05:51

ZAPADNI BALKAN STRATEŠKI VEOMA VAŽAN ZA EU! Analitičari: Ovo je najgore vreme u novijoj srpskoj istoriji NEOPHODNO JEDINSTVO

KURIR Televizija

NE PAMTI SE TEŽE VREME ZA SRBE U MATICI I REGIONU! Analitičari: Nije vreme za političarenje, sad je čas za smirene i mudre odluke

Politika -

Aleksandar Apostolovski, novinar, predsednik lobista Srbije, Nenad Vuković i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije istakli su da je zapadni Balkan strateški veoma važan za Evropsku uniju i da je to glavni cilj njegovog ubrzanog integrisanja.

- Već 30 godina se priča o uključivanju zapadnog Balkana u EU. Najbolje je analizirati odnose Srba i Hrvata, gde su odnosi Beograda i Zagreba nikad gori, a u isto vreme imate da su odnosi Srba i Hrvata u Bosni nikad bolji - istakao je Apostolovski.

Samit je bio debatnog karaktera, koji ima za cilj da se lideri zbliže.

- Veoma važno za naše interese je davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini - kaže Apostolovski.

Vrlo je važno istaći da se pre svega debatovalo o tome šta Evropa može da pruži zemljama zapadnog Balkana, istakao je Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

Nenad Vuković, Apostolovski
foto: Kurir televizija

- Politika mira i stabilnost koju propagira Srbija oseća se u celom regionu. Svi se slažemo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedna od najdominanatnijih figura u regionu. Poruka koju smo dobijali iz Hrvatske bile su ispod svakog nivoa, ali odnos Srbije i Slovenije su nikada bolji uprkos svemu - ističe Kokanović.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista naveo je da je atmosfera na razgovoru bila mnogo bolja nego inače.

- Na globalnom nivou namere su dobre, ali EU na određeni način želi da se profiliše kao geopolitički faktor. Mi i ne znamo šta nude oni. Mislim da se polako približavamo nastojanju da sva tri naroda imaju autentičnog predstavnika - kaže Vuković.

Nenad Vuković, Apostolovski
foto: Kurir televizija

Navažnije da lideri regiona pokažu mudrost i istrajnost jer se nalazimo u najgadnijem vremenu od Drugog svetskog rata naveo je Apostolovski.

- Važno je da svi Srbi gde god da se nalaze shvate da je ovo jedno od najgorih vremena u novijoj srpskoj istoriji za naše Srbe i na KiM i u čitavom regionu. Ovo je kriza koja potresa sve i bezbednosno je veoma opasna i vrlo ozbiljno moramo postupati u rešavanju ove situacije. Nije vreme za politilčarenje, već za mudre odluke i jednistvo - kaže Kokanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:06

Aleksandar Vučić na Brdu kraj Kranja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track