MARKO ĐURIĆ ZA KURIR: Premijer treba da bude iz redova SNS! Snažno vođstvo Vučića u stranci potrebnije je nego ikada
Foto: Kurir štampano

Ambasador Srbije u SAD i potpredsednik SNS

MARKO ĐURIĆ ZA KURIR: Premijer treba da bude iz redova SNS! Snažno vođstvo Vučića u stranci potrebnije je nego ikada

Politika -

Kao srpskom naprednjaku, naravno da mi je draža ideja da budući premijer bude neko iz najveće srpske političke porodice, Srpske napredne stranke. Naša stranka već je dala dva uzastopna premijera, koji su, uz podršku naroda i iskreno služeći narodu, menjali i menjaju Srbiju nabolje. Tako treba i da nastavimo, poručio je u intervjuu za Kurir ambasador Srbije u SAD i potpredsednik SNS Marko Ðurić.

Imajući u vidu da je pred novom vladom težak period, te imajući u vidu i okolnosti u svetu, Ðurić ocenjuje da ko iskreno služi svojoj zemlji, narodu i javnom interesu, zna da je posebno časno služiti u teškim vremenima, kada nema mnogo lepih vesti, kada je najveća privilegija prihvatiti teret za druge i kada je najveći uspeh sprečavati nacionalne poraze.

- Srbija mora da ode i korak dalje i, zarad opstanka, da nastavi sa dinamičnim ekonomskim razvojem, izgradnjom infrastrukture, modernizacijom javne uprave, školstva, zdravstva. Borba za Srbiju budućnosti vredna je svake lične cene.

Ambasador ste u Vašingtonu više od godinu dana... S ove distance i iz vašeg ugla, kako trenutno mogu da se definišu odnosi Srbije i SAD?

- Vitalni nacionalni interes Srbije je da kontinuirano unapređuje svoje odnose sa SAD. Ispravnost ovog pristupa i neispravnost drugačijih pristupa iznova je potvrđivana tokom 140 godina dugih odnosa. Čak kada se uzmu u obzir najosetljivija pitanja, mnogo je više onoga što nas spaja od onoga što nas deli. Verujem da je pred odnosom Srbije i SAD velika i pozitivna budućnost.

Đurić sa državnim sekretarom SAD Blinkenom
Đurić sa državnim sekretarom SAD Blinkenomfoto: Ronny Przysucha

Sve su češće spekulacije da se uskoro vraćate iz Amerike i da bi trebalo da dobijete ministarsko mesto. Koliko ima istine u tome?

- Svaki minut mog rada ovde u Vašingtonu koncentrisan je na kvalitativno i kvantitativno unapređenje načina na koji smo, kao zemlja i narod, predstavljeni i povezani s najvećom zemljom zapadne civilizacije. Ovih dana useljavamo se u novu prelepu zgradu Ambasade u blizini Bele kuće, stalnim, upornim i intenzivnim angažmanom, kroz nebrojene kontakte i razgovore, borimo se za razumevanje za Srbiju. Nastavljamo da jačamo srpski kokus u Kongresu, da kroz mnogo konkretnih projekata, na kojima radimo sa našim američkim partnerima, snažimo političke, ekonomske, pa i saobraćajne veze između naših zemalja. Bavim se onim za šta me plaćate, ne spekulacijama, mada i to razumem. Vreme spekulacija vezanih za kadrovsku kombinatoriku u zemlji bliži se, što je i logično, svome vrhuncu. Neki učesnici medijskih spekulacija o sastavu vlade u njima traže i politički interes, na primer, da nekoga podrže ili nekoga diskredituju. Ima među učesnicima u svemu tome i opozicionih oligarha, poraženih na biralištima, ali neporaženih ambicija, pa verovatno i pojedinih inostranih krugova koji znaju da je tamo gde se predsednik Vučić pita uzaludno pokušavati sa direktnim uticajem na kadrovska rešenja. Neki žele da podignu tiraže. Neki su jednostavno radoznali. Izazovi sa kojima se, kao zemlja i narod, suočavamo čine ovu temu još značajnijom. Sve, međutim, u svoje vreme. Strpljeni - spaseni.

O zabrani Vučiću da poseti Jasenovac

Nesigurnost pred Srbijom

Prethodnih dana izbio je diplomatski skandal zbog poteza Zagreba da zabrani predsedniku Vučiću posetu Jasenovcu... Šta je, po vama, pravi razlog takve odluke?

- Razlog nije snaga već slabost. Refleksna nesigurnost pred Srbijom, koja snaži, i čovekom, koji je pokretački duh njenog vidnog oporavka u regionalnim okvirima. Reč je o duboko samoporažavajućoj odluci. Zamišljena da našteti predsedniku Vučiću, tj. Srbiji, ona je isterala stvari na čistinu na jedan sasvim neočekivan način. Ona je postala belodano jasan izraz šire dezorijentacije i suštinske idejne i vrednosne nemoći onih koji su takvu odluku doneli.

Zamislite samo koliko je njima samima slaba projektovana slika o sebi u mnogo širem smislu, kada su se uplašili jednog cveta položenog na stratište večite ne samo hrvatske nego i ljudske sramote. No, strah čoveku kalja obraz često - baš kao što je pevao veliki srpski Njegoš.

Viđeni ste, navodno, za novog šefa diplomatije... Mislite li da biste se tu dobro snašli?

- Umesto bavljenja spekulacijama, iskoristiću prostor koji ste mi ljubazno stavili na raspolaganje da kažem da značajnih uspeha koje je naša misija u SAD postigla u poslednje vreme ne bi bilo bez kontinuirane podrške i strateške vizije predsednika, premijerke, ali i ministra Nikole Selakovića, koji je u značajnoj meri operativno podržao stvaranje nove srpske političke i diplomatske infrastrukture u SAD.

Pojedini mediji navode da ste sami tražili od predsednika Vučića da se vratite iz SAD i preuzmete neku funkciju u državi. Jeste li s obavili razgovor u vezi s tim?

- Video sam nekakav, na diskreditaciju sračunati, tekst o tome u glasilima u vlasništvu dvojice opozicionih oligarha, koji i inače svoje novce troše na polarizaciju javnosti, nadajući se budalasto da će Srbi njih da zavole ako im nas nekolicinu lažima i podmuklostima budu dovoljno ogadili. Ne mogu da krivim vaše kolege koje u tome učestvuju, mada definitivno ima časnijih načina da se zaradi za hleb. Krivim, međutim, te oligarhe. Njihova zadužbina su medijske pljuvaonice i zatiranje demokratskog dijaloga. Čovek bi očekivao da se tako veliko bogatstvo stečeno u, za našu državu, teškim vremenima troši na nešto plemenitiji način. Ali ja nisam ni sudija ni tužilac. Na sreću ili nažalost.

Opcija za vas je, navodno, i da preuzmete rukovođenje SNS ukoliko se Vučić povuče s čela stranke...

- Delim mišljenje onih u SNS čiji je stav da je snažno vođstvo predsednika Vučića u SNS potrebnije nego ikada. SNS je ne samo najveća već i u političkoj ponudi, po čitavom nizu kriterijuma, najbolja stranka. Autoritet predsednika Vučića neophodan je da bi bila osigurana ne samo pozicija SNS već i nastavak reformi, razvoja i napretka naše zemlje.

Kurir.rs/Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track