00:24

Stručnjaci tvrde: Najveći problem u BiH stvara međunarodna zajednica PODRŽAVAJU SAMO NJEGA

otvoreno

BOSNA JE U MALOLETNIČKOM STATUSU! Stručnjaci: Probleme u BiH ne pravi Dodik, već međunarodna zajednica PODRŽAVAJU SAMO NJEGA

Politika -

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je danas da je nemačka vlada zaustavila 120 miliona evra pomoći Republici Srpskoj zbog "secesionističkog ponašanja".

Dodao je da se ne može isključiti da će se pre ili kasnije razgovarati i o sankcijama.

Nemačka ministarka za ekonomsku saradnju i razvoj Svenja Šulce istakla da je njeno ministarstvo obustavilo pripremu projekata u RS „sve dok ne odustane od svih secesionističkih težnji“, ali da će nastaviti da pomaže državi Bosni i Hercegovini kako bi ona postala otpornija na spoljne uticaje.

usijanje
foto: Kurir televizija

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini na kojima će se "zaokruživati" za čak šest nivoa vlasti, zakazani su za 2. oktobar.

Vladilsav Jovanović, diplomata, smatra da se već 25 godina zapadne sile mešaju u politiku BiH, pa se može reći da je država u jednom maloletničkom statusu.

- Ako govorimo o spoljnim utijama moramo govoriti o nedopuštenim spoljnim uticajima velikih zapadnih sila koje se od početka mešaju u BiH, na preterani način. BiH je zamišljena da postoji, a ne da bude nadgledana i korigovana od strane pojedinih zapadnih sila. To korigovanje traje već 25 godina. To je jedini slučaj u Evropi gde se jedan zreo narod i obrazovan nalazi u maloletničkom statusu. Njega smatraju nedozrelim da ima svoju sopstvenu državu, nego stalno mora da ima nadziratelje koji će se mešati i postavljati razne funkcionere, izricati opomene i kazne. To je uvredljivo za Evropu kao jedan najrazvijeniji kontinent - rekao je Jovanović.

usijanje
foto: Kurir televizija

Mile Bosnić predsednik udruženja Krajišnik, tvrdi da najveći problem u BiH prave međunarodne zajednice koje su striktno na strani Izetbegovića.

- Ko zapravo pravi probleme u Bosni i Hercegovini? Probleme u BiH ne pravi Milorad Dodik, već međunarodna zajednica koja podržava samo jednu stranu. To je strana Izabegovića sina, pre je bila na strani njegovog oca Alije Izetbegovic. U ovom trenutku se pojavljuje udar i na prava Hrvata - rekao je Bosnić.

usijanje
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track