KAKO ŠOLAKOV MEHANIZAM DISCIPLINUJE KONKURENTE DRAGANA ĐILASA: Medijske packe za nepodobne opozicione kandidate
Foto: Screenshot, Nemanja Nikolić, Dragana Udovičić

KAKO ŠOLAKOV MEHANIZAM DISCIPLINUJE KONKURENTE DRAGANA ĐILASA: Medijske packe za nepodobne opozicione kandidate

Politika -

Stavivši sve svoje medijske kapacitete u službu liste i kandidata iza kojih stoji Dragan Đilas, mehanizam za zaštitu interesa Dragana Šolaka koristi sve tehnike medijskih manipulacija kako bi ispunio svoju misiju. Poslednji na meti disciplinskih packi medija pod kontrolom kontroverznog srpskog milijardera našao se Boris Tadić, još jedan političar iz opozicionih redova koji nije pružio podršku Đilasovoj listi, već na izbore ide samostalno.

PROBLEMI "NEZAVISNIH" ŠOLAKOVIH MEDIJA SA NASLOVIMA

Slično kao i u slučaju neđilasovskog kandidata Srđana Škora koga je sajt N1info pokušao da ismeje putem klikbejt naslova koji je izvučen iz konteksta i u slučaju Borisa Tadića primenjena je ista tehnika.

Nakon što je na nizu medija koji su deo Šolakovog mehanizma, a koji su se pozvali na prilog agencije Beta, osvanuo je prilog pod naslovom "Tadić: Odluka o mojoj kandidaturi kad izmerimo šta je korisno i bitno za stranku". Već iz naslova običan čitalac sajta N1Info ili Danas.rs, oba u vlasništvu Junajted medije, mogao je da zaključi samo jedno - da je za razliku od Đilasa i njegovih kandidata, Tadić ispred sudbine naroda i države stavio interese svoje stranke.

Iako je boljim poznavaocima prilika već na prvi pogled moglo da bude sumnjivo da je iskusni političar poput Tadića mogao sebi da dozvoli da napravi takav gaf poput citirane izjave, šira javnost je za to saznala tek juče kada je lider Socijaldemokratske stranke na svom tviter nalogu ukazao da je naslov ove vesti u potpunosti lažan.

"Dosta bi doprinelo borbi za izborne uslove kad ne bi i tzv. nezavisni mediji svakodnevno izvrtali reči, vadili iz konteksta, tendenciozno montirali priloge i sl. Dakle, naravno da nisam rekao da ću odluku doneti kada 'izmerimo šta je korisno za stranku'", napisao je Tadić na Tviteru ispod čega je kao ilustraciju stavio pomenuti prilog sa sajta N1.

Time je nekadašnji predsednik Srbije, a sada mogući kandidat na predsedničkim izborima koji nije po volji Šolakovog mehanizma koji bezrezervno stoji iza Đilasove političke opcije (a i sama Multikom stranka takođe je deo ovog mehanizma), izvrgnut packama i posledicama koje jedna ovakva medijska manipulacija može da izazove među glasačima koji prate "nezavisne" Šolakove medije.

TADIĆ KVARI IDILU U ĐILASOVIM OPOZICIONIM REDOVIMA

Da ovo nije bio izolovan slučaj, već jasna namera i deo unapred osmišljenog koncepta svedoči i prilog koji je u svojoj udarnoj informativnoj emisiji samo nekoliko dana ranije objavila TV N1. U Dnevniku od 17. februara emitovanog na ovom kablovskom TV kanalu, kao prvi emitovan je prilog o sporazumu opozicionih stranaka o nenapadanju i međusobnoj podršci.

U istom tom prilogu, nakon što je objavljena inicijalna vest, usledila je izjava Dragana Đilasa da će svako ko je "iskrena opozicija u Srbiji poštovati tačke sporazuma". Odmah zatim, u istom prilogu, usledila je konstatacija novinarke da će nekima u opoziciji "biti potrebno malo vremena dok se naviknu na poštovanje prve tačke sporazuma", da bi onda bila emitovana izjava Borisa Tadića koji je ukazao na neprincipijelnost i političku nedoslednost pojedinih kandidata čija se politika sada dijametralno razlikuje od onoga što su nekada govorili i radili.

Odmah po izrečenom mišljenju, novinarka TV N1 je opomenula Tadića da svojom izjavom već krši tek potpisani sporazum da bi čitavu priču svojom izjavom začinio Đilas koji je, sa božanske moralne visine konstatovao da ljudi iz njegove političke opcije do sada "nisu izrekli nijednu negativnu reč" protiv kolega iz opozicije. Iako ta izjava nije tačna, ona je bila dovoljna za autorku priloga da poentira i pošalje poruku ko je prava opozicija, a ko ne.

S obzirom na učestalost ponavljanja gotovo identičnih "grešaka" koje pune sadržaje medija pod kontrolom vlasnika Junajted grupe, jasno je da su oni svoju toliko izvikanu nezavisnost i profesionalnost bacili pod noge potrebama prljave izborne kampanje koju vode u korist svog kandidata i njegove Multikom stranke.

ŠTA JE ŠOLAKOV MEHANIZAM

Mehanizam za zaštitu interesa i obračun sa konkurencijom Dragana Šolaka čine političari, mediji i nevladine organiazcije koji se nalaze pod kontrolom ovog kontroverznog srpskog milijardera. Cilj formiranja tog mehanizma čije je delovanje Kurir otkrio jeste da se Šolaku ukloni sa puta svako ko predstavlja smetnju njegovim kompanijama u ostvarivanju ekstraprofita, za šta se koriste sredstva pritisaka i satanizacije od strane medija koji pripadaju ovoj grupi.

Bonus video:

01:11

ĐILASOV I ŠOLAKOV MEHANIZAM ZA UNIŠTAVANJE KONKURENCIJE: Umrežili političare, medije i NVO za svoje OPAKE CILJEVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track