao neko antagoniziranje političke scene.

Zoran Stojiljkovic
foto: Printscreen/Youtube

- Pogotovo imajući u vidu da je Merkelova došla u oproštajnu posetu, kao i činjenicu da bi nemačka politika trebalo da i u narednom periodu nastavi da daje rezultate. Ostala je nerealizovana do kraja njena politika, a sasvim jasno postoji interes da Nemačka bude na ovim prostorima i da učestvuje u nalaženju nekog rešenja za integracije zapadnog Balkana, pogotovo kada na ovoj teritoriji postoje i drugi strateški interesi. Svakako je važna poseta, i to ne nekoga ko tek počinje u politici, već odlazi i smatra se diplomatskim plusem - jasan je Stojiljković.

Izvršni direktor CESID Bojan Klačar istakao je značaj Merkelove. - Nije Merkelova popularna samo u Srbiji. Od sedam političara, njen approval rating iz istraživanja u šest različitih država je najveći - napisao je on na Tviteru.

Ocenio je i da je poezija kako je diplomatski precizna, kako kaže, ni manje ni više nego što treba.

Interesantno je da je potez Janka Veselinovića osudio bivši lider Nove stranke Zoran Živković, koji mu je poručio da je "glup kao njegov šef", aludirajući na Đilasa. No, to nije nikakva novost, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Nema, niti će biti jedinstvene opozicije. Štaviše, ova i ovakva opozicija nije politička alternativa vlasti, već eliksir za njenu dugovečnost. Polemika Živković-Veselinović je bitna koliko i njihova snaga u biračkom telu. Dakle, potpuno je nebitna, osim što je simptom da nema opozicije i nagoveštaj izvesnog trijumfa vlasti na budućim izborima - zaključio je.

Vučić ispratio kancelarku

Zahvalan sam joj na svemu

Sreću zbog uspešnosti ove posete predsednik Vučić nije krio ni juče, tokom ispraćaja na aerodromu.

- Poštovanje koje je Merkelova pokazala prilikom posete Beogradu još jedan je podsticaj da Srbija pokaže uspeh i u oblastima u kojima je do sada bila nedovoljno uspešna, kao što su vladavina prava i pojedina regionalna pitanja - rekao je Vučić.

Dodao je da je poseta Merkelove kod njega probudila i lične emocije, jer je u saradnji sa njom prošao mnogo toga.

- Mnogo toga smo prošli zajedno, neko teško vreme, a ja sam mnogo toga od nje naučio i video i mnogo toga drugačije razumeo. Zahvalan sam joj na svemu i bilo mi je žao kada je odlazila, jer ne znam kada ćemo ponovo imati priliku da je ugostimo - rekao je Vučić.

Milisav Paić

Potvrđen značaj saradnje

Bivši ambasador Milisav Paić za Kurir je ocenio da je poseta Merkelove pre svega potvrdila značaj saradnje sa Srbijom, kao i uspostavljanje odnosa poverenja zahvaljujući kontaktima između nje i predsednika Vučića.

- Ona je ovom prilikom označila našu zemlju kao jedan od glavnih činioca mira i stabilnosti u regionu, a pokazala je i poseban interes za dalje unapređenje ekonomske saradnje - naveo je Paić i dodao:

- Važno je da je Merkelova izrazila očekivanje da će i posle njenog odlaska, ko god bude formirao novu nemačku vladu, da se nastavi kontinuitet saradnje i sačuva nivo političkih odnosa, kao i intenzivira ekonomska saradnja, što je za nas izuzetno važno.

Merkelova u Albaniji

Sastala se s liderima zapadnobalkanske šestorke

Premijeri zapadnobalkanske šestorke sastali su se juče u Tirani sa Angelom Merkel na zajedničkom radnom ručku. Učestvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova - Edi Rama, Zdravko Krivokapić, Zoran Zaev i Aljbin Kurti i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Merkelova se pre tog radnog ručka odvojeno sastala sa albanskim premijerom Ramom.

Ovo ih je zabolelo

Za Tadića nije imala vremena

Nemačka kancelarka je nakon sastanka sa predsednikom Srbije pre dva dana poručila da Vučić ne daje lažna obećanja.

- Ja njega znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu - naglasila je Merkelova.

S druge strane, pre 10 godina u susretu sa bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem imala je sasvim drugačiji odnos. Te 2011. Merkelova je Tadiću prilikom posete našoj zemlji rekla da se od Srbije, pre nego što dobije status kandidata za članicu EU, očekuje da dođe do "konkretnih rezultata" u dijalogu sa Prištinom, te da "ukine paralelne strukture na severu Kosova". Posle uvodnih reči, atmosfera za govornicom je od diplomatske srdačnosti postala uzdržano nesrdačna, te je kancelarka pokazala na sat, rekla Tadiću da nema više vremena, pa nije postavljeno ni novinarsko pitanje, iako je novinarka već bila dobila reč.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track