KURTI VEĆ PUKO U TRI OPŠTINE! ZAVRŠENI LOKALNI IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Glasalo oko 43 odsto upisanih birača
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Poraz

KURTI VEĆ PUKO U TRI OPŠTINE! ZAVRŠENI LOKALNI IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Glasalo oko 43 odsto upisanih birača

Politika -

Izborni proces na Kosovu i Metohiji danas u 19 časova je završen bez značajnijih incidenata i na njima su građani izašli na izbore da biraju svoje lokalne predstavnike, odbornike i gradonačelnike u 38 opština.

Sva biračka mesta otvorena su na vreme u 07 i zatvorena u 19 časova.

Prema podacima CIK Kosova i Metohije, na izborima učestvuju 32 političke stranke, 33 gradjanske inicijative, jedna predizborna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a biraju se gradonačelnici i 1.002 odbornika za 38 opština.

Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 ljudi, a glasa se na 883 glasačka centra sa 2.477 glasačkim mesta.

Za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 kandidata, od toga 3.261 muškaraca i 1.937 žena. Na ovim izborima se glasa za jednog kandidata za gradonačelnika na posebnom glasačkom listu i istovremeno i za jednog kandidata za odbornika opštine.

Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Na osnovu dostupnih informacija iz Centralne izborne komisije (CIK), do 19 sati na izborima za gradonačelnike i odbornike 38 opština na Kosovui Metohiji glasalo oko 43 odsto upisanih birača.

Izborni proces danas je završen bez značajnijih incidenata.

Prema izlaznim anketama TV Dukađini, u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima pobedili su kandidati Demokratske partije Kosova (DPK) za gradonačelnike u Južnoj Kosovskoj Mitrovici i Uroševcu, a Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Peći.

U Mitrovici je prema ovoj anketi pobednik Bedri Hamza, kandidat DPK koji, procenjeno je, osvaja 53 odsto glasova.

Kandidat i aktuelni gradonačelnik Uroševca Agim Aljiu je dobio 65,5 odsto glasova prema istim izvorima.

U opštini Peć najviše glasova prema istraživanju dobio je aktualni gradonačelnik Gazmend Muhađeri, sa 59,8 odsto osvojenih glasova.

U opštinama Priština, Prizren, Đakovica i Gnjilane će birači svoje predstavnike birati u drugom krugu glasanja.

Bonus video:

00:58

SRPSKOJ LISTI SEVER KOSOVA: Rekordna izlaznost na izborima severno od Ibra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja