00:36

GLAVNA PITANJA SAMITA VEZANA SU ZA REŠAVANJE PITANJA KOSOVO

STRUČNJACI O BERLINSKOM PROCESU: Zemlje EU nisu bile zainteresovane za prijem novih članica

Politika -

Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu i dr. Aleksandar Mitić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu gostovali su u Jutarnjem programu Kurir televizije i diskutovali na temu berlinskog procesa, koji je pre osam godina pokrenula bivša nemačka kancelarka Angela Merkel sa ciljem jačanja saradnje država Zapadnog Balkana i njihovog približavanja EU.

ALeksndar Mitić, Milovan Božinović
foto: Kurir tv

Ovaj samit je rezultirao potpisivanjem tri sporazuma o mobilnosti, po kojima će države Zapadnog Balkana međusobno priznavati fakultetske diplome, kvalifikacije za pojedina zanimanja i lične karte.

ALeksndar Mitić, Milovan Božinović
foto: Kurir tv

- Berlinski proces je jedno vreme bio u hibernaciji. Zemlje EU nisu bile zainteresovane za prijem novih članica. Ono što je i juče potpisano u velikoj meri se poklapa sa "Otvorenim Balkanom", tako da se ovaj sporazum ne razlikuje mnogo od prethodnog- izjavio je Božinović.

- Što se tiče samog sporazuma on je samo čedo Merkelove, a glavni razlog zbog koga to nije potpisano je prištinska nefleksibilnost, za razliku od Beograda. Berlinski proces nam ne odgovara puno, ali mislim da i bolji format Otvoreni Balkan jer tu nema tzv. države Balkan- saopštio je Mitić

ALeksndar Mitić, Milovan Božinović
foto: Kurir tv

Glavne poruke Samita se ipak odnose na rešavanje pitanja KiM. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da to telo podržava nemačko-francuski predlog i da će ga integrisati u dijalog Beograda i Prištine. Kakva je perspektiva dijaloga i u kakvoj poziciji je Srbija predstavio je Mitić.

ALeksndar Mitić, Milovan Božinović
foto: Kurir tv

- Svaki put kada napravimo neki ustupak i pokažemo dobru volju, oni idu dalje. To je čist bezobrazluk. Ko je nju ovlastio da ona uvrsti francusko-nemački predlog da bude deo dijaloga? Kakav je stav država koje nisu priznale Kosovo i Metohiju? Suština predloga je da se pravimo ludi i da taj entitet može da plovi kao brodić, a mi da žmurimo. Čak bi i laici shvatili o čemu se ovde radi- izjavio je Mitić i podsetio na celokupan pritisak vezan za tablice i nemačku podršku Kurtiju, kao i na to da nikad zvanično nije primenjen briselski sporazum, a da sve države, koje su protiv tzv. države Kosovo, oni svesno ignorišu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track