MINISTAR VULIN: Srbija koju vodi predsednik Vučić je država koja ulaže u opremanje subjekata i sistema civilne zaštite
Foto: MUP

spremna srbije

MINISTAR VULIN: Srbija koju vodi predsednik Vučić je država koja ulaže u opremanje subjekata i sistema civilne zaštite

Politika -

"Službe i subjekti zaštite spasavanja Republike Srbije pokazale su jedinstveno funkcionisanje bez ijednog problema i građanima Srbije mogu da garantuju bezbednost“, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posle operativno-taktičke vežbe „Sistem 2021“, koja je izvedena na 50 lokacija širom Srbije.

- Danas smo pokazali koliko je Srbija spremnija, organizovanija, snažnija nego što je bila i da može da bude mirna šta god da se dešava. Srbija je tu da pruži odgovor i ovo je jedna drugačija Srbija - rekao je ministar Vulin u Loznici.

Istakao je da je Srbija, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, država koja ulaže u opremanje svih svojih službi, sistema i standard pripadnika službi bezbednosti.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

- To je Srbija, koja ništa ne prepušta drugima i ne čeka da drugi pomognu. Tu smo da zaštitimo sebe, a ako treba pomoći ćemo i drugima - rekao je ministar i dodao da mu je predsednik pre godinu dana naredio da organizuje ovu vežbu kako bi se proverilo da li su svi naši sistemi u stanju da u koordiniranoj akciji odgovore na sve izazove.

Istakao je da su u realnim uslovima vežbane situacije koje mogu da se dogode i da Srbija može da bude ponosna na sve svoje organe i na organizaciju ovakve vežbe, koja je najveća vežba civilne zaštite u Evropi ove godine. Ministar je podsetio da je pre nekoliko meseci u velikim razvijenim zemljama Zapadne Evrope došlo do katastrofalne poplave i otvaranja klizišta, što je za rezultat imalo desetine izgubljenih života i ogromnu materijalnu štetu.

- Republika Srbija pokazala je da je spremna na sve što može da se desi i da sebi ne sme da dozvoli da ne može da odgovori na bilo kakav scenario - naveo je ministar, koji se na učešću u vežbi posebno zahvalio pripadnicima civilne zaštite Republike Srpske.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao vežbi na Drini kod Loznice, istakao je da je ponosan na učešće pripadnika civilne zaštite Republike Srpske u vežbi, koja je važna za građane i sa jedne i sa druge strane Drine.

- Spasavati živote u kriznim situacijama nije lako, ni jednostavno, zato morate imati ovakve ekipe, opremu, uvežbane ljude koji funkcionišu kao jedan i videli ste da je sve izgledalo kao da sto godina rade zajedno, nijednu grešku nisu napravili - rekao je Višković.

Istakao je da je i ova vežba pokazala da Republika Srpska može da računa na pomoć prijatelja iz Srbije i dodao da je posebno ponosan na učešće helikoptera policije Republike Srpske, koji je danas iznad Drine prvi put javno leteo na jednoj manifestaciji.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović istakao je da je ovo bila vežba zaštite i spasavanja u kriznim situacijama i da se ne bavi bezbednosnim strukturama.

Novitović se kolegama iz Srbije zahvalio na šansi da učestvuju u ovoj vežbi i da zajedno sa njima Srbiji i Srpskoj pokažu da će imati odgovor na svaku kriznu situaciju, spremnost, opremljenost i obučenost za reagovanje.

- Ovo su situacije kada nas Drina spaja, ne pravi granicu i ne pravi razliku da li ste sa leve ili desne strane. Svi zajedno moramo da radimo, jer nas reke u ovim situacijama spajaju i obavezuju na zajedničko delovanje - rekao je Novitović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track