PRAVDA SE! Stefanović: Dijana letovala s članom kavačkog klana! Stručnjaci: Nadležni da ispitaju i njegovu i njenu ulogu
Foto: Nenad Kostić, beta

Odgovorio na optužbe bivše desne ruke

PRAVDA SE! Stefanović: Dijana letovala s članom kavačkog klana! Stručnjaci: Nadležni da ispitaju i njegovu i njenu ulogu

Politika -

Ministar odbrane osporio reči svoje nekadašnje bliske saradnice, koja ga je optužila za prisluškivanje predsednika Srbije i zaštitu klana Veljka Belivuka

Ministar odbrane Nebojša Stefanović oglasio se juče nakon što ga je tokom vikenda nekadašnja bliska saradnica Dijana Hrkalović optužila da je prisluškivao predsednika Aleksandra Vučića, namestio slučaj „Jovanjica“ i štitio klan Veljka Belivuka.

On je u video-objavi naveo da želi da „raskrinka svaku laž koja je u poslednjem periodu izgovarana na njegov račun“ i da ne želi da njegovo ime neko „provlači kroz blato i ljagu i dovodi u vezu s kriminalnim klanovima, kriminalcima, s bilo kakvim izvršenjem krivičnog dela“. Tvrdi da nije „zaverenik protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ i da njegovu politiku podržava 20 godina.

Šta sve tvrdi

Stefanović navodi da, kako je rekao, laži iznete na njegov račun čak više ni akteri mafijaško-medijskih hobotnica ne mogu koegzistentno da ponove. Naveo je da je u sve umešan i Hrkalovićkin advokat - naprednjak Vladimir Ðukanović.

- Izvesni Papić je 24. decembra 2020. išao kod Belivuka u bunker da mu nosi informacije koje treba da mu ukažu da se sprema policijska akcija protiv njega. Važno je da znamo odakle mu informacije i kakva je sve krivična dela s Belivukom počinio, jer postoji sumnja da je to upravo suvlasnik portala Objektiv Aleksandar Papić, pa da vidimo ko je tu šta radio. Pritom, upravo je Papić preko svoje firme isplaćivao Đukanovića sa 240.000 dinara mesečno - kazao je Stefanović.

Vladimir Đukanović, Dijana Hrkalović
foto: Zorana Jevtić

Naglasio je da je Dijana Hrkalović u prethodnim danima iznela bujicu laži i o njemu i o događajima iz prošlosti.

- Vrlo je jasno da u onome što govori nema ni trunčice istine. Ona je u prošlosti menjala stav u skladu sa svojim interesima. Krucijalna stvar u postupku koji se vodi protiv nje je predmet nedostavljanja poruka tužiocu nakon veštačenja telefona Veljka Belivuka, poruke između njega i jednog visokopozicioniranog službenika koji je u to vreme bio u vrlo bliskim, čak intimnim odnosima s Dijanom. Ti transkripti su objavljeni u medijima, gde sam ih i ja video. U tim porukama Belivuk i policijski službenik su vrlo blisko komunicirali pre svega o Dijani, koja prenosi poruke i pozdrave Belivuku i ohrabruje ga i ukazuje šta treba da uradi - priča Stefanović.

On je zatražio od suda da objavi sve te poruke i pokaže šta je tamo rečeno, pa da se vidi ko je imao interes da sebe zaštiti od javnosti i krivičnog gonjenja.

- Mislim da je to Hrkalović, baš zato što u tim porukama daje instrukcije i direktno se povezuje s članovima klana Belivuka. Između ostalog, ona je na suđenju priznala izvršenje ovog dela - kaže Stefanović.

Osvrnuo se i na to što je Hrkalovićeva rekla da je bila u Izraelu na odmoru.

- Jeste, ali nije rekla ko joj se pridružio tamo, jedan od pripadnika kavačkog klana, vođa navijača Partizana s Karaburme i čovek koji je tada s njom bio u vrlo bliskim odnosima. Nisam mogao da dozvolim da takva osoba nastavi da radi u MUP i nakon toga je bila prinuđena da podnese ostavku. Očigledno je sve vreme imala komunikaciju s kriminalcima, veze s njima i ko zna šta sve razmenjivala - naveo je.

Podsetimo, Dijana Hrkalović je pre nekoliko dana rekla da je „Nebojša Stefanović ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije predsednika Aleksandra Vučića i članova njegove porodice“.

- Čitao je transkripte njegovih razgovora mimo predsednikovog znanja, njemu iza leđa. Tražio je da mu se dostavljaju ti transkripti. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsednika niti je obavestio BIA, da oni preduzmu mere. Tamo gde ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija neovlašćeno, tamo ima svega - rekla je ona i dodala da je Stefanović štitio i Belivukov klan:

- Štitio ga je dok predsednik Vučić nije saznao za to i dok ih nije sve „pomnožio s nulom“. Jedino Stefanovića Belivuk nije spomenuo u svom iskazu.

Sve ispitati

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović kaže za Kurir da bi nadležni državni organi morali obavezno da se pozabave eventualnom umešanošću i Stefanovića i Hrkalovićeve u priče u vezi sa slučajem Belivukovog klana, kao i prisluškivanja predsednika Srbije.

- Neka je istina samo deset odsto od njenih navoda, smatram da je to više nego dovoljan argument i posao za tužilaštvo da ovaj postupak izvede do kraja, tj. da oni koji su odgovorni moraju biti procesuirani. Ono što je nepoznanica jeste ko je glavni nalogodavac svih ovih prljavih aktivnosti i ko je glavni organizator ovakve aktivnosti, pre svega mislim na zapadne obaveštajne centre moći. Javnost s pravom očekuje da se odgovorni imenuju - kaže Bjegović.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbednost za Kurir kaže da navodi i Stefanovića i Hrkalovićeve moraju temeljno da se provere i utvrde činjenice:

- Javnost se i dalje skandalizuje navodima i Stefanovića i Hrkalovićeve, ali nema nijednog odgovora od institucija, a u cilju nacionalne bezbednosti i zbog indirektne pretnje po bezbednost predsednika Vučića, one su morale odavno da razjasne taj slučaj, a ne da budu nemi posmatrači međusobnih optužbi.

Oglasilo se tužilaštvo

Dijanini istupi nemaju dokaznu snagu

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) saopštilo je juče da javni istupi bivše državne sekretarke MUP Srbije Dijane Hrkalović nemaju nikakvu dokaznu snagu te da se ne mogu smatrati relevantnim i verodostojnim.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track