NATAŠA KANDIĆ UDARILA NA GRADONAČELNIKA BEOGRADA: Podnosim tužbu protiv Aleksandra Šapića! A evo šta traži!
Foto: Aleksandar Pavlović

politika

NATAŠA KANDIĆ UDARILA NA GRADONAČELNIKA BEOGRADA: Podnosim tužbu protiv Aleksandra Šapića! A evo šta traži!

Politika -

Nataša Kandić, osnivač Fonda za humanitarno pravo, kazala je da je podnela tužbu za naknadu štete "zbog povrede prava ličnosti i objavljivanja presude u dnevnim novinama protiv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića."

Aleksandar Šapić
foto: BETA/Amir Hamzagić

Kako je kazala za list "Danas", Šapić je na sednici Skupštine Beograda, održanoj 18. 8. 2022. godine, povodom pitanja odbornika o izboru generala Svetozara Andrića za člana veća grada Beograda, između ostalog, izneo sledeće: „A čuo sam da neko kaže da je protiv njega podneta krivična prijava".

"Pa krivičnu prijavu je podneo Fond za humanitarano pravo Nataše Kandić. Pa protiv koga Fond za humanitarano pravo podnosi krivičnu prijavu? Taj čovek treba da bude slavljen u srpskom narodu. Nataša Kandić, osoba koja tereti srpski narod za genocid po svim osnovama. Nataša Kandić, od koje nikad nisam čuo jednu lepu reč o narodu i o zemlji u kojoj živi. Nataša Kandić, za koju su srpski narod i srpska država krivci za sve ratove devedesetih i koja insistira da budemo proglašeni za genocidan narod" - citirala je Kandićeva reči gradonačelnika i dodala:

- Iznošenjem neistinitih i neproverenih tvrdnji gradonačelnik grada Beograda kompromituje instituciju Skupštine grada, a sa druge strane, njegove reči kako ja teretim srpski narod za genocid i da narod treba da bude proglašen za genocidan primaju se u javnosti kao da sam ja to stvarno i izjavila. Osim toga, neistinitom tvrdnjom da ja tražim da srpski narod bude proglašen za genocidan, Aleksandar Šapić u kapacitetu visokog predstavnika Republike Srbije, svakom građaninu Srbije, posebno mladima, nameće teret lične odgovornosti za ratne zločine koje su izvršili drugi pojedinci, od kojih su neki osuđeni - Ratko Mladić za krivično delo genocid, Veselin Šljivančanin i Vojislav Šešelj za zločine protiv čovečnosti.

Kandićeva je dodala da "očekuje da sud postupi po zakonu, donese presudu kojom će obavezati Aleksandra Šapića da pravosnažnu presudu u celini objavi u štampanom izdanju dnevnog lista "Danas", o svom trošku, u roku od 15 dana od dana njene izvršnosti, i odredi pravičnu novčanu naknadu zbog povrede časti i ugleda".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track