MINISTRI U KLINČU! Vulin: Meni ambasade ne određuju mišljenja! Mihajlović: Ima pravo na želje i snove, ali samo kao građanin
Foto: Ana Paunković, Beta/Zoran Petrović

prozivke

MINISTRI U KLINČU! Vulin: Meni ambasade ne određuju mišljenja! Mihajlović: Ima pravo na želje i snove, ali samo kao građanin

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin odgovorio je potpredsednici Vlade Srbije i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović koja je tokom posete Sarajevu komentarisala njegovu izjavu da svi Srbi treba da žive u jednom državi.

- Meni ambasade ne određuju uverenja "stvaranje srpskog sveta i ujedinjenje Srba nije zvaničan stav Vlade Srbije" baš kao što nije zvaničan stav Vlade Srbije da treba uvesti sankcije Rusiji, biti jasniji, ma šta to značilo, po pitanju sukoba u Ukrajini ili da treba podržati britansku rezoluciju po kojoj su Srbi genocidan narod - navodi ministar.

Vulin je naglasio da je "stvaranje srpskog sveta" njegov stav i deo programa Pokreta socijalista koji predvodi.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

- Za razliku od brojnih političara, a među njima i pojedinih članova Vlade Srbije, ja imam i ideologiju i uverenja i stavove i nije mi potrebno da mi bilo koja ambasada odobri šta mislim i kako treba da radim - izjavio je Vulin.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, podsetimo, prethodno je izjavila da izjava ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da je za stabilnost Balkana potrebno da svi Srbi žive u jednoj državi nije zvaničan stav Vlade Srbije.

Mihajlović je rekla da ne možemo pobeći od prošlosti, ali moramo da sarađujemo zbog generacije koje dolaze posle nas.

- Ta izjava nije zvanična politika Vlade Srbije bez obzira na to što je Vlada Srbije u tehničkom mandatu. Kao građanin, ima pravo da iskazuje sve svoje želje, aspiracije i snove, ali to nije zvaničan stav Vlade Srbije - rekla je novinarima Mihajlović posle Foruma Energetske zajednice o pravednoj tranziciji u Sarajevu na kojem je govorila.

Skupština Srbije, Zasedanje Skupštine Srbije, Zorana Mihajlović
foto: Ana Paunković

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u intervju za dnevni list Politika 10. jula izjavio je da je jedini način da Balkan ostane stabilan taj da Srbi žive u jednoj državi.

- Ako hoćemo da opstanemo, veoma brzo ćemo postati jedinstven politički narod, kao prvi korak ka ujedinjenju... Jedini način da Balkan ostane stabilan jeste da Srbi žive u jednoj državi. Svi sukobi na Balkanu počinju diskriminacijom Srba. Tamo gde poštuju prava Srba nemaju problem sa "srpskim svetom" - naveo je Vulin.

Na njegovu izjavu narednog dana reagovala je i Ambasada Sjedinjenih Država u Srbiji koja je saopštila 11. jula da izjava ministra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a ni evropskim aspiracijama Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track