08:41

NEMAČKA ŠEFICA DIPLOMATIJE POSLALA JASNU PORUKU! Novinar iz Nemačke objasnio: Hoće da isključi RUSKI UTICAJ na Balkanu!

usijanje

NEMAČKA ŠEFICA DIPLOMATIJE POSLALA JASNU PORUKU! Novinar iz Nemačke objasnio: Hoće da isključi RUSKI UTICAJ na Balkanu!

Politika -

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok danas je boravila u Beogradu i sastala se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prethodno je bila u poseti Prištini i Sarajevu.

Berbok je istakla da "EU Zapadni Balkan neće prepustiti uticaju Moskve" i da su države ovog regiona u fokusu Nemčke. To dokazuje i nedavno imenovanje specijalnog izaslanika te zemlje Manuela Zaracina.

Kakve poruke je nemačka šefica diplomatije ostavila u Beogradu? Kakva će uuloga biti novog specijalnog izaslanika? Da li se preko malih zemlja vrši trka za prevlast uticaja velikih? I kako će tu da prođe Srbija?

Na sva ova pitanja odgovor su dali u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji diplomata Zoran Milivojević i novinar i dugogodišnji dopisnik Dnevnog lista "Politika" iz Nemačke Miroslav Stojanović.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Vidim 4 poruke. Prva je interes Nemačke za naš region, druga je vezana za globalne odnose u regionu, treća je poruka Beogradu da treba da se priključi zapadnoj politici što se tiče Rusije, četvrta su bilateralni odnosi. Četvrta poruka je najkvalitetnija, ti bilateralni odnosi su svakako u usponu - rekao je Milivojević

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Dva nemačka izaslanika imamo, Ahmetovića i Zaracina. Ona je izaslanika povela danas da ga neposredno upozna sa ljudima sa kojima će sarađivati. Reflektori Nemačke se upiru u Zapadni Balkan. Verujem da je i Nemačka promenila malo odnos prema Srbiji zbog rata u Ukrajini. Nisu toliko oštri kao pre. Naglasila je da želi po svaku cenu da isključi Moskvu na Zapadu, želi da isključi ruski uticaj na ovim prostorima. Ova poseta je više šargarepa nego štap - kaže Stojanović.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:09

Pukovnik Zorić ima 3 teorije o padu letelice :DRON NAMERNO USMEREN NA ZAGREB?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track