VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PAHOROM: Kako bih narodu objasnio sankcije Rusiji, kad ih nismo uveli ni Sloveniji (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram

susret uoči samita procesa brdo-brioni

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PAHOROM: Kako bih narodu objasnio sankcije Rusiji, kad ih nismo uveli ni Sloveniji (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Slovenije Boruta Pahora, u sklopu priprema za predstojeći samit Procesa Brdo-Brioni.

Posle sastanka Vučić i Pahor su se obratili javnosti.

Obraćanje predsednika Vučić:

Govoreći o energetici, Vučić kaže:

"Mnogo problema ćemo da imamo. Sve što može da smanji cenu energenta, za nas je spas. Ako dođe da dnevno treba da platimo 25-30 miliona evra, besmisleno je. Moramo da razgovaramo s narodom šta da radimo. Time ćemo da se bavimo cele sledeće nedelje".

Upitan za tablice na KiM, predsednik Srbije je odgovorio:

"Jutros u 9 sati sam dobio informaciju da je dvoje građana prihvatilo da promeni tablice, tako da im dobro ide. Očigledno svi čekaju u redu da podrže te Kurtijeve ideje, možda ja grešim, možda on poznaje bolje naš narod nego ja".

Na pitanje slovenačkog novinara vezano za ne uvođenje sankcija Rusiji, predsednik Vučić je rekao:

"Kako ja da objasnim narodu da uvodimo sankcije Rusiji, a ne Sloveniji. Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste. Zašto onda da ne uvedemo sankcije Sloveniji? Uzeo sam primer Slovenije, koja nam je prijateljska zemlja, ali se to odnosi i na Francusku, Ameriku... Molim Vas da se nekad stavite u naše cipele i da razmislite šta je realno. Predsednik Pahor je među retkima koji nas razume".

Upitan za probleme u dijalogu sa Prištinom, Vučić je rekao:

"Problemi tek predstoje oko tablica, formiranja ZSO i mnogih drugih".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

Predsednik Vučić je na kraju pozvao Pahora da poseti Sajam vina u Beogradu.

"Važna vest je da sam zamolio predsednika Pahora, ukoliko to bude moguće, da i Zapadni Balkan bude deo te podrške u novcu za uvezenu struju ili deo utrošene električne energije. U tom smislu možemo da računamo na podršku slovenačkih prijatelja".

"Ono što bih rekao da je ključno pitanje, pitanje svih pitanja, je ta veza između energetske situacije i problema koji mogu da nastanu u regionu. U skladu sa tim razgovarali smo o tome kako koja zemlja i sa koliko spremnosti dočekuje predstojeću zimu, šta možemo jedni drugima da pomognemo".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

"Ove godine ćemo preći 2 milijardi evra trgovinsku razmenu".

"Naši bilateralni odnosi su dobri".

"Različito gledamo na statusno pitanje Prištine. Uvek gledamo da dodatno podstaknemo saradnju i zadržimo trajni mir".

"Razgovarali smo o svim važnim regionalnim pitanjima. Naravno, različito gledamo na statusno pitanje KiM, ali uvek gledamo na koji način dodatno da podstaknemo evropsku perspektivu, ali i da obezbedimo trajni mir".

Borut Pahor
foto: printskrin

Obraćanje predsednika Pahora:

"Ovde sve više dolazim kao prijatelj Srbije, bez obzira na različite stavove po nerešenom pitanju", rekao je Pahor govoreći o rusko-ukrajinskom sukobu.

"Ne podržavam odluku Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, ali razumem tu odluku. Ta odluka bi sigurno doprinela da Brisel brže uključuje zemlje Zapadnog Balkana".

Upitan za posetu Prištinu, koja je planirana za sredu, Pahor je rekao:

"Podsetio bih da sam kao veliki prijatelj Prištine i Beograda, pre nekoliko godina pokrenuo inicijativu da se dijalog uopšte pokrene. Pokazuje se, nažalost, da je stepen poverenja manji nego što je bio, što me brine. U Prištini planiram da kažem da su lični dokumenti dokaz da je razgovorom moguće rešiti teška pitanja, takođe da dijalog bude malo živahniji i da mora da se radi na ZSO".

"Podržavam inicijativu Otvoreni Balkan i na tome čestitam predsedniku Vučiću i njegovim kolegama. Nema dovoljno takvih inicijativa".

"Došao sam u predvečerje 11. Samita inicijative Brdo-Brioni da bih se sa predsednikom Vučičem savetovao oko svih važnih pitanja. Dva cilja su za ovih 11 godina bila, a i dalje su prioritetna: evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Zapadnog Balkana".

Borut Pahor, Aleksandar Vučić
foto: printscreen

DETALJI SAMITA PROCESA BRDO-BRIONI

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, saopštio je Pahorov kabinet.

U sklopu priprema za samit, Pahor će se u sredu sastati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Prištini.

Uz Pahora, Vučića i Osmani, na samitu Procesa Brdo-Brioni učestvovaće i predsednici Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Zoran Milanović, Milo Ðukanović, Stevo Pendarovski i Bajram Begaj, i članovi Predsedništva BiH, Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić.

Proces Brdo-Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo Pahor, tada slovenački premijer, radi jačanja uzajamnog poverenja i regionalne saradnje, sa ciljem brže integracije Zapadnog Balkana u EU.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track