01:21

VUČIĆ DANAS POLAŽE ZAKLETVU U SKUPŠTINI SRBIJE: Počinje drugi predsednički mandat

tačno u 11 sati

PREDSEDNIK VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Srbija je snažnija zahvaljujući narodu, čuvaćemo vojnu neutralnost! VLADA DO KRAJA JULA

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Narodnoj skupštini na sednici zakazanoj za 11 sati, čime je zvanično počeo drugi predsednički mandat.

Aleksandar Vučić, Inauguracija
foto: Kurir

- Hvala na ogromnoj podršci i poverenju! - U 11.00 časova, biće održana Jedanaesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu, na kojoj će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položiti zakletvu i stupiti na dužnost u drugom mandatu - objavio je instagram profil buducnostsrbijeav.

1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

11.22 General Mojsilović predao raport Vučiću ispred Predsedništva

Ispred Predsedništva na Andrićevom vencu intonirana je Himna, a načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović predao je raport predsedniku Vučiću.

Aleksnadar Vučić, Polaganje Zakletve, Predsedništvo
foto: RTS Printscreen

Vučić je pozdravio Gardu Vojske Srbije, kao i predstavnike svih rodova Vojske, nakon čega se kratko obratio okupljenima.

- Hvala vam na svemu što smo uradili u prethodnih pet godina, dolazi još težih pet godina. Nije lako čuvati mir i stabilnost, ali uz ovakve vojnike i svesne građane koji znaju da nema veće vrednosti od čuvanja zemlje, uveren sam da ćemo mir i stabilnost sačuvati - poručio je Vučić, nakon čega je ušao u zgradu Predsedništva.

1 / 25 Foto: RTS Printscreen

12.01 Zaključena posebna sednica, Vučić prima čestitke

Vučić je na kraju obraćanja rekao da je ključni cilj njegovog manadata da kad ode sa mesta predsednika zna da je Srbija bolja nego što je bila kad je na njega došao, kao i da sa idealima nema kompromisa.

- Moj jedini ideal je Srbija. Stavljajući ruku na Ustav preuzimam na sebe breme velike odgovornosti. Hoću da se zahvalim svim bivšim predsednicima koji su pružili ogroman doprinos napretku naše zemlje koji svojim prisustovm i danas pokazuju da oni koji jednom znaju šta je država nikada ne zaboravljaju tu dužnost i da interesi države moraju da budu prioritet - rekao je predsednik Vučić i zahvalio se delegaciji BiH kao i svima ostalima, a posebno svojoj porodici bez koje "ništa ne bi mogao".

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Neka živi Srbija! - rekao je Vučić i time završio obraćanje nakon polaganja zakletve za drugi predsednički mandat.

Ivica Dačić je nakon toga zaključio posebnu sednicu, a hor je sa Galerije izveo pesmu "Vostani Serbije" dok je Vučić primao čestitke.

Nakon toga, Vučić će otići do Andrićevog venca, gde će mu svi rodovi vojske predati raport. U Predsedništvu ga čekaju zaposleni koji su s njim bili i u prethodnom mandatu.

11.48 O odnosima sa susednim zemljama

- Za nas je važno što smo postigli u prethodnom periodu. Sa Mađarskom imamo najbolje, istorijski najbliže odnose. Imamo dobre odnose sa Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Turskom. Za inicijativu Otvoreni Balkan ću se posebno boriti. Posebno hvala SPC i patrijarhu Porfiriju na odlukama i dobrineo bratstvu sa makaedonskim narodom. To je velika stvar koju smo napravili. Sa Albanijom su nam sve bolji odnosi. Moraćemo pažnje da posvetimo u odnosima sa Zagrebom, Hrvatskom, da ni na šta iz prošlosti ne gledamo na isti način. Da pokušamo da pronađemo iste dvoglede za budućnost. Vrata Beograda i kapije biće uvek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom, isto očekujem i sa Sarajevom. Moraju da znaju da ćemo uvek štititi interese i uvek ćemo tražiti da nema menjanja Dejtonskog sporazuma, da ćemo biti uz Republiku Srpsku i razvijati dalje odnose. Da ćemo pomagati Republici Srpskoj i toga se ne stidimo - rekao je Vučić i dodao:

- Važno je da sa Bošnjacima, uprkos razlikama, da neko ponekad ne želi da prihvati ruku, da gradimo dobre i prijateljske odnose. To moramo da radimo i zbog velikog broja Bošnjaka koji žive u našoj zemlji.

1 / 9 Foto: Nenad Kostić

11.42 O jačanju Vojske Srbije

Predsednik Vučić je rekao i kako će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost. Vučić je kazao i kako Srbija danas nije lak plen kao što je to bila 1999. godine.

- Trudiću se da vojska bude snažnija, da bude garant mira i stabilnosti. Lagali su da će srpska vojska nekoga da ugrožava. Posle 96 dana niko nam nije rekao izvinite što smo lagali. Hvala Srbiji što se ponaša kao stub stabilnosti, što nikoga nije ugrozila osim što je tražila da sama čuva svoju slobodu i svoje nebo bez ičije pomoći. Srbija će uveren sam, čuvati ljubomorno svoju vojnu neutralnost. Nismo politički neutralni, nalazimo se na evropskom putu ali vojnu neutralnost moramo da čuvamo. Svuda oko nas su NATO zemlje ili teritorije gde se nalazi NATO. Ne postoji zemlja pored Srbije koja nije u NATO. Srbija je kao malo ostrvo. Šta je problem u tome što verujete svom narodu? U stanju smo da čuvamo svoju zemlju, ne želimo da pripadamo bilo kom bloku samo da čuvamo svoje granice, da imamo svoje vojnike i da štitimo svoje nebo. Srbija danas ne bi bila lak plen kao što smo bili lak plen 1999. godine. Nikoga ne napadamo, nikoga ne ugrožavamo. Niko onako lako kako je nekada krenuo neće smeti da krene na Srbiju. Srbija je snažnija, a snažnija je zahvaljujući narodu.

Skupština Srbije, Aleksandar Vučić, polaganje zakletve
foto: Zorana Jevtić

11.38 O krizi i predstojećoj zimi

- Moramo da imamo dovoljno goriva, hrane, bolnice, fabrike i da imamo dobre odnose sa zapadnim partnerima, da budemo istrajni na evropskom putu. Nova Vlada mora brzo da se formira jer hitno moramo da se bavimo predstojećom zimom i snabdevanje Srbije energentima, situacija je alarmantna i zato je važno da formiramo Vladu, da se posvetimo tome i obezbedimo sigurnost tokom predstojeće zime. Imamo stabilne javne finansije zahvaljujući celoj vladi, NBS, zahvaljujući dobrom radu, stabilnosti. Za nas je od velikog značaja da sačuvamo stanilnost. Hranu imamo dovoljno i imaćemo je dovoljno. Nikoga ne lažemo kada kažemo da imamo i šećera, ulja, pšenice i svega što je neophodno za pristojan život - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

11.30 Vučić: Nova Vlada do kraja jula

Predsednik Vučić je istakao da se raduje skorom formiranju novog parlamenta i da očekuje da će se to dogoditi do kraja jula.

- Ne želim da odgovaram na besmislene tvrdnje da sam birao pred kojim ću parlamentom da polažem zakletvu. Šta god učinio, nikada neće biti dovoljno dobro ili dovoljno loše. Formiranje nove Vlade je od presudnog značaja. Očekujem da nova Vlada bude formirana do jula meseca. Uveren sam da će prihvatiti neke od mojih saveta i molbi. Da uključimo što je moguće više pripadnika ne samo srpskog, nego da u Vladi budu i Mađari i Hrvati i Romi i predstavnici svih nacionalnosti koje žele dobro ovoj zemlji.

Skupština Srbije, Aleksandar Vučić, polaganje zakletve
foto: Zorana Jevtić

- Od nove Vlade očekujem pod jedan, naš evropski put, kada govorimo o Evropi ona nam je postala obavezni deo usputnog pominjanja ali i nešto što najlakše možemo da kritikujemo, napadamo ali da opet razmišljamo koliko ćemo pomoći da tražimo. Povezanost sa krizom u Ukrajini pitanje KiM biće još teže za rešavanje. KiM biće im veća i važnija tema, reći će da Kosovo nije ni slično kao drugi primeri u svetu. Znam da ovo niko ne želi da sluša ovo ali mi moramo da tražimo kompromis, da čuvamo naš narod na KiM - istakao je predsednik Vučić.

11.15 Obraćanje predsednika Sebije nakon polaganja zakletve

- Ne postoji veća čast, veća obaveza, nema ni većeg ponosa od onog koji ti daje činjenica da vodiš svoju zemlju i da je sa ponosom predstavljaš. Sve to dobio sam od građana na izborima, oni su izbor volje koja je i mene i vas zadužila da posao obavljamo i činimo sve ono što je u najboljem interesu Srbije. Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da radim više, da ne tražim ništa za sebe, ali da tražim sve za Srbiju. Prioriteti mog drugog mandata glase: Mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad. Srbija je proizvod naših misli, snova i dela, naš ideal, naš cilj, svest, znanje o tome gde smo - rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

Aleksandar Vučić, polaganje zakletve, Skupština Srbije
foto: RTS Printscreen

Vučić je rekao da "živimo u vremenima kada svi glasno govore, a malo ko sluša".

- Danas je možda više nego ikada ceo svet željan istine i pravde. Svet možda više nikada neće biti isti ali ukazujem na činjenicu da ćemo mi pokušati da ostanemo snažni i nepokolebljivi. Da hrabro grabimo napred uprkos svim nedaćama. Ne postoji dovoljno velika reč za našu Srbiju koja je uvek stajala na raskršću kultura i civilizacija - istakao je predsednik.

00:34

Poslanici se okupili pred polaganje zakletve

- Svet se pred našim očima nikad brže menja. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke Saveta UN - rekao je Vučić, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

- Utkale su ovaj nesalomvi slobodarski duh u sve buduće naraštaje našeg naroda. Napad na Ukrajinu je prekretnica u međunarodnim odnosima. Rusija je želela sprečavanje dalje širenje NATO, Kina želi autonomiju bez upliva drugih, SAD želi da očuva svoju poziciju u svetu. Tačno je da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno javno pravo - naglasio je Vučić i dodao:

Porodica Vučić, polaganje zakletve
foto: Zoran Jevtić

- Mi ovde u Srbiji to na najbolji mogući način možemo da potvrdimo. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke UN. A da naša zemlja pre toga nijee okupirala ni jednu drugu. Otimana je i dalje, uprkos rezoluciji 1244. Kada bi neko drugi to učinio, kršio bi međunarodno pravo i mir u svetu. Ponosan sam na Srbiju danas koja se ponaša u skladu sa međunarodnim javnim pravom, ali i na Srbiju u kojoj nema rusofobnog javnog ponašanja. Na to Srbija može da bude ponosna.

- Da ne mislite da to što svi znate, ja ne znam. Neretko znam bolje od svih ostalih, vidim i osećam ali to ne rešava naš proble. Politika vođenja zemlje nije politika želja već realnosti.

11.00 Polaganje zakletve predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u salu Narodne skupštine, gde je dočekan aplauzom, a potom je obraćanjem Ivice Dačića posedna sednica Narodne skupštine počela.

Aleksandar Vučić, polaganje zakletve, Skupština Srbije
foto: RTS Printscreen

"Zavet" za stupanje na funkciju predsednik dao je nad Ustavom Srbije izgovaranjem sledećih reči:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

1 / 4 Foto: RTS Printscreen

Predsednik Vučić je svečano položio zakletvu i time otpočeo drugi predsednički mandat, a potom je intonirana i himna Republike Srbije "Bože pravde".

00:34

Poslanici se okupili pred polaganje zakletve

10.50 Vučić stigao u Narodnu skupštinu

Vučića je, u skupštini, dočekao predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. Sala je gotovo ispunjena i sve je spremno za početak polaganja zakletve. Prisustvuju ministri, diplomate, predstavnici kulturnog kao i verskog života Republike Srbije.

1 / 8 Foto: RTS Printscreen

10.45 Obraćanje Vučića

Vučić se pred polaganja zakletve obratio gađanima na platou ispred Narodne skupštine Srbije.

- Poštovani građani Srbije, veliko vam hvala što smo i danas zajedno. Posebno hvala ljudima koji su sa Kosova i Metohije danas ovde sa nama. Za mene nema veće časti, ponosa, ali i veće obaveze da vodim najlepšu zemlju na svetu, a to nikada ne bih mogao bez vas, bez vaše podrške, snage i pomoći. Dobili smo milion i 500 hiljada glasova više od onih koji su pokušavali da nas pobede. Dobili smo, jer narod ne možete da prevarite. Ljudi su dobro videli ko vodi računa o njihovim interesima, kao predsednik neću se ponašati da samo udovoljavam ljudima već ću raditi samo ono što je u interesu građana Srbije. Garantujem da ćemo čuvati mir i stabilnost. Da pokušamo duh zajedništva, duh jedinstva i da pokažemo koliko smo sposobni da budemo zemlja normlanih ljudi gde nećemo proterivati Dostojevskog i Čajkovskog, ali i da nastavimo evropski put. Da budemo zemlja kojom ćete moći da se ponosite, zemlja ljudi koji veruju u svoje rukovodstvo, zemlja koja brine o deci jer bez dece nema nam budućnosti. Beskrajno vam hvala, ne mogu da opišem koliko sam ponosan što sam dva puta pobedio u prvom krugu. Beskrajno vam hvala, velika dela tek su pred nama. Neka živi Srbija, neka živi budućnost, neka žive naša deca - rekao je Vučić okupljenima ispred Narodne skupštine Srbije.

00:32

U toku pripreme pred polaganje zakletve

10.23 Pristižu narodni poslanici

U sali Narodne skupštine gde će Vučić položiti zakletvu počeli su već da pristižu i narodni poslanici, a među prvima stigao je narodni poslanik i predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević. Tu su i Tomislav Nikolić, Milan Milutinović, Zoran Lilić, a očekuje se i dolazak drugih poslanika.

1 / 23 Foto: Zorana Jevtić

10.09 Sve je spremno za polaganje zakletve

Ispred Skupštine okupio se se veliki broj građana koji čeka predsednika Vučića.

Narod je pristigao iz svih delova zemlje i regiona. Među prisutnima su i članovi Zavičajnog udruženja "Ćiro" Drvar –Lička Kaldrma, udruženja koje okuplja proterane Srbe, a koje podržava predsednika Vučića.

Skupština Srbije, polaganje zakletve
foto: Nenad Kostić

Nekoliko autobusa sa Srbima sa Kosova i Metohije krenulo je rano jutros put Beograda kako bi podržali predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

SRBI SA KOSMETA KRENULI DA PODRŽE PREDSEDNIKA: Dok je predsednika Vučića, biće i Srba na Kosovu i Metohiji (VIDEO)

00:31

Građani dolaze na polaganje zakletve

Vučić je zakletvu za prvi mandat položio pre tačno pet godina, 31. maja 2017. godine, a prvi put se osim na Ustavu, predsednik zakleo i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Prema zakonu, niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.

1 / 18 Foto: Nenad Kostić

Mandat predsednika Republike prestaje kad istekne vreme na koje je izabran, a može prestati i pre tog vremena ukoliko podnese ostavku ili ako bude razrešen.

Pored garde, crvenim tepihom šef države će ući u paralament i stati pred poslanike. Budući da su parlamentarni izbori ponovljeni na još jednom biračkom mestu i da nema konačnih rezultata glasanja, predsednik zakletvu polaže pred starim sazivom uz intoniranje himne.

1 / 24 Foto: Nenad Kostić

"Zavet" za stupanje na funkciju predsednik će dati nad Ustavom Srbije izgovaranjem sledećih reči:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track