SRAMNO: Albanci, Hrvati i Bošnjaci protestovali u Njujorku, optužili Srbiju za strašne zločine
Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Slab odziv

SRAMNO: Albanci, Hrvati i Bošnjaci protestovali u Njujorku, optužili Srbiju za strašne zločine

Politika -

Mislim da su to metode vezane za prošlost i da je nemoguće nakalemiti tako nešto na potpuno nove uslove u globalnim odnosima - kaže Živadin Jovanović

Žene sa Kosova, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine protestovale su juče ispred konzulata Srbije u Njujorku da bi, kako tvrde, podigle svest u svetu o zločinima koje je navodno počinila Srbija od 1991. do 2001. godine, prenosi Kosovo pres.

Skup nije naišao na veliki odziv, ali je narodna poslanica sa Kosova Vasfije Krasnići-Gudman izjavila da očekuje da će protest imati veliki uticaj da se zadovolji pravda za sve žrtve.

- Želimo pravdu. Mi smo žrtve sa Kosova, nama ovaj skup mnogo znači, ali i žrtvama iz Hrvatske i Bosne - rekla je ona.

Međutim, sagovornici Kurira ocenjuju da je protest „samo nastavak antisrpske kampanje koja, srećom, neće imati nekog većeg odjeka“.

Jakša Šćekić
foto: Printscreen

Udar na Srbiju

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović kaže da je i jučerašnji protest sastavni deo antisrpskih lobija i antisrpske propagande.

- Ovaj protest, kao i ostala delovanja albanskog lobija, javljaju se sada na talasu politike vraćanja Amerike na Balkan i politike energičnog završavanja nezavršenih poslova, poput kosovskog pitanja. To su pokušaji da se Srbija omete u vođenju samostalne, nezavisne spoljne i unutrašnje politike i da pokuša da se pokoleba u negovanju i jačanju uravnoteženih odnosa sa svim važnim međunarodnim činiocima. Mislim da su to metode vezane za prošlost i da je nemoguće tako nešto nakalemiti na potpuno nove uslove u globalnim odnosima - navodi Jovanović.

Deo šire kampanje

I bivši novinar Rojtersa Jakša Šćekić nema dileme - ovaj protest samo je deo kampanje koju vodi albanski lobi u Americi protiv Srbije.

- Definitivno iza ovoga stoji albanski lobi, i to je jednostavno jedan proces koji u SAD traje. Ne treba ovom protestu davati mnogo značaja, ali ga ne treba ni nipodaštavati - kaže Jakša Šćekić za Kurir.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track