PREDSEDNIK VUČIĆ U NIŠU: Slušali smo narod i ispunili sve što su tražili! Nastavljamo sa ulaganjima u srpsku vojsku
Foto: screenshot Pink tv

poseta nišu

PREDSEDNIK VUČIĆ U NIŠU: Slušali smo narod i ispunili sve što su tražili! Nastavljamo sa ulaganjima u srpsku vojsku

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Republika Srbija nastaviti da ulaže u srpsku vojsku.

On je posle razgovara u Nišu sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu, prisustvovao prikazu rada diviziona Samohodnih top haubica, a potom se obratio građanima.

- Ono što je važno, pod jedan, komplikuje se bezbednosna situacija u celom svetu, pod dva, komplikuje se i u regionu i shodno tome Republika Srbija mora da snaži vojne kapacitete kako bi vojska bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora. Ono što jeste predlog to su ogromna ulaganja u narednom petogodišnjem planu. Na godišnjem nivou ćemo uložiti 500 miliona evra više nego ranije - rekao je predsednik.

Ulaganja

- Kada pogledate budžete gradova onda vidite da su srazmerno veličini. Kada pogledate Niš, za godinu dana će imati povoljniju situaciju nego Kragujevac i siguran sam da će budžet Niša biti veći nego što je bio. Pitao sam sve vreme ljude da daju nešto što može da donese pare u Niš, nisam čuo za Sajam, ali je on potreban Nišu jer je do Niša najlakše doći iz svakog mesta u regionu. Moraju da dolaze ideje i projekti. Cena svega u Nišu raste i skače, pred Nišom je dobra budućnost. Ono što bih voleo da vidim ovde su dve stvari, pokažite veću brigu i razgovarajte sa svima, saslušajte ljude. Danas su plate veće nego što su bile, Niš i dalje nije na nivou republičkog proseka - naglasio je prosek.

O blokadama i nastavku protesta

- Nije važno koliko će broj ljudi da bude i nisam ni zainteresovan da govorim o tome. Sve što su tražili ispunili smo jer smo slušali narod. Niti me sada interesuje ko će od političkih protivnika da izađe na ulicu, ne želim da komentarišem. Ne interesuje me da bilo šta kažem, 3. aprila će narod da odluči. Narod je video da brinemo, da znamo o čemu je reč, a što se političkih protesta tiče to je sad njihova borba - istakao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

O spisku želja vojske

- Zahtevi Vojske su opravdani. Oni imaju određene strategijske odluke šta moraju da prate u regionu. Oni su tražili ogorman novac. Na sve ovo što smo dali prošle godine, treba da dodamo na godišnjem nivou, mimo plata, još 700 miliona evra. To su nenomralno velike pare. Reč je o strahovitom snaženju vojske. Nisam ništa obećao, ali popodne dolazi Siniša Mali, pa ću sa njim da prođem sve, da vidim šta možemo da uradimo.

Vraćanje obaveznog vojnog roka

- Imamo problem sa tim, nekoliko je otvorenih pitanja ali nemamo odluku. Pod jedan, svakako da bi za vojsku to bilo spasonosno lai imamo bezbroj problema. Ako presečemo pa kažemo da važi od 2005. godišta, to je do 38.000 momaka na godišnjem nivou, mi to ne možemo da prihvatimo. Kapaciteti su na nivou do 10.000. Novac nam je najmanji problem, ali ima dosta problema sa kojima se suočavamo. U svakom slučaju osnažićemo našu armiju, moramo da imamo još 5.000 vojnika na godišnjem nivou. Naša vojska je neuporedivo snažnija nego što je bila - objasnio je predsednik.

Predsednik je najavio da će biti određenih izmena strategijskih dokumenata.

Osim protivvazdušne odbrane osmatrali smo stanje lovačke avijacije – rekao je predsednik Vučić i dodao: Danas ste na vežbi mogli da vidite, ovo je naših ruku delo, za bukvalno pola sata smo skratili vreme pripreme dejstva. To su ubitačne haubice, to je proizvod srpske odbrambene industrije - rekao je Vučić.

On je podsetio da je dugoročna politika Srbije vojna neutralnost.

- Ono što je za jednu zemlju važno jeste da ima rešena tri elementa, da obezbedi sigurnost i granice svoje zemlje, time i sigurnost za građane. Da energetski obezbedite zemlju, i da imate dovoljno hrane i vode za budućnost - istakao je predsednik i dodao da je "naša vojska snažnija nego što je bila".

O ceni gasa

- Biće veliki lomovi u regionu i Evropi zbog cene struje i gasa. Danas je 1250 dolara na berzi na 1.000 kubnih metara, to je 4 ili 5 puta više nego što mi danas plaćamo. Morate da imate u vidu da imamo ograničene količine koje su ograničene od ranije. Imali smo višak struje juče, imali smo dovoljno struje i prodali smo određenu količinu od 499 evra po megavat satu, nas je koštalo 52 evra, desetostruko skuplje smo prodali. Na tržištu nema struje. U regionu, kupuju na dnevnom nivou po 50, 60 odsto potreba - objasnio je predsednik.

"Nastavićemo da ulažemo i snažimo srpsku vojsku", stoji u opisu ove fotografije.

Neke od prednosti Samohodne top haubice u odnosu na stariju verziju su, veće manervanske mogućnosti diviziona, skraćeno je vreme pripreme izvršenja artiljerijskog gađanja, sa 40 na svega dva, tri minuta. Povećan je domet, punjenje je automatsko, a radom izblindiranih kabina članovi posade su zaštićeni.

Vučić je započeo posetu Nišavskom okrugu juče i to obilaskom renovirane Osnovne škole "Ivan Vušović" u Ražnju, nakon čega se sastao sa predstavnicima mesnih zajednica te opštine.

1 / 4 Foto: screenshot Pink tv

- Važni sastanci i razgovori o strategiji odbrane Republike Srbije sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu - napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

Potom će u 12 sati biti prikazan rad diviziona Samohodnih top haubica "NORA B-52 M15", dok će pola sata kasnije biti prikaz vežbe na položaju Lisinac.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekan u kasarni Mija Stanimirović u Nišu.

Na kraju drugog dana posete Nišavskom okrugu, predsednik će posetiti Doljevac, gde će obići biblioteku.

Vučić je započeo posetu Nišavskom okrugu juče i to obilaskom renovirane Osnovne škole "Ivan Vušović" u Ražnju, nakon čega se sastao sa predstavnicima mesnih zajednica te opštine.

Predsednik se u Nišu sastao sa predsednicima svih opština Nišavskog okruga, a nakon toga obišao je prehrambenu industriju "Yumis".

Vučić je juče u izjavi medijima kazao da će za Nišavski okrug iz tekuće budžetske rezerve biti izdvojeno 600 miliona dinara, a od toga samo za grad Niš 450 miliona dinara, dok će Doljevac, zbog kredita koji je ranije uzet, dobiti 40 miliona dinara.

Ražanj, Merošina i Gadžin Han, kako je kazao predsednik, dobiće po 20 miliona dinara, a Svrljig i Aleksinac po 15 miliona.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:06

VUČIĆ: Jedna smo od retkih zemalja koja je osnovala svoj institut za veštačku inteligenciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track