OD VUNENIH ČARAPA DO ZLATNE SABLJE S BISERIMA: Vučić dobio 180 poklona, a zadržao samo DVA! A ovim su darivali Anu, Ivicu i Sinišu
Foto: Beta Miloš Miškov, BETA Amir Hamzagić, Nenad Kostić

spisak daROVA

OD VUNENIH ČARAPA DO ZLATNE SABLJE S BISERIMA: Vučić dobio 180 poklona, a zadržao samo DVA! A ovim su darivali Anu, Ivicu i Sinišu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutni je rekorder među najvišim funkcionerima kad je reč o broju protokolarnih i prigodnih poklona koje je dobijao prethodne godine, a što je prijavljeno Agenciji za sprečavanje korupcije! Javni funkcioneri imali su rok do 1. marta da prijave Agenciji spisak darova koje su dobijali, a poslednji rok da Agencija to i objavi bio je 1. jun.

Ipak, i dalje za veliku većinu funkcionera ne postoje podaci o poklonima. Među retkima koji su uredno prijavili, a Agencija objavila spisak poklona za 2021. godinu upravo je predsednik Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, te bivši predsednik Skupštine Ivica Dačić...

Velika vrednost

Ipak, najviše muka samo da se iščita zadao nam je upravo spisak darova koje je dobijao predsednik Vučić - čak 180! Njihova ukupna procenjena vrednost, kako je navedeno u registru Agencije, jeste 9.054.000 dinara.

Gotovo svi pokloni, među kojima ima i prilično vrednih, pripali su narodu, odnosno vode se kao javna svojina. Svega dva su lična svojina predsednika, i to flaša manastirske rakije vredna 3.500 dinara i naočare za vid od 2.000 dinara.

Najvredniji dar predsednik Vučić dobio je 5. aprila 2021. godine - zakrivljenu sablju od žutog zlata, ukrašenu biserima. Kako se navodi, težina sablje je 1.668,54 grama, 8.343,35 karata. Poseduje sertifikat o autentičnosti, a procenjena vrednost je čak 3.540.000 dinara!

Košulja, čakšire

Među poklonima koje je srpski šef države dobio tokom prethodne godine su vredne umetnine, plakete, ikone, zlatnici, replika cipela Nikole Tesle, medaljoni, figura od "svarovski" kristala, gusle, dresovi, ručno štrikane zepe (nazuvice), ručno tkani ćilim, a ima i zanimljivih darova, poput seta narodne nošnje. Reč je o, kako je navedeno, "muškoj krajiškoj narodnoj nošnji koja se sastoji od crnog jeleka sa vezenim detaljima, bele košulje, belih čakšira, crvene kape, pletenog pojasa, vunenih čarapa i torbe". I još jednom je dobio deo narodne nošnje - crni prsluk i bele vunene čarape.

Predsednik je jednom prilikom dobio i šest ručno rađenih miljea različitih boja, zatim manžetne sa grbom bivšeg predsednika SAD i potpisom Donalda Trampa na unutrašnjem delu kutije. Možda najneobičniji poklon koji je predsednik dobio u aprilu prošle godine bila su dva šteneta rase saluki, mužjak i ženka, čija je procenjena vrednost oko 600.000 dinara.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/TV Pink

Svoje poklone Agenciji je prijavila i premijerka u tehničkoj i mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić. Ona je dobila 21 poklon prošle godine, čija je ukupna procenjena vrednost 175.500 dinara. I sve je javna svojina.

Ona je najčešće dobijala umetničke slike i statue, a ono što se sa spiska izdvaja jeste svilena bluza sa ručnim vezom, koja je, kako je navedeno, deo narodne nošnje. Premijerka je jednom prilikom dobila i mesinganu malu statuu žene.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

Ivica Dačić, doskorašnji predsednik Skupštine, a budući zamenik premijera i ministar, dobio je za godinu dana 16 darova. Makar je toliko prijavljeno Agenciji za sprečavanje korupcije. On je najčešće dobijao umetničke slike, grafike, zatim ukrasne tanjire, vaze, činije...

Siniša Mali
foto: Printscreen Pink Tv

Siniša Mali, ministar finansija i budući vicepremijer, prijavio je Agenciji šest poklona iz prošle godine, svi su javna svojina, a ukupna procenjena vrednost je 162.800 dinara. Na spisku njegovih poklona su kristalni ukras vredan 70.000 dinara, zatim slika od 60.000 dinara, tradicionalna vaza, kovanice...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja