ŠOLAKOV MEHANIZAM ZA UNIŠTAVANJE KONKURENCIJE: Ugovor Telekoma s Evropskom investicionom bankom raskrinkao Marinikine laži!
Foto: Zorana Jevtić, Beta/Luka Filipović, Printscreen

Izgubili kompas

ŠOLAKOV MEHANIZAM ZA UNIŠTAVANJE KONKURENCIJE: Ugovor Telekoma s Evropskom investicionom bankom raskrinkao Marinikine laži!

Politika -

Samo nedelju dana pre nego što je Marinika Tepić napala generalnog direktora Telekoma Vladimira Lučića, a ovu kompaniju optužila da je pred bankrotom, Evropska investiciona banka (EIB) pokazala je da ima veliko poverenje u poslovanje srpskog Telekoma odobrivši mu kredit od 70 miliona evra za unapređenje mreže mobilne.

Time je EIB, kao glavna banka EU za finansiranje razvojnih projekata, u praksi demantovala tvrdnje Marinike Tepić koja je na konferenciji za medije izjavila da je Telekom u toliko lošoj poslovnoj situaciji da nijedna banka sa tom kompanijom više neće da sarađuje.

Šolak lobirao da Telekomu ne bude odobren kredit

Kako je redakcija Kurira saznaje iz dobro obaveštenih izvora unutar EIB, uoči odluke o odobravanju kredita Telekomu, ta banka se nalazila pod velikim pritiskom lobista angažovanih od strane Junajted grupe kako pomenuto ulaganje ne bi dobilo zeleno svetlo. Uprkos tome, menadžment banke je prepoznao veliki razvojni potencijal i perspektivu u Telekomu i odlučio se za učešće u ovom kapitalnom projektu koji će omogućiti uvođenje 5G telekomunikacione mreže i proširenje postojeće 4G mreže što će ih učiniti dostupnim skoro svim građanima Srbije.

Ugovor o kredit EIB srpskom Telekomu potpisan je 15. decembra ove godine od strane generalnog direktora Vladimira Lučića i Ljiljane Pavlove, potpredsednice EIB-a zadužene za poslovanje u Srbiji.

Opšte je poznato da proces odobravanja ovako značajnih kreditnih iznosa zahteva složene procedure provere i procene rizika od strane najboljih stručnih timova EIB što govori da je njihova ocena ukupnog poslovanja Telekoma bila pozitivna. Da li je Marinika Tepić u svojoj opsesiji uništavanja Telekoma otišla toliko daleko da je umislila da je veći stručnjak i poznavalac tržišnih kretanja od eksperata EIB pitanje je na koje verovatno od nje same nikada nećemo dobiti odgovor baš kao što nismo dobili ni odgovor da li su njeni napadi na Telekom primer sukoba interesa s obzirom da je zaposlena u kompaniji Multikom, koja posluje sa Šolakovom Junajted grupom.

Ni veliki Vodafon nije poverovao radnici Multikoma

Poput priznanja viziji razvoja Telekoma koje je došlo od strane EIB, možda još veći dokaz da je srpski telekomunikacioni operater na dobrom razvojnom putu dao je svetski poznati gigant u oblasti telekomunikacija Vodafon. Ova svetski poznata kompanija potpisala je u novembru ugovor o strateškom partnerstvu sa Telekomom koji obuhvata Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Ovaj ugovor predstavlja jasan pokazatelj da je, uprkos svim podmetanjima i napadima konkurencije, naš državni operater svetski priznat igrač u ovom delu sveta u svojoj oblasti poslovanja.

Mehanizam
foto: Kurir televizija

Dvostruki aršini medija iz Šolakovog mehanizma

Da unutar Šolakovog mehanizma za obračun sa njegovom konkurencijom nema principijelnosti već se po potrebi primenjuju dvostruki aršini svedoči i to što se parametri poput visine duga, trast partnera ili pak akvizicija manjih kompanija potpuno različito tumače u slučaju Junajted grupe i Telekoma.

Primera radi, činjenica da Junajted grupa ima značajno veći dug od Telekoma, potpuno se zanemaruje kada se govori o visini duga Telekoma pa se tako krediti Šolakove firme prikazuju kao investicioni i razvojni, a isti takvi krediti Telekoma kao rasipnički i koruptivni.

Možda još ilustrativniji primer dvostrukih aršina predstavlja to što se vlasnički udeo EBRD od svega 2% u Junajted grupi, od strane menadžmenta i medija u vlasništvu te kopmpanije redovno predstavlja kao ključni dokaz poverenja u poslovanje i tržišnu perspektivu Grupe. Međutim, kada EIB dodeli krdeit od čak 70 miliona evra Telekomu, što je znak najvećeg mogućeg poverenja u poslovanje srpskog telekomunikacionog operatera, političkim glasnogovornicima Dragana Šolaka to ne predstavlja smetnju da bez ikakvih dokaza poslovanje Telekoma proglase nepouzdanim, neodrživim i neracionalnim.

I u trećem ilustrativnom primeru, u kome je na delu moglo da se vidi sve licemerje delova Šolakovog mehanizma, mediji pod kontrolom Junajted grupe napadali su Telekom zbog akvizicija manjih kablovskih operatera iako se sama Junajted grupa u svojim zvaničnim izveštajima hvali da je do sada izvršila akviziciju više od 100 manjih kompanija. Dakle, ono što za Šolaka predstavlja uspeh, u slučaju Telekoma se predstavlja kao nedozvoljeno, tržišno neisplativo i pogrešno.

Iz svega nevedenog jasno se vidi da su na delu licemerje i politički i poslovno motivisani napadi, a ne navodna briga radnice Multikoma Marinike Tepić da spasi srpski Telekom.

Kako je Lučić bio dobar u vreme Tadića i Đilasa, a postao loš u vreme Vučića

O licemerju optužbi Marinike Tepić na račun generalnog direktora Telekoma Vladimira Lučića da je uništio M:tel, koji je danas prvi operater u Crnoj Gori u oblasti kablovske televizije i mobilne telefonije, svedoči podatak da je Lučić, ugledni inženjer Telekoma, na mesto direktora Mtel postavljen u vreme vladavine Borisa Tadića. Tada ga, međutim, Đilas nije napadao pošto je njegova Dajrekt medija imala unosne poslove sa Telekomom Srbije.

Danas, kada Telekom ne troši iracionalno svoj novac na namirivanje partijskih marketinških agencija, Đilas i njegovi službenici napadaju ljude koji su na tržištu dokazali svoje znanje i umeće, dok su rezultati poslovanja i tržišna vrednost Telekoma neuporedivo veću u odnosu na vreme kada je tom kompanijom upravlajo režim Borisa Tadića i Dragana Đilasa.

Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track