Josipović: U Jasenovcu je bio genocid nad Srbima

NDH bila genocidna i zločinačka

Josipović: U Jasenovcu je bio genocid nad Srbima

Politika -
Predsednika Hrvatske naročito zabrinjava to što takve tvrdnje iznosi lice koje se nalazi na mestu šefa nadbiskupskog arhiva

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je danas zabrinutost zbog negiranja karaktera i žrtava ustaškog logora smrti Jasenovac od strane Stjepana Razuma, šefa Nadbiskupskog arhiva koji je sastavni deo Hrvatskog državnog arhiva (HDA). Razum je u razgovoru za desničarski Hrvatski list 9. avgusta tvrdio da nema dokaza o masovnim ustaškim zločinima u Jasenovcu, što je tokom prošle sedmice izazvalo reakcije javnosti, među njima i Margelovog instituta, jevrejske nevladine organizacije koja je osudila Razumove tvrdnje i tražila da se o tome izjasne i najviši hrvatski zvaničnici.

NDH bila zasnovana na genocidu

Kako se navodi u saopštenju iz Josipovićevog kabineta, naročito zabrinjava što takve tvrdnje iznosi lice koje se nalazi na mestu šefa nadbiskupskog arhiva. Podseća se da je Josipović, kao predsednik Hrvatske i kao njen građanin, više puta je jasno isticao da je "Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka, i na ideji genocida zasnovana politička tvorevina, koja je imala podršku okupacionih sila, pa je i nastala u najvećoj meri kao njihov proizvod".

"Karakter ustaškog pokreta bio je zločinački, pa je on, zajedno s njegovim saveznicima, fašistima i nacistima, odgovoran za stvaranje i održavanje koncentracionih logora, od kojih je najveći i po broju žrtava najgori bio Jasenovac", istakao je hrvatski predsednik."Tamo se zaista desio Holokaust nad Jevrejima, genocid nad Srbima i Romima i stravični zločini prema Hrvatima, neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se suprotstavljali ustaško-fašističkom režimu", ističe se u saopštenju.

Najviše institucije Hrvatske svake godine odaju počast žrtvama

Josipović je naglasio da je "Jasenovac simbol zla koga niko u civilizovanom svetu, pa ni u Hrvatskoj, ne bi smeo ni ignorisati ni negirati". On je podsetio da predsednik, zajedno s najvišim institucijama Hrvatske i njihovim predstavnicima, svake godine odaje počast žrtvama Jasenovca, kao i drugim nevinim žrtvama ustaškog režima i da je u više javnih nastupa govorio o zlu koje je hrvatskim građanima, pre svega pripadnicima manjina ali i Hrvatima, naneo ekstremni nacionalizam.

"U tom kontekstu, predsednik je isticao potrebu da taj deo hrvatske istorije bude uravnoteženo prikazan u školskim udžbenicima, kako bi i buduće generacije bile istinito upoznate o tom delu hrvatske istorije", navodi se u saopštenju. Predsednik Josipović, zajedno s ostalim institucijama Hrvatske, odlučno se suprotstavlja svakom iskazivanju neoustaštva, negiranju genocida i Holokausta, kao i negiranju zločinačkog karaktera ustaške NDH, zaključuje se u saopštenju iz Josipovićevog kabineta.

U svom regovanju na Razumov razgovor Margelov institut je ranije izrazio zgražanje i ocenio da "izjave o karakteru ustaškog logora Jasenovca i patriotizacija ustaškog pozdrava "Za dom spremni" svakako podležu krivičnom gonjenju od strane državnih organa, jer duboko vređaju istinu o karakteru ustaškog režima i ponovno simbolično ubijaju žrtve, jer im se zatire pravo na istinu o njihovoj tužnoj sudbini". "Jasenovcem se ne može manipulisati, jer se o karakteru Jasenovca sve već zna.

Oštar protest Margelovog instituta

Negirati karakter koncentracijonih logora iz doba nacizma, smanjivati odgovornost počinilaca zločina i fašističkih režima, negirati žrtve, a u ovom slučaju brojke državne i ovlaštene institucije muzeja Jasenovac, od strane jednog arhiviste i istorićara kao jednog državnog činovnika ne sme se događati u praksi i to se treba oštro sankcionisati", naveo je Margelov institut.

Ta NVO pita zašto se niko od predstavnika jevrejske, srpske i romske zajednice, ali ni udružanje antifašista, nije reagovao na Razumove tvrdnje. "Posebno iznenađuje i pogađa nas što se Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ponaša kao da su slepi pored zdravih očiju i savim nemi da brane žrtve i istinu, iako ih na to obavezuje zakon o Javnoj ustanovi Spomen područja Jasenovac, a pre svega moralna obveza", istakli su u saopštenju, osudivši i ćutanje HDA i vrh Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

"Ne očekujemo da Rimokatolička crkva reaguje jer nikad do sada nije javno osudila prestupnike iz svojih redova iz doba Drugog svetskog rata, ali zato redovno osuđuje Narodnooslobodilački pokret. Ćutali su i mnogi 1941. kad su ljudi s deportacionim listama koje su završavale sa službenim "Za dom spremni" odvođeni u Jasenovac, a ćute i danas kad se poriče zločinački karakter ustaškog režima", naveli su iz Margelovog instituta. Ta jevrejska nevladina organizacija je od tužilaštva i MUP-a zatražila da reguju odmah i procesuiraju Razuma, jer se radi o zakonski kažnjivom negiranju genocida i zločinačkog karaktera ustaške NDH. Prema najnovijim podacima Spomen područja Jasenovac, do sada su prikupljena imena i podaci za oko 82.000 žrtava, od kojih je oko 20.000 dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track