PREMIJERKA BRNABIĆ: Ne znam je li smenom četvorice završena priča u EPS-u
Foto: Kurir TV

predsednica vlade srbije

PREMIJERKA BRNABIĆ: Ne znam je li smenom četvorice završena priča u EPS-u

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna da li je smenama četvorice odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije u Elektroprivredi Srbije (EPS) završena "priča" o odgovornosti u EPS-u za energetski kolaps koji je pogodio Srbiju.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, Brnabić je kazala da veruje da v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić ima potpuno razumevanje kolika je njegova odgovornost za energetski kolaps.

Brnabić je naglasila da voli reč "odgovornost" i da joj je drago što se Srbija promenila u odnosu na 2012. godinu, kada je, kako je navela, zbog restrikcija struje privreda izgubila stotine miliona evra, a niko od novinara tome nije smeo da pita, jer "nije bilo slobodnih medija".

"Nije bilo medija koji su smeli to da pitaju, da postave pitanje koje se tada vladajućoj garnituri nije svidelo. Danas pričamo o odgovornosti i imamo brojne medije da nas pitaju da li je dovoljno što je četiri direktora EPS-a smenjeno", istakla je ona.

Rio Tintu je potrebno više transparentnosti

Brnabić je izjavila je danas je u poslovanju kompanije Rio Tinto, koja planira da realizuje projekat za eksploataciju litijuma "Jadar" u Srbiji, potreban viši nivo transparentnosti.

"Ne bežim od transparentnosti, mislim da je ona saveznik u radu javne uprave i Vlade. Bila sam nezadovoljna kada sam shvatila da Memorandum o razumevaju izmedju Rio Tinta i Srbije iz 2017. godine nije objavljen. Zaista nisam znala", kazala je Brnabič na konferenciji za novinare u Beogradu.

Rekla je da je obaveštena da se neobavezujući memorandumi uglavnom ne objavljuju, već da se medijima šalju prepričani u vidu saopštenja, nakon čega je reagovala i taj dokument iz 2017. dostavila je televiziji Juronjuz.

Ona je naglasila da više transparentnosti kompanije Rio Tinto pre svega treba da bude u odnosima sa lokalnim stanovništvom, ali ne samo sa onima koji su direktno u zoni u kojoj je rudnik planiran.

"Da li će biti rudnika, to zavisi od ljudi i studije o proceni uticaja na životnu sredinu. To su dva uslova koja je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) ranije izneo", rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da bezbednosne službe treba da utvrde šta se tačno dogodilo u EPS-u gde je došlo do kolapsa i dodala da je njoj neverovatno da postoji toliki stepen nekompetentnosti i neodgovornosti.

"Mislim da službe u svakoj normalnoj zemlji treba time da se bave, da vam ispadne šest proizvodnih pogona u Termoelektrani Nikola Tesla, šta se desilo? Je l' to samo nekompetentnost ili neodgovornost? Mislim da treba ispitaju", dodala je ona.

Brnabić je navela da u Srbiji postoji problem sa v.d. funkcijama u javnom sektoru i dodala da je na to ukazivala i Evropska unija.

Istakla je da Srbija polako rešava taj problem i kazala da je nedavno postavljena direktora Elektromreža Srbije, kao i da je raspisan konkurs za direktora Srbije gasa.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track