OVAKO ĆE IZGLEDATI ZSO? Otkriveni detalji nemačkog predloga u 17 tačaka: Imaće predsednika, grb i zastavu
Foto: Zoran Šaponjić

kim

OVAKO ĆE IZGLEDATI ZSO? Otkriveni detalji nemačkog predloga u 17 tačaka: Imaće predsednika, grb i zastavu

Politika -

Zajednica srpskih opština na koju Beograd čeka od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine imala bi statut pravnog lica, predsednika i potpredsednika, a činilo bi je 10 opština.

Imala bi grb i zastavu i bankovni račun, a u slučaju spora sa vlastima u Prištini nesuglasice bi trebalo da rešava ustavni sud.

U javnosti je danas isplivao nemački predlog za ZSO čije je formiranje kamen spoticanja dogovora Beograda i Prištine. Srbija insistira na pokretanju, a Kosovo to uporno odbija.

Kako je objavio albanski sajt "Nacionale" predlog kruži pod naslovom "Nemački nacrt" i sadrži 17 tačaka.

Zajednica srpskih opština bi bila, kako je predviđeno, pravno lice. Imala bi pun nadzor nad lokalnim ekonomskim razvojem, obrazovanjem, primarnom i sekundarnom zdravstvenom zaštitom, socijalnom zaštitom i urbanim i ruralnim planiranjem.

- Statut Zajednice je njen najviši pravni akt. Statut će usvojiti osnivačka skupština koju čine članovi skupština opština učesnica sa glasanjem u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Prvog sporazuma i Ustavom Republike Kosovo - navodi se u prvom članu.

Dodaje se da je skupština ZSO organ nadležan za izmene i dopune statuta i da će se sve izmene i dopune statuta vršiti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

- Amandmane na statut mora da odobri Vlada Kosova kroz pravni akt u skladu sa Ustavom. Vlada će, ukoliko bude ocenila da je potrebno, razmotriti ustavnost svakog amandmana na Skupštini Udruženja, čiju će ocenu dati Ustavni sud. Zajednicu čini deset opština i zastupa njihove interese i interese svojih stanovnika. Članstvo u Zajednici je dobrovoljno. Procedure za dodavanje članova, isključenje iz članstva ili raspuštanje Zajednice definisane su ovim Statutom - navodi se u dokumentu.

U drugom članu piše da su članovi Zajednice organi vlasti opština učesnica.

- Udruženje će imati sledeća tela: skupštinu zajednice, predsednika, potpredsednika, savet, odbor, kancelariju za žalbe - stoji u nacrtu statuta.

Zvanični nazivi pravnog lica su: Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, Asocijacija opština sa srpskom većinom na Kosovu i Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu. Sva tri službena naziva odnose se na pravno lice nastalo ovim Statutom. U daljem tekstu naziv Udruženje/Zajednica označava sve ili bilo koji od zvaničnih naziva.

- Službeni organi Kosova ili predstavnici Asocijacije/Zajednice imaju pravo da se na to pozivaju u bilo koje od tri imena - navodi "Koha".

Predviđa se i mogućnost sporova između vlasti u Prištini i udruženja, a za rešavanje sporova nadležan je ustavni sud.

- Vladi je dozvoljeno da iznese predmet pred ustavni sud za bilo koji aspekt rada i funkcije udruženja. Sa druge strane presude ustavnog suda moraju biti obavezujuće za udruženje - prenose mediji.

Članovi imaju pravo da prekinu članstvo u ZSO u koju će moći da stupe bilo koja druga opštinu pod uslovom da se članovi slažu. Odluku o prijemu novog člana donosi dve trećine delegata skupštine.

Ista procedura je za raspuštanje ZSO i izbacivanje iz članstva.

- Udruženje/Zajednica mora imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu. Udruženje/Zajednica ima pravo na sopstvene bankovne račune i ima pravo da poseduje imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama - navodi se u drugom članu.

Asocijacije/Zajednice u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosovo.

Sedište će odrediti Skupština.

- Udruženje/Zajednica ima pravo na sopstvene bankovne račune i ima pravo da poseduje imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama - piše u dokumentu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track