DOBAR ZNAK: Ramuš Haradinaj pozdravio sporazum Beograda i Prištine
Foto: AP/Michael Corder

DOBAR ZNAK: Ramuš Haradinaj pozdravio sporazum Beograda i Prištine

Politika -

Bivši premijer privremenih prištinskih institucija i predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj ocenio je danas kao dobar znak pristajanje na sprovođenje sporazuma o dokumentima, postignutog još 2011. godine, i kao znak svesti da se dogovori moraju sprovoditi.

"Za žaljenje je to što je bilo potrebno toliko čekati i potrošiti toliko truda i energije za primenu sporazuma koji omogućava slobodno kretanje građana obe zemlje", napisao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, samo uz direktno učešće Sjedinjenih Američkih Država može se doći do konačnog dogovora.

"Državni, nacionalni i građanski interes Kosova je konačni sporazum o priznanju, koji se može postići samo uz direktnu uključenost Sjedinjenih Američkih Država, bez čije pomoći implementacija sporazuma o identifikacionim dokumentima ne bi ni počela", rekao je Haradinaj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) saopštio je ranije danas da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata.

Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, naveo je Borel.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track