EU TEŠKO MOŽE DA OBUZDA PRIŠTINSKE POLITIČARE: Dok Amerika ne lupi šakom o sto, nema pomaka na KiM
Foto: Beta Ognjen Stevanović

angažovanje gabrijela eskobara

EU TEŠKO MOŽE DA OBUZDA PRIŠTINSKE POLITIČARE: Dok Amerika ne lupi šakom o sto, nema pomaka na KiM

Politika -

Situacija između Beograda i Prištine smirena je tek nakon uključivanja u briselske razgovore izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara

Uprkos svim naporima Evropske unije da utiče na Prištinu i natera je da povuče odluku o reciprocitetu i ukloni jedinice ROSU s prelaza Jarinje i Brnjak, ništa nije urodilo plodom dok se zvanični Vašington, preko svog izaslanika, nije direktno umešao. Tako je situacija između Beograda i Prištine smirena tek nakon uključivanja u briselske razgovore izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Džo Bajden
foto: EPA / Yuri Gripas / POOL

Presudna reč

Prethodno su na smirivanje tenzija pozivali portparol EU Peter Stano, izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, te brojne međunarodne diplomate, a situacija se normalizovala tek nakon što se uključio Eskobar, koji se susreo s Lajčakom i održao odvojene razgovore sa šefovima pregovaračkih delegacija dve strane Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

Stručnjaci nisu iznenađeni činjenicom da očito jedino Amerika može da izvrši ozbiljan pritisak na Prištinu, te podsećaju da ih je ona i stvorila.

- Svakako da je presudna reč Amerike. Oni su 2008. od SAD i dobili saglasnost da proglase ilegalnu nezavisnost - smatra bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

Dodaje i da je činjenica da koliko god EU pričala da se okreće sebi, ona ostaje zavisnik od Amerike, što se vidi i na ovom primeru.

Albanci nezadovoljni

Lepili srpske nalepnice na vladina službena vozila

Nezadovoljni postignutim sporazumom u Briselu o tablicama, predstavnici SDP su juče ispred vlade Kosova ispisivali sprejom na službenim vozilima „KM“ i lepili papirne tablice sa oznakama „SRB“. Lider SDP Dardan Molićaj poručio je da se dogovorom o registarskim tablicama postignutim u Briselu prihvataju „nelegalne KM tablice“, a da se sever tretira drugačije od ostatka Kosova.

Novi format

- Ne verujem da će skorije tu biti promena, ali to otvara pitanje formata dijaloga ubuduće. Uskoro će se pokazati da ni Amerika, ni sama ni sa EU, ne može da reši ovo pitanje. Potrebno je suštinsko menjanje formata i uključivanje Rusije i Kine, kao članica Ujedinjenih nacija - kaže Jovanović za Kurir.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je juče u Briselu s Lajčakom o aranžmanu za deeskalaciju tenzija na severu Kosova.

- Misija Kfora, pod vođstvom NATO, nastaviće da osigurava bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja. NATO i EU imaju zajednički interes za trajno političko rešenje u regionu - objavio je Stoltenberg na Tviteru.

I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track