Dačić: Vrata EU su nam otvorena

Priznanje nije uslov

Dačić: Vrata EU su nam otvorena

Politika -
Zvaničnici su imali veoma jasnu poruku da su vrata Evropske unije otvorena za Srbiju

BRISEL - Premijer Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da su razgovori s evropskim zvaničnicima imali veoma jasnu poruku da su vrata Evropske unije otvorena za Srbiju i da nijedan predstavnik EU nije rekao da je uslov za članstvo priznavanje Kosova.

Dačić je novinarima u Briselu rekao da Srbija, ako želi da dobije datum za početak pregovora, treba da ispuni ono što je definisano u odluci Evropskog saveta u decembru prošle godine. To podrazumeva, dodao je, unutrašnje reforme u Srbiji i vidljiv i održiv napredak u odnosima Beograda i Prištine kada je reč o realizaciji dogovora koji su već postignuti i pokušaju da se postigne dogovor u preostalim tehničkim pitanjima.

"Rekao sam da Srbija neće promeniti svoju odluku i da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu", kazao je Dačić i dodao da je u razgovoru s evropskim zvaničnicima jasno iskazao da "uopšte nije sporno da se razgovara i o političkim pitanjima".

Premijer Srbije je naglasio da ni od jednog predstavnika EU nije čuo da je preduslov za članstvo Srbije u EU priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da "svako može imati pojedinačan stav o tome koji je pre svega baziran na stavovima zemalja iz kojih političari dolaze"."U narednim nedeljama treba da se dobro analizira prostor u kojem se mogu voditi razgovori na političkom nivou koji će ići ka, da tako kažem, relaksiranju odnosa Beograda i Prištine, ali ne s namerom da rezultat i kraj tog procesa bude priznavanje nezavisnosti, nego iznalaženje modusa kako da bez toga Srbija zaštiti svoje nacionalne i državne interese i nastavi svoj evropski put", istakao je Dačić. U tom procesu, kazao je Dačić, Srbija neće u pet minuta do 12 ispunjavati ono što treba, a isto tako ne očekuje da EU u pet do 12 menja uslove za dobijanje datuma za počinjanje pregovora, kao što je to bilo u slučaju statusa kandidata.

"Ja sam jasno rekao šta možemo a šta ne možemo i u okviru toga možemo da tražimo rešenja", rekao je on. Dačić je rekao da je zadovoljan posetom Briselu i da su razgovori bili pozitivni, atmosfera opuštenija i da je ton razgovora bio sasvim drugačiji u odnosu na neki protekli period. "Nije bilo pritisaka zato što ne govorimo o tome da po svaku cenu želimo da postanemo član EU i da po svaku cenu želimo da u decembru dobijemo pozitivno mišljenje EU. Želimo proces koji će dovesti do toga, želimo iskren odnos, da ne lažemo jedni druge, da ne ulazimo u dogovore s namerom da jedni druge prevarimo", dodao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track