UDAR NA SPC: Evroposlanici napali srpsku crkvu, Albanci nam opet otimaju svetinje na Kosmetu!
Foto: ATA images

podlo

UDAR NA SPC: Evroposlanici napali srpsku crkvu, Albanci nam opet otimaju svetinje na Kosmetu!

Politika -

Kao jedna od najuticajnijih institucija u Srbiji, istovremeno je napadnuta na dva fronta. Označena je kao uzročnik "napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu"

Sukob Rusije i zapadnih sila poslužio je kao idealan poligon za nove udare na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC). Crkva, kao jedna od najuticajnijih institucija u Srbiji, istovremeno je napadnuta na dva fronta: Priština je ponovo gurnula u javnost lažnu istoriju kojom se pokušava oteti srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji, a Evropski parlament je usvojio rezoluciji u kojoj se SPC označava kao promoter Rusije i uzročnik "napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu.

Tendenciozne tvrdnje

U rezoluciji se izražava zabrinutost evropskih poslanika zbog "pokušaja pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i crkve". SPC je reagovala saopštenjem u kojem naglašava da su navodi u usvojenom dokumentu - dezinformacije.

- Potpuno neopravdano pominjanje SPC u rezoluciji Evropskog parlamenta o spoljnom uplitanju u sve demokratske procese u EU, uključujući dezinformisanje, zasnovano isključivo na dubokim istorijskim predrasudama i tendenciozno kreiranim stereotipima, nije iznenađujuće, ali svakako jeste duboko razočaravajuće za nas. Stavljanje SPC u ulogu uzročnika "napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podelila zajednice" potpuno je suprotno činjenicama i zalaganju crkve u svakodnevnom životu i stoga takav stav odlučno odbijamo - poručuje SPC. U saopštenju se podseća da se crkva "bez prestanka moli za mir, gradi mir i podstiče svoj verni narod da zaceljuje rane prošlosti, unapređuje poverenje i gradi mostove saradnje sa susedima". Reagujući na opaske u rezoluciji o odnosu između države i crkve, SPC naglašava da se zalaže za načelo kooperativne odvojenosti crkve i države.

Skandalozno

S druge strane, ambasador Kosova u Nemačkoj Faruk Ajeti izneo je skandaloznu tvrdnju da su "mnoge srpske pravoslavne crkve pre mnogo vekova bile albanske katoličke crkve".

Pećka Patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani
foto: Profimedia, Ap, Beta/Armenija Zajmi Bešević

- Niko ne priča o tome. Albanci su primili hrišćanstvo u Rimskom carstvu mnogo pre nego što su Srbi došli na Balkan. Islam su usvojili Albanci tek pod Osmanlijama. Osim toga, srpska kulturna dobra na Kosovu pripadaju stanovnicima ove zemlje, ne Srbije ili Albanije, već Kosova - izjavio je on u intervjuu za nemački Tagespost.

On čak tvrdi da su tokom pogroma Srba 2004. bile napadnute "neke srpske pravoslavne crkve" i da su kosovski Albanci, pa čak i "bivši borci OVK, zaštitili manastir Dečani od gnevne gomile".

Željko Injac, verski analitičar

Srbe bi da predstave kao male Ruse

Verski analitičar Željko Injac ocenjuje za Kurir da ovi napadi na SPC pokazuju da postoje snage na Zapadu koje pokušavaju da Srbe svedu na minoran geopolitički faktor na Balkanu.

Željko Injac
foto: RTV

- Ovo je očigledna politika da se Srbi predstavljaju kao mali Rusi na Balkanu iako mi nemamo veze s tim, vodimo svoju politiku i nama su Srbija i srpski narod na prvom mestu. Pokušavaju da SPC svedu na nivo beogradskog pašaluka, jer upravo ona stoji na putu ovakvih planova. Ova rezolucija nije obavezna, ali kad budu usvajani neki drugi dokumenti, oni mogu da se pozivaju na zaključke te rezolucije. Imamo ozbiljan problem sa EU, ne kao država, nego kao crkva, a to je otprilike kao kad dođe komšija i podeli vam porodicu i kaže da je otac dobar a majka ne valja. Država može da ima odlične odnose s Briselom i da nastavi pregovore, ali je taj isti Brisel označio deo vaše porodice kao izvor problema. Ko god da je to pokrenuo, jako je zlonameran i jednostran. Možda je to urađeno čak i u želji da se gurnu Srbi i srpska crkva ka Rusima i Rusiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track