PREDSEDNIK VUČIĆ DOČEKAO AVION KOMPANIJE "HAINAN AIRLINES": Let direktno do Pekinga nema niko u regionu, ali ima Srbija!
Foto: Pritnscreen/TV Pink

POSLE 4 GODINE

PREDSEDNIK VUČIĆ DOČEKAO AVION KOMPANIJE "HAINAN AIRLINES": Let direktno do Pekinga nema niko u regionu, ali ima Srbija!

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je dočeku prvog leta avio-kompanije "Hainan Airlines", koja će nakon četiri godine ponovo uspostaviti letove na liniji Beograd–Peking.

1 / 5 Foto: Pritnscreen/TV Pink

- Ponosan sam na nekoliko stvari danas. Pre nekoliko godina smo najavili let preko Praga do Kine, ovo je prvi direktan let Kina-Beograd bez usputnih stanica. Od septembra ili oktobra dva puta nedeljno direktno ćemo leteti iz Beograda za Kinu, do tada jednom nedeljno. Privlačićemo mnogo više turista. - Mi u ovoj godini imamo značajan rast poseta kineskih turista u odnosu na prošlu. Do sada imamo 70 i više hiljada noćenja. Letećemo svuda i na zapad i na istok, a to će jedino iz Beograda biti moguće - istakao je predsednik.

O pretnjama ukrajinskog poslanika

- Ukrajinskom narodu želim sve najbolje, a Hrvati nek gledaju svoj posao - rekao je kratko predsednik povodom pitanja o pretnjama ukrajinskog poslanika.

O sastavu nove vlade

- Kakva će vlada da bude, biće srpska vlada kojai će da brine o interesima Srbije, a naravno da će da bude vlada koja će da radi mnogo na bržem priključivanju EU. Radićemo ubrzano na evropskom putu Srbije, vlada neće biti antiruska i čuvaće naša tradicionalna prijateljstva. Ono što vlada mora da nosi jeste teret samostalnosti i to mora da bude tekovina svake buduće vlada. Vodićemo svoju politiku, politiku u kojoj ćemo odluke da donosimo sami. Pritisci će da postoje, a naše je da donosimo odluke o interesu našeg naroda. Interes Srbije treba da bude ispred ličnog interesa - naglasio je predsednik.

Aleksandar Vučić, avion, Aerodrom Nikola Tesla
foto: Pritnscreen/TV Pink

On je najavio i još jednu liniju za Čikago.

- Mogu da najavim i još jednu liniju za Čikago, spajaćemo istok i zapad. Naše veze sa Kinom su istinski prijateljske i postoje i razvijaju se zahvaljujući i izuzetnom doprinosu predsednika Sija. Kada nam nije bilo lako uvek su nam pomagali, to im ne zaboravljamo. Naš avion Er Srbije nosiće ime po Mihajlu Pupinu, Pupin će nas spajati sa istokom, sa Kinom - rekao je predsednik Vučić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo doletela je ovim avionom iz Pekinga.

- Zadovoljstvo mi je i čast što mogu da se prvim direktnim letom iz Pekinga do Beograda vratim u Srbiju. Danas je veliki dan za saradnju Kine i Srbije. Ovo znači mnogo i znači dalju saradnju i unapređenje odnosa između dve zemlje. Čestitam svima na uspešnom otvaranju direktne linije i zahvaljujem se svim partnerima iz Srbije na pomoći i podršci - rekla je ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Dočeku aviona prisustvovali su i ministri finasija Siniša Mali i graađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor kompanije Vansi Srbije Fransoa Berizo, direktor Er Srbije Jirži Marek i otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu.

Hajnan erlajns će između glavnih gradova Kine i Srbije saobraćati zasad samo subotom, zbog kovid ograničenja koja još uvek postoje u Kini.

Avion će nakon jedanaestočasovnog leta iz Kine u Beograd dolaziti ujutru oko osam časova, a za Kinu se vraćati u 15 časova istog dana.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track