U PRIPRAVNOSTI 3.500 VOJNIKA! DA LI RAT U UKRAJINI MOŽE DA SE PRELIJE NA BALKAN? Strane misije pojačavaju vojne snage po regionu
Foto: EPA, AP

zveckanje oružjem

U PRIPRAVNOSTI 3.500 VOJNIKA! DA LI RAT U UKRAJINI MOŽE DA SE PRELIJE NA BALKAN? Strane misije pojačavaju vojne snage po regionu

Politika -

Eufor upozorio da je 3.500 vojnika rezervnih snaga u pripravnosti i mogu biti angažovani u bilo kom trenutku u BiH. I dalje traje agresivna kampanja za prijem Kosova u NATO, kao i za pravljenje stalne američke baze na Kosmetu

Ratni sukobi u Ukrajini podgrejali su na Balkanu neke od najopasnijih ideja, a samo jedna ostvarena mogla bi da zapali požar i u ovom delu Evrope. Kosovo i Metohija i Bosna i Hercegovina i dalje su neuralgične tačke u kojima se najpre može očekivati varničenje, a upravo na tim teritorijama prethodnih dana se dešavaju vanredne stvari, poput razmeštanja i pojačavanja oružanih snaga svuda u regionu.

Pojačan nadzor

Nakon pokretanja kampanje Prištine da Kosovo uđe u NATO i još neke međunarodne organizacije, ali i da ratnu situaciju na istoku Evrope iskoristi za nova priznanja nezavisnosti, podgrejana je priča i o postavljanju američke vojne baze na KiM. Novi komandant vojne baze Bondstil Kristofer Samulski rekao je da bi stalna američka baza bila veoma korisna za Kosovo, ali je i dodao da ne zna da li je to u planu SAD.

Aleksandar Vučić, Vladimnir Putin, Volodimir Zelenski, Joe Biden, Džozef Bajden, stav, Rusija Sankcije
foto: Marina Lopičić, EPA, AP

Prethodno su kosovski zvaničnici tražili od NATO da pojača nadzor na severu Kosova. Novi impuls za prijem Kosova u Alijansu došao je juče i iz američkog Kongresa. Članstvo Kosova je podržao kongresmen Riči Tores, koji je ujedno uputio poziv predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da podrže Kosovo.

- Moramo stati uz našeg saveznika usred tekuće bezbednosne krize u regionu - naveo je Tores u pismu.

Obračunavanje s Rusijom

BiH je takođe u fokusu Zapada, pa su i tamo uočljive promene u sklopu reorganizacije vojnih snaga u Evropi. Na ulicama BiH se mogu videti oklopna vozila Eufora, koja su u zemlju stigla prethodnih dana, zajedno sa 500 dodatnih vojnika. Iz Eufora su saopštili da će se oklopni transporteri pridružiti ostalim, neoklopljenim vozilima u obavljanju redovnih operacija Eufora, pa građani BiH treba da znaju da će i ove oklopne transportere od sada moći da viđaju na putevima. U okviru tog plana je pre tri dana pristiglo 500 vojnika, a Rumunija je nedavno poslala vod koji se sastoji od oklopnih transportera, ali i vozila logistike i podrške, koji će takođe biti raspoređeni. Taj vod je već stigao u BiH, a reč je o oklopnim vozilima "pirana" i BRDM 2, koja će biti deo vojne pomoći Oružanim snagama BiH. Iz Eufora su rekli da, osim ovoga što je do sada stiglo u BiH, još 3.500 vojnika rezervnih snaga je u pripravnosti i mogu biti angažovani u bilo kom trenutku.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić kaže za Kurir da su na delu ratne igre na Balkanu, koje se igraju baš zbog aktuelnih sukoba na istoku Evrope.

Srđan Perišić
foto: Printscreen

- I oklopna vozila u BiH koja šalje Eufor, i patroliranje helikoptera, i dolazak novih vojnika... sve je to deo pritiska i poruke da su oni tu, ali predstavlja i oblik pretnji prema Rusiji. Više je nego jasno da je rat u Ukrajini zapravo rat između SAD i Rusije. Ako je to tako, onda on može i te kako da se prelije i na region. Zapadne sile, odnosno Amerika, vide problem u Republici Srpskoj, vide problem u tome što Srbija nije priznala Kosovo, vide problem i u Srbima koji nisu zadovoljni u Crnoj Gori... Sve to mogu biti izgovori u obračunavanju s Rusijom, pa Zapad može začas da zapali plamen na Balkanu i da, koristeći ovu situaciju, pokušaju da ostvare svoje interese. Srbija treba da bude obazriva, čvrsta i nepopustljiva - naglašava naš sagovornik.

Smeo predlog u Gardijanu

Ukrajina da prizna Krim, a Rusija Kosovo

Rat u Ukrajini najbrže bi mogao da se završi preko Srbije, i to tako što bi Zapad mogao da ubedi Ukrajinu da prizna Krim kao deo Rusije, posle čega bi Rusija priznala nezavisnost Kosova. Ovo je suština teksta koji je objavio britanski Gardijan, a čiji je autor Anatol Liven, profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu i jedan od najuvaženijih britanskih političkih analitičara.

- Kod priznanja ruske aneksije Krima, poštovanje međunarodnog prava mora biti ublaženo razmatranjem realnosti, sprečavanjem budućih sukoba i interesima običnih ljudi u regionu - što je u suštini ono što i mi tražimo od Rusije da uradi u slučaju Kosova. Ukrajina je već izgubila Krim i ne može da ga povrati, kao što Srbija ne može da povrati Kosovo bez krvavog i beskonačnog rata. Neki rat za Krim Ukrajina bi sigurno izgubila. Naš princip u svim takvim sporovima mora biti da o sudbini dotičnih teritorija moraju odlučivati lokalni demokratski referendumi pod međunarodnim nadzorom - navodi Liven u svom tekstu.

Aleksandar Vulin

Provociraju do krajnjih granica

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija dugoročna i direktna pretnja za svakog ko misli da može od Srba da napravi izbeglice, a od Srbije teritoriju, a ne državu sa svojim stavom. On je upozorio da će, ukoliko Priština bude primljena u NATO, to biti direktna pretnja Srbiji oružanim sukobom. Kako je rekao, jasno je da Priština pokušava da iskoristi to što se dešava na istoku Evrope da bi naškodila Srbiji.

Aleksandar Vulin
foto: Kurir televizija

- Ako Zapad želi da od samoproglašenog Kosova napravi članicu NATO, bez ispunjavanja bilo kojeg standarda i kršeći sve povelje i sporazume, onda daje Prištini mogućnost da napadne Srbe, provocira Srbiju do granica da ne može a da ne odgovori - napomenuo je Vulin.

Kurir.rs

Bonus video:

00:32

NATO dovlači oružje na aerodrom kako bi pomogli Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track