"AKO KINA GLASA DA TZV. KOSOVO UĐE U UN, OSTAJE BEZ TAJVANA" Stručnjaci: Ova situacija Srbiji ide naruku!
Foto: Kurir TV

KURIR TELEVIZIJA

"AKO KINA GLASA DA TZV. KOSOVO UĐE U UN, OSTAJE BEZ TAJVANA" Stručnjaci: Ova situacija Srbiji ide naruku!

Politika -

Spoljni pritisci na Srbiju koji se uglavnom odnose na priznanje tzv. Kosova i uvođenje sankcija Rusiji iz dana u dan su veći. O tome su u "Redakciji" na Kurir televiziji govorili Petar Milutinović, istraživač instituta za evropske studije i diplomata i Branko Branković, ambasador.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Nisu pritisci na Srbiju veći nego su drugačije upakovani. Mi imamo nekoliko stvari kojima možemo da se odupremo. Pod broj jedan Kosovo je naše i ne sme u UN. Tamo teško može da prođe s obzirom na Rusiju i Kinu. Ako bi Kina kazala da može tzv. Kosovo u UN, ode Tajvan - rekao je Branković i dodao da veliki broj zemalja članica UN ima svoje Kosovo što nama ide u prilog.

Petar Milutinović, istraživač instituta za evropske studije i diplomata složio se da pritisci na Srbiju sve više rastu.

jutarnji
foto: Kurur televizija

- Zahtevi su sve kristalniji i eklatantniji, ali dokle god postoje divergentne nacionalne pozicije, imaćemo zamrznuti sukob.Govori se o tome da je EU već uvela sankcije Rusiji, što nikako nije dobro za kreiranje javnog mnjenja - tvrdi Milutinović i dodaje da je traženje od Srbije da prizna tzv. Kosovo, da bi tzv. Kosovo zauzvrat piznalo Srbiju neodgovorno, nedržavnički i neosnovano.

- Ne vode se više razgovori Beograda i Prištine već se radi na implementaciji Briselskog sporazuma kroz dijalog. To što se taj sporazum uspešno ne implementira isljučivo je odgovornost druge strane - zaključio je Milutinović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track