SAD I NATO NE MOGU S MORALNE VISINE ŽIGOSATI RUSKU AKCIJU: Sličnosti između SRJ 1999. godine i Ukrajine danas
Foto: PrintskrinRTS

Američki novinar Skejhil

SAD I NATO NE MOGU S MORALNE VISINE ŽIGOSATI RUSKU AKCIJU: Sličnosti između SRJ 1999. godine i Ukrajine danas

Politika -

Američki nezavisni novinar Džeremi Skejhil ocenio je da je NATO, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, tokom bombardovanja Srbije 1999. počinio ista ili slična zlodela za koja sada u Ukrajini osuđuje Rusiju.

Osuđujući „invaziju Rusije na Ukrajinu kao drsku agresiju prepunu zločina“, Skejhil je, u nizu objava na Tviteru, naznačio da, međutim, „SAD i članice NATO ne mogu s moralne visine žigosati rusku akciju“.

Zagovornici

Američki novinar podsetio je da je predsednik SAD Bil Klinton 1999. „zaobišao Ujedinjene nacije i Kongres SAD kada je započeo bombardovanje“ Srbije.

Sadašnji američki predsednik Džozef Bajden, po Skejhilu, tada je bio „među najzdušnijim zagovornicima“ bombardovanja Srbije.

- Pod komandom američkog generala Veslija Klarka, NATO je namerno bombardovao Radio-televiziju Srbije i usmrtio 16 medijskih radnika, među kojima su bili tehničari i šminkeri - napisao je Skejhil.

On je ukazao i da su NATO snage, sa SAD na čelu, upotrebljavale „međunarodno zabranjene kasetne bombe, između ostalog i u napadu na veoma posećenu pijacu u Nišu“.

Alijansa je, navodi, u Srbiji „bombardovala civilni putnički voz i potom objavila montirani video-snimak, ubrzavajući ga da bi ispalo da je greška počinjena u deliću sekunde. To je bila potpuna izmišljotina“.

Novinari na meti

Američki novinar je naveo i da su u Srbiji „SAD bombardovale ambasadu Kine i ubile tri novinara“, kao i da su mete više napada NATO bili mostovi i civilna infrastruktura.

- Ti zločini koje su počinili SAD i njihovi NATO saveznici ni na koji način nisu izgovor ni opravdanje za agresiju Rusije. Ali, u isto vreme, istorija i kontekst su bitni. Ako SAD žele da s visine govore o moralu, moraju prestati sa sopstvenim ratnim zločinima, koji još traju, i s podrškom ratnim zločinima - podvukao je Skejhil.

On je naglasio da „sistematsko odbijanje SAD da prihvati odgovornost za sopstvene zločine potkopava verodostojnost američkih osuda Rusije, naročito u očima svakog ko zna istoriju NATO i američkog militarizma. To je poklon Putinovoj stvari“.

Izjave zapadnih lidera o prirodi ruske vojne akcije mogle bi biti tačne, ali po Skejhilu, moraju biti „stavljene u kontekst militarizma, dokazane dvoličnosti i moralne bankrotiranosti“ tih istih lidera sa Zapada.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track