00:54

OVO JE ŠANSA DA VRATIMO 999 DO ZUBA NAORUŽANIH VOJNIKA NA KOSMET! Stručnjaci za Kurir TV: Mi smo faktor STABILNOSTI ZA CEO REGION

tenzije na KiM

OVO JE ŠANSA DA VRATIMO 999 DO ZUBA NAORUŽANIH VOJNIKA NA KOSMET! Stručnjaci za Kurir TV: Mi smo faktor STABILNOSTI ZA CEO REGION

Politika -

Ovo je sad šansa za Srbiju da zbog ovakvih kriznih situacija, po toj rezoluciji 1244, konačno vrati svojih 999 do zuba naoružanih vojnika na Kosmet, ocenio je Darko Trifunović sa Instituta za nacionalnu i medjunarodnu bezbednost.

Nakon višesatnih tenzija, Priština je, na zahtev SAD, odlučila da odloži primenu mere o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, do 1. septembra, ali, kako je saopšteno, tek ukoliko budu uklonjene sve postavljene barikade.

U međuvremenu, od ponoći, svaki putnik sa srpskom ličnom kartom na administrativnom prelazu sa KiM, dobija ulazno-izlazni dokument, u kojem stoje datum i vreme ulaska na Kosmet, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Prof. dr Zoran Milosavljević, sa Instituta za političke studije, smatra da se tek sada pokazalo koliko veći uticaj ima SAD na Kosovu u odnosu na EU.

- To samo pokazuje zašto određeni predstavnici, a mislim na EU, nisu reagovale adekvatno u prethodnim kriznim situacijama koje smo imali. Snaga SAD je jača od svih tih organizacija. Uz dužno poštovanje svih naših saradnika u EU, ipak nisu imali snage da odreaguju sve do ovog trenutka dok se SAD nisu umešale. Sada imamo trenutno rešenje, mada kakva se poruka krije iza ovoga. Očigledno je da akteri imaju mesec dana da razmisle kako će se ponašati. Mi smo faktor stabilnosti za ceo region - rekao je Milosavljević.

Zoran Milosavljević
foto: Kurir televizija

Takođe je dodao da će doći vreme kada će zapad uvideti kakvi su zapravo, kako kaže, teroristi odozdo.

- Doći će vreme kada će oni, mislim na te dole teroristi i tu tvorevinu, pokazati svoje pravo lice. To je jedna crna rupa Evrope i izvor svih onih nestabilnosti koje pokušavaju nama da nakače. Pokušavali su da se uključe u međunarodne organizacije, međutim to je ne moguće jer njih niko neće primiti. Jer ne poštuju Međunarodno pravo niti jedno drugo pravo - rekao je Milosavljević.

Trifunović smatra da smo ovim dešavanjima konačno dobila prilika da se ispuni rezolucija 1244.

Darko Trifunović
foto: Kurir televizija

- Ovo je sad šansa za našu diplomatiju da zbog ovakvih kriznih situacija Srbija, po toj rezoluciji 1244, konačno vrati svojih 999 do zuba naoružanih vojnika. Oni će biti stacionirani negde da li na severu, oko Gračanice ili gde je već predviđeno. Mi ne možemo to insistirati kod glavnokomandujućeg KFOR-a da se ispoštuje rezolucija, moramo da angažujemo našu diplomatiju kod svih partnera u EU i SAD jer se tamo donose odluke - rekao je Trifunović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:25

KARAN: PRIŠTINA PLANIRA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA! Potpukovnik o krizi na KiM: Evropska unije nije u stanju da reši probleme na Kosovu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track