MANEVAR: Moguć moratorijum od šest meseci na Kurtijevu jednostranu odluku? Amerika se sve aktivnije angažuje
Da li će SAD i EU uspeti da ga zauzdaju Aljbin Kurti, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Napetost

MANEVAR: Moguć moratorijum od šest meseci na Kurtijevu jednostranu odluku? Amerika se sve aktivnije angažuje

Politika -

Iz Prištine stiže i ovakav predlog kojim bi se odložila promena tablica i ličnih dokumenata. Amerika se sve aktivnije angažuje, iz Stejt departmenta najavljuju Blinkenovo direktno učešće u razgovorima

Napetost na Kosovu i Metohiji sve je veća, pogotovo posle neuspelog dijaloga Beograda i Prištine 18. avgusta u Briselu. Aljbin Kurti nije hteo da odustane od jednostrane ideje da od 1. septembra počne primena recipročnih mera, odnosno odluke o promeni tablica i dokumenta, a zbog toga se kao jedno od mogućih rešenja trenutne situacije, mada je poteklo iz nezvaničnih krugova, pominje uvođenje šestomesečnog moratorijum na sprovođenje ovih mera. Taj predlog stiže upravo iz Prištine, od profesora Univerziteta Miljazima Krasnićija.

- S najvećom ljubaznošću, kao građanin ove zemlje, predložio sam da naša vlada, čak i zbog Amerikanaca, proglasi moratorijum na ovo pitanje na šest meseci i skine ga s dnevnog reda - rekao je Krasnići.

Rešenje

Sagovornici Kurira su izrazili nadu da bi neko rešenje moglo da bude pronađeno, pogotovo zbog toga što su se u pregovore aktivno uključile i SAD. Koliko je Americi stalo do ovog pitanja, pokazuje i izjava portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, koji je istakao da državni sekretar SAD Entoni Blinken neće oklevati da se direktno uključi u razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

- Ako budemo smatrali da je angažman sekretara Blinkena preko telefona ili lično neophodan kako bi se došlo do cilja, on neće oklevati da vodi te razgovore - podvukao je Prajs i dodao da SAD žele da pruže punu podršku nastavku dijaloga i pronalaženju kompromisnog rešenja za trenutnu situaciju.

Stižu u Beograd u četvrtak Eskobar i Lajčak
Stižu u Beograd u četvrtak Eskobar i Lajčakfoto: Serbian Presidential Press Service via AP

Da je to zaista tako, pokazuje i prisustvo izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji je sa svojim kolegom izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom juče otputovao u dvodnevnu poseti Prištini, nakon čega će sutra posetiti Beograd.

Prema rečima bivšeg predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovana Drecuna, nastavlja se rad na traženju nekog kompromisnog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

- Video sam predlog o šestomesečnom moratorijumu, ali ne bih komentarisao ništa što nije zvaničan predlog. Trenutno je najbitnije da je međunarodna zajednica, a pre svega SAD shvatili ozbiljnost situacije i njen kapacitet da eskalira u ozbiljnu nestabilniost, ne samo na KiM već u regionu - kaže Drecun. Dodaje da je zato i dobro da se potraga za rešenjem nastavlja.

- Dokle god se traži nekakvo rešenje, postoji i nada da će biti nađeno, pa makar ono bilo i privremeno. Samo da se izbegne mogućnost eskalacije i širenja nestabilnosti.

Uključuje se u razgovore Entoni Blinken
Uključuje se u razgovore Entoni Blinkenfoto: AP/Jonathan Ernst

Smirivanje

S druge strane, nekadašnji ambasador Milisav Paić je skeptičan da će biti pronađeno ozbiljno rešenje ove krizne situacije.

- Moguće je da će biti učinjen neki pritisak na Prištinu da odustane od tih datuma, ali teško da bi oni bili prisiljeni da u potpunosti odustanu od ideje reciprociteta - kaže Paić. Diplomata dodaje da je Kosovo za zemlje Kvinte suverena država i da one smatraju da Srbija s tim treba da se pomiri.

Paić naglašava da predlog o šestomesečnom moratorijumu dolazi iz nezvaničnih struktura, ali da bi svakako na neko vreme mogao da smiri i relaksira situaciju.

- S obzirom na to da su se i SAD aktivno uključile u ovu diplomatsku inicijativu, možda bi neko privremeno rešenje i moglo da se očekuje. Međutim, to ne bi trebalo da nas zavara. Kosovo je njihovo čedo i oni ga se neće odreći. Mi smo izolovani od Kvinte i jedina naša šansa, jedini manevarski prostor koji imamo je da tražimo da se pregovori vrate pod okrilje UN i u okvire Rezolucije 1244, jer samo tako možemo da uspostavimo kakvu-takvu ravnotežu - zaključuje Paić.

ALEKSANDAR VUČIĆ RAZGOVARAO S HILOM

Srbija ozbiljna u pronalaženju rešenja

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom. Posebna pažnja posvećena je aktuelnoj situaciji u regionu, posebno posle poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je pojasnio ambasadoru Hilu stavove Srbije koje zastupa u dijalogu sa Prištinom, učestvujući u njemu odgovorno i konstruktivno. On je rekao da Srbija ozbiljno pristupa pronalaženju rešenja za aktuelnu krizu izazvanu jednostranim potezima Prištine. Vučić je Hilu preneo da Srbi koji žive na KiM bezuslovno traže formiranje Zajednice srpskih opština. Ukazujući na tenzije koje postoje na KiM, predsednik Vučić je rekao da je važno da se Priština pridržava dogovora da kosovske specijalne snage mogu da pređu na sever samo uz saglasnost NATO i gradonačelnika četiri opštine u kojima žive Srbi. Vučić i Hil razgovarali su i o bilateralnoj saradnji Srbije i SAD.

FATMIR SEJDIJU TRAŽI

Hitno formirati ZSO

Nekadašnji predsednik privremenih prištinskih institucija Fatmir Sejdiju rekao je da ne treba odugovlačiti s formiranjem Zajednice srpskih opština jer ona neće imati izvršna ovlašćenja. On je, samo dan uoči dolaska specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara i predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u Prištinu, a potom i u Beograd, istakao da su partneri Kosova veoma zainteresovani za okončanje ove tenzije između Beograda i Prištine.

Kurir.rs/ Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track