03:30

Prof. Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti o značaju jačanja domaće odbrambene industrije

kurir televizijA

10. SAJAM NAORUŽANJA I VOJNE OPREME Možemo sami da opremamo svoju vojsku: Vladimir Tomašević i Miroslav Bjegović u Usijanju

Politika -

Deseti jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" svečano je otvoren u Beogradu, a prvi put je predstavljeno oklopno vozilo "Lazanski“, najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo koje je razvilo preduzeće „Jugoimport SDPR“, a koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru, vojnom komentatoru i diplomati Miroslavu Lazanskom.

Na sajmu „Partner 2021“ predstavljeno je najsavremenije naoružanje domaće vojne industrije. Od noviteta predstavljane su dalekometne snajperske puške kalibra 20 milimetara ali i detaljnije upoznavanje sa takozvanim dronom samoubicom.

Koliki je značaj jačanje domaće odbrambene industrije i opremanja vojske savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme?

Usijanje dana
foto: Kurir

Gosti "Usijanja" su prof. Miroslav Bjegović dekan Fakulteta za studije bezbednosti i dr Vladimir Tomašević dekan Fakulteta za inženjerski menadžment. Urednik i voditelj emisije je Jelena Pejović.

- Ako bi uporedili period pre 10 godina, kad smo bili u silaznoj putnaji, danas vidimo ogromnu razliku po pitanju osavremenjivanja Vojske Srbije, imamo i svoju sopstvenu odbrambenu industriju, kaže Bjegović.

- Bitno nam je da smo videli da je Srbija kupila avione Erbas i najavljena je kupovina helikoptera, to je interesantno da su oni prvi put na ovom sajmu, a Kinezi su pokazali prvi put dvokomponentnu raketu protiv tenkova. Mo ulazimo u bezbednost 21. veka, ulazimo u kibernetiku, sajbersferu, i tu je Srbija savršeni izvozni partner, zajedno sa našim partnerima pravimo nove proizvode konkurentne u 21. veku, kaže Tomašević.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Mi sad idemo da osvajamo nova tržišta, pokazujemo svetu da možemo da budemo savršeni komplemetarni partner, kaže Tomašević.

- Mi smo važan faktor bezbednosti na Balkanu, kad ste slabi onda mogu da se igraju sa vama, ako postoji kritika zbog vojne saradnje sa Rusijom, mi smo bezbednosno jači u svakom smislu, kaže Bjegović.

- Očekuju nas novi ugovori, i to nije samo municija, sad idemo dalje, imamo obrazovne institucije, a mi i dalje imamo stare prijatelje, koji za nas znaju i dolaze u Beograd, imamo i brojne zajednice naših ljudi u inostranstvu, kaže Tomašević.

02:22

Dr Vladimir Tomašević, dekan Fakulteta za inženjerski menadžment o opremanju vojske

- Nora se pokazala kao ubitačno sredstvo možda SAD kupe od nas Noru, toće biti iznenađenje, mislim da smo na dobrom pravcu što se tiče vojnih pitanja, mislim da ćemo posebno jačati i u delu protivelektronskih sredstava, Vulin je poomenuo sredstvo protivelektronskog ometanja iz Rusije, kaže Tomašević.

- Mi ulažemo u svoje odbrambene kapacitete, opredelili smo se za vojnu neutralnost, vojno neutralan znači biti stabilan, pogledajte Švajcarsku, ali nikom ne odgovara jaka Srbija, kaže Tomašević.

- U pogledu sajber aplikacija smo ravni sa najjačima jer je u pitanju samo intellekt, imamo puno mladih, kaže Tomašević.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja