Najnovije vesti

HAŠKI TRIBUNAL OPET TRAŽI VOJISLAVA ŠEŠELJA! Poziv iz Sheveningena dobilo i osam sadašnjih i bivših članova SRS, evo i ko!
Foto: Printscreen/PINK

Ponovo GA KONTAKTIRALI

HAŠKI TRIBUNAL OPET TRAŽI VOJISLAVA ŠEŠELJA! Poziv iz Sheveningena dobilo i osam sadašnjih i bivših članova SRS, evo i ko!

Politika
14:14h

Pozivi za Hag stigli za funkcionere radikala

Vojislavu Šešelju i još osmoro sadašnjih i bivših članova tima za pomaganje odbrane lideru SRS pred Haškim tribunalom stigao je poziv iz Haškog tribunala.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je za Novosti da mu je policija uručila poziv da dođe na saslušanje pred istražiteljima Haškog tribunala.

Poziv je stigao i za osam sadašnjih i bivših članova tima za pomaganje Šešeljeve odbrane pred Haškim tribunalom.

Naime, osam državljana Srbije haški istražitelji žele da ispituju o navodnom "kršenju pravilnika o neobelodanjivanju tajnih podataka i identiteta zaštićenih svedoka".

Na spisku su još i Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miljan Damjanović, Marina Ristić, Nemanja Šarović, Marina Raguš i Miroljub Ignjatović.

Haški istražitelji nameravaju da razgovore sa sadašnjim i bivšim članovima Šešeljevog tima obave krajem juna, a sa Šešeljem prvog jula.

Podsećamo, Haški tribunal je protiv Šešelja vodio postupak koji je trajao skandaloznih 15 godina, čime je flagrantno prekršeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku.

Šešelj se u februaru 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, u čijem pritvoru je bio gotovo 12 godina, do novembra 2014.

Hag je protiv Šešelja vodio i čak tri postupka za "nepoštovanje suda".

Podsećamo, Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale (naslednik Haškog tribunala), usvojivši delimično zahtev Tužilaštva, osudilo je 11. aprila 2018. Vojislava Šešelja na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine.

Žalbeno veće je ovom odlukom preinačilo prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom je lider SRS u martu 2016. godine bio oslobođen od svih optužbi Haškog tužilaštva.

Pošto se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru, Vojislav Šešelj nije se vraćao da služi izrečenu kaznu.

(Kurir.rs / Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track