TEROR SE POJAČAVA: Na Kosovu zabeleženo 128 napada na Srbe ove godine, čak za 50 odsto više nego prethodne!
Foto: Printscreen/Pink TV

JOŠ JEDAN NAPAD

TEROR SE POJAČAVA: Na Kosovu zabeleženo 128 napada na Srbe ove godine, čak za 50 odsto više nego prethodne!

Politika -

Broj etnički motivisanih napada na KiM ove godine povećan je za čak 50 odsto u odnsu na 2020. Dok ih je prošle godine bilo oko 80, ove godine je zabeleženo čak 128 napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve na KiM. Prema rečima direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića do ovako zabrinjavajućeg povećanja broja etnički motivisanih napada došlo je jer je na čelu privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti koji otvoreno vodi antisrpsku politiku.

- Na prostoru KiM ove godine je zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve. Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija nadležnih organa i zaštita srpskog stanovništva - stoji u saopštenju Kancelarije za KiM koja je osudila i najnoviji vandalski čin u kome je na pravoslavnom groblju u etnički mešovitom selu Kišnica kod Gračanice, oskrnavljeno osam nadgrobnih spomenika od kojih je šest potpuno uništeno.

- Sramotno je i poražavajuće skrnavljenje osam srpskih nadgrobnih spomenika u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gracanice. Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkam - kažu u Kancelariji za KiM dodajući da za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su KiM oaza mira i sklada.

- Da li bi ovo trebalo da bude ta oaza mira i tolerancije o kojoj pričate Aljbine Kurti? Od kada ste došli na vlast broj incidenata usmerenih protiv Srba porastao je za više od 50 odsto! Nisu pošteđeni ni mrtvi Srbi. O tome svedoče snimci porušenih grobova iz Kišnice - istakao je direkrtor Kancelarije za KiM Petar Petković na Tviteru i dodao:

- To je zabrinjavajuće. Pogotovo kada se ima u vidu da brojevi stalno rastu, a izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva. To je i pokazatelj u kakvoj atmosferi i kakvom raspoloženju žive Srbi na KiM - podvukao je Petković.

Inače, pre samo mesec dana, tačnije 19. novembra kamenovana je kuća Stojana Vasića iz Cernice kod Gnjilana. Početkom jula u selu Gojbulji nadomak Vučitrna grupa Albanaca napala je trinaestogodišnjeg dečaka. Do napada na dečaka je došlo kada se sa trojicom drugara vraćao kući sa školskog igrališta. Na putu su ih susreli huligani koji su ih napali. Sličan napad doživeo je 9. avgusta i Nikola Perić (23) iz sela Zebince, u opštini Novo Brdo. Njega je napala grupa Albanaca kada se u večernjim časovima vraćao sa ispaše stoke. Oni su mu preprečili put automobilom i mučki ga napali. Sredinom oktobra Sretenu Stojiljkoviću iz sela Klobukar kod Novog Brda obijena je kuća i ukradeni su mu kućni aparati. Nijedan od ovih slučajeva nije rešen, niti su napadači kažnjeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track