PREDSEDNIK SRBIJE SE SASTAO SA SA ŠEFOM MISIJE UN NA KIM: Razmotrili aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na КiM
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

objavio na Instagram nalogu buducnostsrbijeav

PREDSEDNIK SRBIJE SE SASTAO SA SA ŠEFOM MISIJE UN NA KIM: Razmotrili aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na КiM

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom, sa kojim je razmotrio aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na Кosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je naglasio značaj komunikacije sa UNMIК-om i dodao da je Srbija uvek spremna da uloži i dodatne napore kako bi se dodatno razvili modeli razmene mišljenja sa Misijom UN na Кosovu i Metohiji. U tom kontekstu, šef UNMIК-a Zahir Tanin je zahvalio predsedniku Vučiću zato što je i u otežanim uslovima tokom pandemije nalazio vremena za telefonske kontakte u vezi sa aktuelnim dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini.

Predsednik Vučić je naglasio da poslednji potez Prištine i razmeštanje pripadnika ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, predstavlja novu provokativnu i jednostranu meru posle pokušaja formiranja vojske tzv. Кosova i uvođenja taksi na srpsku robu, što izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Кosovu i Metohiji.

Predsednik je posebno naglasio da će Srbija, kao i uvek do sada, nastaviti sa naporima da očuva mir i stabilnost, ali da situacija zavisi i od prištinske strane koja bi trebalo da se suzdržava od stalnih jednostranih poteza koji u znatnoj meri pogoršavaju stanje na Кosovu i Metohiji. Predsednik Vučić je istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima UNMIК-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Кosoa i Metohije, kao i zbog redovnog informisanja o političkoj i bezbednosnoj situaciji, koja je zbog poteza Prištine podložna bespotrebnom podizanju tenzija.

“Prisustvo UN, odnosno UNMIК, kao i drugih međunarodnih misija na Кosovu i Metohiji, više je nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda”, naglasio je predsednik Vučić i dodao da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jeste i treba da bude pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na Кosovu i Metohiji.

Šef Misiije UN na Кosovu i Metohiji je naglasio da je mandat UNMIК i КFOR jasan, te da su obim i uloga ovih misija precizno određeni i da su i bivši i sadašnji Generalni sekretari UN – Ban Кi Mun i Antonio Gutereš, od početka bili čvrsto privrženi sprovođenju zadatih misija u skladu sa svim odlukama Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić je zamolio šefa UNMIК Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu. On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA. Sagovornici su se saglasili da je prisustvo Misije UN veoma važno za održavanje stabilnosti na Кosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga. Šef UNMIК je ukazao na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track