KFOR POSLAO TRUPE NA JARINJE, ALJBIN KURTI SPUŠTA LOPTU! Vučić ambasadorima Kvinte: Ne dozvoljavamo ponižavanje Srbije
Foto: Kosovoonline, Profimedia

Manevar

KFOR POSLAO TRUPE NA JARINJE, ALJBIN KURTI SPUŠTA LOPTU! Vučić ambasadorima Kvinte: Ne dozvoljavamo ponižavanje Srbije

Politika -

Posle jasnih poruka srpskog predsednika šefu NATO i slanja srpskih
oklopnjaka „Miloša“ i „Lazara“ blizu administrativnih prelaza, situacija na
terenu se menja u blagu korist Beograda. Ipak, ROSU se još ne povlači sa severa

Srbi s Kosova i Metohije ušli su u drugu nedelju protesta zbog odluke Prištine o zameni registarskih tablica, ali i raspoređivanja specijalnih snaga kosovske policije ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Jučerašnji dan je bio posebno napet jer je prvo Vojska Srbije poslala četiri oklopna vozila na svega dva kilometra od Jarinja, a zatim su se u blizini ovog prelaza pojavili i vojnici Kfora. Iako se očekivalo da je dolazak Kfora znak da će se specijalci ROSU povući, to se nije desilo.

Uprkos pojačanoj komunikaciji koju zahteva krizna situacija na severu KiM, velikih pomaka nije bilo ni na diplomatskom polju. Ipak, primetno je da je kosovski premijer Aljbin Kurti nakon telefonskih razgovora sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom promenio priču, pa sad pristaje na dijalog:

Spuštanje na zemlju

- Razgovarali smo o vladavini zakona, miru i bezbednosti, o potrebi deeskalacije na severu Kosova. Dijalog je jedini način da se pronađu pravedna rešenja.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da je ovo „spuštanje na zemlju“ Kurtija.

- Očigledno da je iz Vašingtona i Brisela krenula neka vrsta pritiska da se Kurti urazumi i da shvati da ništa na silu ne može da se postigne i da je dijalog jedino moguće rešenje - ocenio je Milivojević za Kosovo onlajn.

Nakon sastanka s ambasadorima najmoćnijih država, predsednik Aleksandar Vučić ponovio je jasan stav da neće dozvoliti poniženje Srbije i njenih građana. Kako je saopšteno iz Predsedništva, Vučić je primio ambasadore Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka), kao i šefa Delegacije EU, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu KiM. Predsednik im je objasnio poziciju Srbije i poručio:

- Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih građana.

Iz Brisela je stigla najava da glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi stižu u Brisel u sredu, 29. septembra. Inače, u Brisel narednih dana dolazi i američki izaslanik za Kosovo Gabrijel Eskobar. To je najavio Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja, i naglasio da se u cilju „bezuslovnog uklanjanja zategnutosti na severu Kosova odmah moraju povući specijalne policijske snage i ukloniti barikade na putevima“.

Vojska Srbije, oklopna vozila
foto: screenshot RTS

Borbena gotovost

Vojska Srbije je i dalje u povišenoj borbenoj gotovosti, a od juče su u vojnoj bazi nadomak Jarinja dovezena četiri oklopna vozila - dva „Lazara“ i dva „Miloša“. Nakon toga u blizini Jarinja, gde su već deveti dan stacionirani specijalci kosovske policije, pojavili su se i pripadnici Kfora - američki, poljski i kanadski vojnici u okviru misije na KiM. Iz Kfora su objasnili da „pomno prate situaciju na celom Kosovu“ i da su „povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever“.

- Kfor pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu - naveli su iz Kfora.

ANA BRNABIĆ O REAKCIJI BEOGRADA

Nećemo da ćutimo kao Đilas i Jeremić dok nam pale crkve

Ana Brnabić
foto: Profimedia

Premijerka Ana Brnabić kritikovala je ponašanje dosovske vlasti, koja je na pogrom Srba marta 2004. reagovala samo saopštenjima. Ona je rekla da je Srbija, ukoliko to prethodno ne učini NATO, spremna da interveniše u slučaju da privremene vlasti Prištine pokušaju da izvrše progon Srba sa severa Kosova.

- Šta bismo drugo, da se potunjimo i sedimo u Beogradu? Naravno da ćemo reagovati... Šta su tada (2004) radili Boris Tadić, Dragan Đilas, Mlađan Đorđević i Vuk Jeremić? Sedeli su u Beogradu, ćutali dok su paljene naše crkve i manastiri. Gledali su da se sakriju ispod stola i vežu pertle, da izdaju neko glupo saopštenje. Toga više nema - kaže Brnabićeva.

EDI RAMA NAPAO IZ PRIŠTINE

Srbija da prizna nepovratnu realnost

Edi Rama
foto: Youtube Printscreen

Premijer Albanije Edi Rama juče je iz Prištine napao Srbiju. On je nakon sastanka s Kurtijem optužio Srbiju da „pravi teatralne manevre na severu Kosova“.

- Nema sumnje da je na prvom mestu i pre svega Srbija ta koja mora da prizna ovu nepovratnu realnost, i zaista je žalosno što smo umesto konkretnog napretka dijaloga ka uzajamnom priznanju i konačnom oslobađanju od prošlosti, danas svedoci teatralnih vojnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo. Ti manevri zapravo ne štite građane, kako tvrdi zvanično rukovodstvo Beograda, čak ni neki duhovi poraženih vojnih generala na bojnom polju pre više od 20 godina, koji su izgleda izašli iz groba, tvrdeći da se štiti integritet i bezbednost građana Srbije na Kosovu - rekao je Rama, uz opasku da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu ugroženi.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track