JADNO! HRVATSKA BLOKIRA SRBIJU NA PUTU KA EU: Smeta im optužnica za UBISTVO SRPSKE DECE!
Foto: Printscreen, Profimedia, Beta, EPA Emilio Naranjo

ZAGREB IZGUBIO KOMPAS

JADNO! HRVATSKA BLOKIRA SRBIJU NA PUTU KA EU: Smeta im optužnica za UBISTVO SRPSKE DECE!

Politika -

Hrvatska ponovo preti Srbiji da će zaustaviti njen put ka Evropskoj uniji. Pretnje je ovog puta izrekao predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković jer je u Beogradu potvrđena optužnica protiv hrvatskih oficira za ubistvo trinaest srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti 1995. godine u zločinačkoj akciji „Oluja“, među kojima i četvoro dece.

Jandroković je rekao da Zagreb odbacuje optužnicu i da će Hrvatska „zaštititi svoje građane“. On je naveo da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa EU „kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati“:

Neprimereno

- Ako žele prema EU, moraju da se ponašaju evropski. Moraju da odluče da li žele prema Rusiji ili prema Zapadu.

Nedugo nakon Jandrokovića oglasila se i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je izjavila je da bi ona odmah blokirala pristupne pregovore Srbije i EU.

- To je blokada srpskih pregovora u poglavlju 23 (reforma pravosuđa, prim. aut.), dakle, da sam sada u mogućnosti, bez razmišljanja bih blokirala pregovore Srbiji, ne bih pristala na otvaranje poglavlja 23 - rekla je Jadranka Kosor, koja i dalje živi u stanu proterane srpske porodice.

Oluja, petrovačka cesta
foto: Printscreen/Youtube

Objašnjavajući kako Hrvatska može da blokira Srbiju na putu ka EU, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da ona to može da učini tako što neće dozvoliti otvaranje novih i zatvaranje već otvorenih poglavlja.

- Prilikom ovih radnji traži se saglasje svih 27 članica EU i Hrvatska to može da pokuša da iskoristi. Međutim, takvo ponašanje i pretnje su neprimereni i ne doprinose ničemu - kaže Grubješićeva. Dodaje da je Hrvatska već pokušala da blokira put Srbije ka EU, ali su te situacije uspešno prevaziđene:

- Već je bilo pokušaja da nas Hrvatska stopira. Međutim, na intervenciju pojedinih članica EU te situacije su rešene i od njihove blokade nije bilo ništa.

Nepravda i tišina

Na ove pretnje iz Hrvatske odmah je odreagovala premijerka Ana Brnabić.

- Hrvatsko rukovodstvo sada i zvanično preti da će blokirati evropski put Srbije zato što, nakon 27 godina tišine i nepravde, tražimo da konačno neko odgovara za stravičan zločin na Petrovačkoj cesti. Jedna članica EU se usuđuje da javno kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece - jer četvoro ih je tamo pobijeno starosti šest do 13 godina - zbog toga ne možete da budete deo EU - rekla je premijerka. Dodala je da bi one koji tako nešto izgovaraju trebalo da bude sramota.

- Gospodine Jandrokoviću, pogledali smo se mi u ogledalo i shvatili da, ako smo ljudi, moramo da tražimo pravdu za pobijenu decu - Jovana Drču (6), Nevenku (11) i njenog brata Žarka (9) Rajića, Darka Vukovića (13). A šta vi vidite kada se pogledate u ogledalo? Čoveka koji brani i slavi ubice dece, devojaka i staraca? Pored četvoro dece, ubili su i Mirjanu Dubajić, devojku od 21 godine, Milku Kovačević, baku od 83 godine - naglasila je Brnabićeva i podvukla da su hrvatski „heroji“ pobili iz vazduha nenaoružane ljude koji su bili u zbegu.

Ana Brnabić
foto: Zorana Jevtić

Inače, Apelacioni sud u Beogradu je u četvrtak, 18. avgusta, potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije „Oluja“. Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

NOVE OPTUŽNICE ZA PETROVAČKU CESTU

Hrvatski general se pere od zločina

l Advokat preživelih u zločinu na Petrovačkoj cesti Dušan Bratić najavio je podizanje novih optužnica.

- Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu podnećemo novu krivičnu prijavu zbog istog događaja s pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loša, načelnika Obaveštajne uprave Glavne komande HV u „Oluji“, brigadira Ilije Maričića i generala Pavla Miljavca. Prva dvojica su bili saučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo delo, a ovaj poslednji saučesnik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin - rekao je Bratić.

Hrvatski general Miljavac iznenađen je najavom advokata Dušana Bratića. On tvrdi da mu je savest čista.

- Mi nismo zapovedili nikakvo granatiranje civila ili civilnih kolona. Nema šanse. „Oluja“ je bila legalna i legitimna operacija vođena u skladu sa svim standardima Ženevske konvencije. Nikakve zapovesti za granatiranje civila nije bilo - rekao je za Jutarnji list general Miljavac.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track